A kormány leejtett egy fegyvert, az ellenzék megtalálta

qroszke tranzitzona tel 258
2018.01.23. 07:15
Az 1300 menekült befogadásáról tett államtitkári nyilatkozat után előállt az a helyzet, hogy a Fidesz védekezésre kényszerült a migránstémában. A Jobbik Orbán őszödi beszédét emlegeti, az MSZP nemzetbiztonsági ülést tart szükségesnek, de még az LMP-sek is besegítettek, hogy rendkívüli parlamenti ülés legyen egy korábban is nyilvános adatból. A Fidesznek gyorsan lépnie kellett, hogy visszavegye a kezdeményezést.
  • El tudta volna képzelni két héttel ezelőtt, hogy Németh Szilárd a menekültek befogadásáról szóló genfi egyezményre hivatkozik?
  • Hogy a békemenetes Demokrata-főszerkesztő Bencsik András azt bizonygatja, nem szabad, hogy egy 10 milliós országnak gondot okozzon 1300 menekült?
  • És hogy Orbán Viktor szájából ebben a kampányban elhangzik, hogy „átmeneti oltalmat nyújtunk" embereknek?

Az évek óta tartó masszív kormányzati menekültellenes kampányok után több mint meglepő, hogy kormányzati és fideszes vezetők hirtelen különbséget tesznek migráns, illegális bevándorló, menekült és oltalmazott között. Hogy bár évekig fideszesek sulykolták, hogy a bevándorlás gyakorlatilag egyenlő a terrorizmussal, hirtelen ők kezdenek beszélni arról, hogy ennél bonyolultabb a világ.

Háttérben pár fideszes elismerte az Indexnek, hogy jó nagy porszem került a menekültügyi kommunikációs gépezetbe, miután Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár máltai nyilatkozata a magyar nyilvánosságba is bekerült. Altusz a Times of Maltának egész pontosan azt mondta:

a szám, amit elmondhatok, 1294 menekültet kellett befogadnunk az országba, de nem álltunk ki a nyilvánosság elé azzal, hogy ezek a menekültek.

Altusz szerint a befogadott embereket azért fogadta be a kormány, mert ténylegesen rászorultak. Politikai nézeteik vagy vallási okok miatt kellett elmenekülniük, vagy azért, mert szexuálisan bántalmazták őket. „Azok az emberek, akiknek menekültstátusra van szükségük – ezt szeretném tisztázni –, jöhetnek Magyarországra” – mondta Altusz.

Nem valami bombasztikus új bejelentésről van szó, a számok eddig is nyilvánosak voltak. Sőt, aki hajlandó volt túllépni a kormány leegyszerűsítő propagandáján, eddig is tudhatta, hogy az illegális bevándorlók, illetve a legálisan menekült vagy oltalmazotti státuszt kapó külföldiek között alapvető különbség van (utóbbi törvényesen van az országban, lefolytatták az ügyében az eljárást).

Ám éppen a fideszesek, élükön Orbán Viktor miniszterelnökkel, voltak azok, akik gondoskodtak arról, hogy a közvélemény ne nagyon tegyen különbséget a kétféle migráns között. Emlékezhetünk: Őcsényben a panziós legálisan itt tartózkodó menekülteknek akart szállást nyújtani (tehát akiket a magyar állam befogadott), mire a falu népe agresszíven, bűncselekményeket elkövetve reagált. Orbán Viktor és Németh Szilárd pedig nem a genfi egyezményre vagy az átmeneti oltalomra hivatkozott (mint a mostani Altusz-nyilatkozat után), hanem a miniszterelnök gyakorlatilag bátorította a felhergelt falusiakat, hogy joguk van kifejezni a véleményüket, ha nem akarnak migránst látni maguk körül.

