Móric
10 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Az MSZP-Párbeszédnek a 10 százalékos parlamenti küszöböt kellene megugrania

2018.01.11. 14:55

Az már tavaly év végén eldőlt, hogy az MSZP összefog a Párbeszéddel és Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelölt. Az viszont egyelőre nyitott kérdés, hogy milyen konstrukcióban indul a két párt.

Hiszen ha mindkét párt logója szerepel a szavazólapon, akkor ez azt jelenti, hogy a bejutási küszöb a törvény szerint 5-ről 10 százalékra emelkedik. Ez persze egy olyan nehézség, amelyet a két párt magának állít elő. Így viszont persze mindkét pártnak lehet külön frakciója, amihez a Párbeszéd ragaszkodik.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke erről a csütörtöki sajtótájákoztatóján azt mondta:

Közös listát állít az MSZP és a Párbeszéd, a névsort Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke vezeti, aki a két párt közös miniszterelnök-jelöltje is lesz.

Arról, hogy a listán hány helyet kapna a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt, Molnár Gyula az MTI szerint közölte, a helyekről nincs még konkrét és végleges megállapodás, azon dolgoznak, hogy a következő parlamentben a Párbeszédnek önálló frakciója legyen.

Ahhoz, hogy mindkét pártnak frakciója legyen, az kell, hogy mindkét pártnak 5 képviselője jusson be a parlamentbe, és mindkét párt felkerüljön jelölőszervezetként a szavazólapra.

A bejelentést tehát lefordíthatjuk úgy, hogy a Párbeszéd logója is fent lesz a szavazólapon, és 10 százalék lesz a küszön a két pártnak. A dolgot azonban azért nem tekinthetjük lezártnak, véglegesnek, mert erről a pártok testületeinek, legvégén az MSZP kongresszusának kell döntenie.

Molnár Gyula reagált a választások időpontjának kitűzésére is: "a startpisztoly eldördült". Az MSZP és a Párbeszéd készen áll arra, hogy április 8-án mindent megtegyen azért, hogy Magyarországon kormányváltás legyen - mondta.

Egyeztettek az Együttel

Közben Juhász Péter, az Együtt elnöke azt írta a Facebookon, hogy megvolt ma az MSZP-DK-Együtt egyeztetés a koordinációról, de a Párbeszéd nélkül. "Nagyon sajnálom, hogy Karácsony Gergely a legfontosabb tárgyalást kihagyta, így nehéz elképzelni azt, amit magáról állít, hogy ő az ellenzéki együttműködés közös miniszterelnök-jelöltje" - írta.

"Ugyanakkor lehet, hogy az volt az oka a távollétének, hogy ő már tudta és nem akarta az arcát adni ahhoz: az MSZP nem hajlandó koordinálni." Szerinte az MSZP a kampánytámogatásra kapott összeget félti, azért nem hajlandó koordinálni. A DK viszont Juhász szerint nyitott a megállapodásra. "Gyurcsány Ferenc kifejezte azon szándékát, hogy visszaléptet jelölteket az esélyes helyeken az Együtt javára, ahogy ezt mi is meg fogjuk tenni a DK javára."