Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Külföldiek elől mentené a világörökségi ingatlanokat az állam

2018.01.13. 08:39

Két hete tették közzé a világörökségi helyszíneken álló ingatlanokat tartalmazó listát, ami így önmagában még nem hír, csak éppen az ezen a listán szereplő ingatlanokra egy múlt év végi törvénymódosítás értelmében elővásárlási joga van a kormánynak. Az állami elővásárlási jog fontosságát Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azzal indokolta, hogy

a világörökség megőrzése közérdek, ezért a világörökségi helyszínen lévő ingatlanok tulajdonosi szerkezetének a legkisebb kockázatot kell jelentenie a közfeladat ellátása szempontjából.

Hollókő ófaluja a Nógrád megyei település világörökséggé nyilvánításának 30. évfordulóján rendezett ünnepség előtt 2017. december 10-én.
Hollókő ófaluja a Nógrád megyei település világörökséggé nyilvánításának 30. évfordulóján rendezett ünnepség előtt 2017. december 10-én.
Fotó: Komka Péter

Az ellenzék bírálta a kezdeményezést, szerintük lehetővé teheti, hogy a kormány a haveroknak csoportosítsa át az érintett ingatlanokat, melyek között nincsenek lakóházak, termőföldek vagy erdőgazdasági területek sem, csak a világörökségi nagyobb épületek. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek erre reakcióul azt mondta, hogy  a törvény célja, hogy

  • hangsúlyosabban érvényesítsék a világörökségi egyezményben megállapított célokat,
  • megakadályozzák, hogy az értékes területeken álló ingatlanok tömegesen külföldiek kezébe kerüljenek,
  • megakadályozzák, hogy a világörökségi területhez nem méltó célra használják fel azokat.

Az is tisztázta, hogy az elővásárlási jog azt jelenti, hogy amennyiben az ingatlan tulajdonosa eladja azt, a leendő vevővel tervezett adásvételi szerződésben rögzített azonos feltételekkel az állam beléphet a vevő helyére nyolc napon belül. Amennyiben az állam részéről a megkereséstől számított nyolc napon belül nem érkezik válasz, azt automatikusan úgy kell tekinteni, hogy az állam nem él elővásárlási jogával. Ha az állam él elővásárlási jogával, akkor a megvásárolt világörökségi területen álló ingatlan az állami vagyont gyarapítja.