Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MSZP-Párbeszédnek a 10 százalékos parlamenti küszöböt kellene megugrania

2018.01.11. 14:55

Az már tavaly év végén eldőlt, hogy az MSZP összefog a Párbeszéddel és Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt. Az viszont egyelőre nyitott kérdés, hogy milyen konstrukcióban indul a két párt.

Hiszen ha mindkét párt logója szerepel a szavazólapon, akkor ez azt jelenti, hogy a bejutási küszöb a törvény szerint 5-ről 10 százalékra emelkedik. Ez persze egy olyan nehézség, amelyet a két párt magának állít elő. Így viszont persze mindkét pártnak lehet külön frakciója, amihez a Párbeszéd ragaszkodik.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke erről a csütörtöki sajtótájákoztatóján azt mondta:

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz.

Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, Molnár Gyula az MTI szerint közölte, a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen.

Ahhoz, hogy mindkét pártnak frakciója legyen, az kell, hogy mindkét pártnak 5 képviselője jusson be a parlamentbe, és mindkét párt felkerüljön jelölőszervezetként a szavazólapra.

A bejelentést tehát lefordíthatjuk úgy, hogy a Párbeszéd logója is fent lesz a szavazólapon, és 10 százalék lesz a küszön a két pártnak. A dolgot azonban azért nem tekinthetjük lezártnak, véglegesnek, mert erről a pártok testületeinek, legvégén az MSZP kongresszusának kell döntenie.

Molnár Gyula reagált a választások időpontjának kitűzésére is: "a startpisztoly eldördült". Az MSZP és a Párbeszéd készen áll arra, hogy április 8-án mindent megtegyen azért, hogy Magyarországon kormányváltás legyen - mondta.

Egyeztettek az Együttel

Közben Juhász Péter, az Együtt elnöke azt írta a Facebookon, hogy megvolt ma az MSZP-DK-Együtt egyeztetés a koordinációról, de a Párbeszéd nélkül. "Nagyon sajnálom, hogy Karácsony Gergely a legfontosabb tárgyalást kihagyta, így nehéz elképzelni azt, amit magáról állít, hogy ő az ellenzéki együttműködés közös miniszterelnök-jelöltje" - írta.

"Ugyanakkor lehet, hogy az volt az oka a távollétének, hogy ő már tudta és nem akarta az arcát adni ahhoz: az MSZP nem hajlandó koordinálni." Szerinte az MSZP a kampánytámogatásra kapott összeget félti, azért nem hajlandó koordinálni. A DK viszont Juhász szerint nyitott a megállapodásra. "Gyurcsány Ferenc kifejezte azon szándékát, hogy visszaléptet jelölteket az esélyes helyeken az Együtt javára, ahogy ezt mi is meg fogjuk tenni a DK javára."