Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Jobbik és az MSZP összefog, hogy kivizsgálják az 1300 menekült befogadását

D KOS20171110010
2018.01.23. 11:52

Az ellenzék valóban minden lehetőséget megragad, hogy napirenden tartsa az 1300 menekült befogadásának ügyét. A jobbikos és MSZP-s képviselők most parlamenti vizsgálóbizottságot kezdeményeztek az ügyben.

Itt írtunk részletesen arról, hogy az 1300 menekült befogadásáról tett államtitkári nyilatkozat után előállt az a helyzet, hogy a Fidesz védekezésre kényszerült a migránstémában. A két legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP is lecsapott a témára, és már majdnem két hete különböző eszközökkel próbálja napirenden tartani a kormány számára kellemetlen nyilatkozatot.

A Jobbik Orbán őszödi beszédét emlegeti, az MSZP nemzetbiztonsági ülést tart szükségesnek, de még az LMP-sek is besegítettek, hogy rendkívüli parlamenti ülés legyen egy korábban is nyilvános adatból.

Ezúttal a vizsgálóbizottság alakításával próbálkozik a Jobbik és az MSZP. A benyújtott dokumentum szerint a két párt képviselői azt szeretné megvizsgálni, hogy hány menekült milyen módon érkezett Magyarországra, milyen formában kérték a befogadásukat, hol helyezték el őket, hol tartózkodnak, van-e nemzetbiztonsági kockázata ennek. Az ellenzéki képviselők emellett a letelepedési kötvények ügyét is vizsgálná, és kideríteni, hányan kaptak, és ők hol tartózkodnak.

A javaslat szerint a bizottság 10 főből állna, jobbikos elnöke lenne, a Fidesz és az MSZP egy-egy alelnököt delegálhatna. A parlamenti vizsgálóbizottság felállítását a képviselők ötöde (40 képviselő) kezdményezheti olyan ügyben, amely interpellációval, kérdéssel (azonnali kérdéssel) nem tisztázható.

Ám aligha fogja a fideszes parlamenti többség megszavazni a bizottság felállítását, hiszen a bevándorlás ellen évek óta kampányoló kormánypártnak kifejezetten nem érdeke, hogy a nyilvánosság előtt egy olyan ügy legyen napirenden, amely azt bizonyítja, a kormány mégiscsak fogad be menekülteket.

(Borítókép: Mesterházy Attila és Vona Gábor - fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)