A Jobbik és az MSZP összefog, hogy kivizsgálják az 1300 menekült befogadását

D KOS20171110010
2018.01.23. 11:52

Az ellenzék valóban minden lehetőséget megragad, hogy napirenden tartsa az 1300 menekült befogadásának ügyét. A jobbikos és MSZP-s képviselők most parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményeztek az ügyben.

Itt írtunk részletesen arról, hogy az 1300 menekült befogadásáról tett államtitkári nyilatkozat után előállt az a helyzet, hogy a Fidesz védekezésre kényszerült a migránstémában. A két legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP is lecsapott a témára, és már majdnem két hete különböző eszközökkel próbálja napirenden tartani a kormány számára kellemetlen nyilatkozatot.

A Jobbik Orbán őszödi beszédét emlegeti, az MSZP nemzetbiztonsági ülést tart szükségesnek, de még az LMP-sek is besegítettek, hogy rendkívüli parlamenti ülés legyen egy korábban is nyilvános adatból.

Ezúttal a vizsgálóbizottság alakításával próbálkozik a Jobbik és az MSZP. A benyújtott dokumentum szerint a két párt képviselői azt szeretné megvizsgálni, hogy hány menekült milyen módon érkezett Magyarországra, milyen formában kérték a befogadásukat, hol helyezték el őket, hol tartózkodnak, van-e nemzetbiztonsági kockázata ennek. Az ellenzéki képviselők emellett a letelepedési kötvények ügyét is vizsgálná, és kideríteni, hányan kaptak, és ők hol tartózkodnak.

A javaslat szerint a bizottság 10 főből állna, jobbikos elnöke lenne, a Fidesz és az MSZP egy-egy alelnököt delegálhatna. A parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a képviselők ötöde (40 képviselő) kezdményezheti olyan ügyben, amely interpellációval, kérdéssel (azonnali kérdéssel) nem tisztázható.

Ám aligha fogja a fideszes parlamenti többség megszavazni a bizottság felállítását, hiszen a bevándorlás ellen évek óta kampányoló kormánypártnak kifejezetten nem érdeke, hogy a nyilvánosság előtt egy olyan ügy legyen napirenden, amely azt bizonyítja, a kormány mégiscsak fogad be menekülteket.

(Borítókép: Mesterházy Attila és Vona Gábor - fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)