Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Külföldiek elől mentené a világörökségi ingatlanokat az állam

2018.01.13. 08:39

Két hete tették közzé a világörökségi helyszíneken álló ingatlanokat tartalmazó listát, ami így önmagában még nem hír, csak éppen az ezen a listán szereplő ingatlanokra egy múlt év végi törvénymódosítás értelmében elővásárlási joga van a kormánynak. Az állami elővásárlási jog fontosságát Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azzal indokolta, hogy

a világörökség megőrzése közérdek, ezért a világörökségi helyszínen lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezetének a legkisebb kockázatot kell jelentenie a közfeladat ellátása szempontjából.

Hollókő ófaluja a Nógrád megyei település világörökséggé nyilvánításának 30. évfordulóján rendezett ünnepség előtt 2017. december 10-én.
Hollókő ófaluja a Nógrád megyei település világörökséggé nyilvánításának 30. évfordulóján rendezett ünnepség előtt 2017. december 10-én.
Fotó: Komka Péter

Az ellenzék bírálta a kezdeményezést, szerintük lehetővé teheti, hogy a kormány a haveroknak csoportosítsa át az érintett ingatlanokat, melyek között nincsenek lakóházak, termőföldek vagy erdőgazdasági területek sem, csak a világörökségi nagyobb épületek. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek erre reakcióul azt mondta, hogy  a törvény célja, hogy

  • hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat,
  • megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek,
  • megakadályozzák, hogy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Az is tisztázta, hogy az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladja azt, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam beléphet a vevő helyére nyolc napon belül. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, azt automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja.