Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A fideszesek fele szerint elképzelhető, hogy Orbánnak strómanjai vannak

2018.01.18. 05:22 Módosítva: 2018-01-18 05:22:53

A Medián részletes kutatást készített a lakosság korrupcióérzékeléséről, a felmérés eredményeit a HVG közölte. A főbb megállapítások: 

Az emberek 67 százaléka szerint nagyon nagy mértékben vagy csak simán nagy mértékben jellemzőek a mostani kormányra a pénzügyi visszaélések. Egy évvel korábban 62 százalék gondolta így. 

57 százalék gondolja úgy, hogy a hazai korrupciót felülről irányítják. Tavaly 60 százalék volt ezen a véleményen. Többen vannak viszont azok, akik szerint a korrupciós cselekmények tisztességtelen köztisztviselők magánakciói. 

A teljes szavazókorú népességen belül 39 százalék tartja nagyon valószínűnek, hogy Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna valójában Orbán Viktor strómanjai. Legutóbb még csak 31 százalék gondolta így. A Fidesz-szavazók között is valamivel többen gondolják így (3 százaléknyival), mint korábban. A kormánypárti szimpatizánsok fele pedig elképzelhetőnek tartja, hogy az említett oligarchák Orbán strómanjai. 

Érdekesség, hogy a hazai politikai rendszert jóval kevesebben (11 százalék) tartják tekintélyuralminak, mint egy évvel korábban (18 százalék). És polgári demokráciának is jelentősen többen (25 százalék) tartják, mint tavaly (18 százalék). 5 százalékkal azok is kevesebben lettek, akik diktatúrának tartják a rendszert, viszont megnőtt azoknak a száma, akik szerint Magyarországon maffiaállam működik. Az emberek ötöde gondolja így.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?