Fideszes sorvezető az ellenzéki kampány ellen

Az Altusz-nyilatkozat tehát némi törést okozott a gondosan megtervezett menekültügyi kommunikációban. Megváltozott ugyanis a szereposztás: a kormánynak kell árnyaltan fogalmazni a menekültekről, míg az ellenzék tud migránsozni, 1300-azni, ahogy a csövön kifér. A Magyar Nemzet múlt héten számolt be arról, hogy a fideszes képviselők és választókerületi elnökök egyfajta „sorvezetőt" kaptak Hidvéghi Balázstól, a fidesz kommunikációs igazgatójától, hogyan is reagáljanak, ha szóba kerül ez a bizonyos 1300 befogadott menekült. 

A kiszivárgott sorvezető egybevág persze a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményével. Eszerint a válasz a szokásos sorosozás, brüsszelezés, illetve hogy „a genfi egyezmény kötelez minket arra, hogy akik nemzetközi védelemre jogosultak, azokat védelemben részesítsük". Vagyis hogy semmi köze az uniós kvótákhoz ennek az 1300 menekültnek. Ráadásul a szóban forgó 1300 menekült közül szinte mindenki tovább is állt, az EU felé indult, és elhagyta Magyarországot.

A Fidesznek azért volt szüksége a kommunikáció összehangolására, mert az ellenzék megérezte, hogy itt fogást lehet találni a menekültügyi kommunikációban eddig verhetetlennek tűnő Fideszen.

A két legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik és az MSZP is lecsapott a témára, és már majdnem két hete különböző eszközökkel próbálja napirenden tartani a kormány számára kellemetlen nyilatkozatot. Az LMP kevesebb nyilatkozattal, de támogatja, hogy az ellenzék ügyet csinál ebből a kérdésből.

  • Az MSZP január 12-én közölte, hogy "Orbán Viktor suttyomban végrehajtotta a Soros-tervet". "Orbán Viktornak tisztáznia kell a helyzetet: valóban több menekültet fogadtak be annál, mint amennyit az uniós kvóta szerint kellett volna?" - az MSZP tehát szándékosan elkezdte összemosni az 1300 menekültet az uniós kvótaharccal.
  • A Jobbik elnöke, Vona Gábor január 13-án közölte, hogy rendkívüli parlamenti ülésen tisztázná az 1300 menekült befogadásának körülményeit "A Jobbik már többször mondta, hogy sem szegény, sem gazdag migránst nem szeretne, ezt most kiegészítem, hogy titkos migránst sem szeretnénk" - mondta Vona, aki Orbán Viktor "őszödi beszédének" is nevezte Altusz nyilatkozatát.
  • Az LMP-s Demeter Márta erre másnap ráerősített: „Most már jó lenne, ha a Fidesz nem hazudozna folyamatosan a magyar embereknek. Folyamatosan hisztériakeltést folytatnak, több 10 milliárdból bevándorlásellenes kampányt, közben maguk mondják el, hogy egyébként már 1300 embert befogadtak. Én azt gondolom, hogy magyarázattal tartoznak az emberek felé".
  • Vona január 15-én a HírTV-nek nyilatkozott: "Ha Orbán Viktor nem ad számot a parlamentben arról, hogy miért fogadott be Magyarország tavaly 1300 menekültet, akkor bebizonyosodik, hogy kamu az ország megvédéséről szóló fideszes kampány és a nemzeti konzultáció is." 
  • Múlt héten az MSZP is folytatta: "a Fidesz nagyon sok válasszal tartozik a magyaroknak a menekültekkel kapcsolatban az után, hogy több tízmilliárdért folytatnak 3 éve gyűlöletkampányt a befogadásuk ellen. Az már egyre világosabb, hogy Magyarországon a migráció főszervezői, és haszonélvezői Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Rogán Antal. A választóikat becsapva ők fogadtak be 1300 menekültet titokban és telepítettek le 20 ezer gazdasági bevándorlót."
  • Az MSZP a nemzetbiztonsági bizottságban is meg akarja tárgyalni az ügyet. Molnár Zsolt elnök csütörtökre össze is hívta a bizottság ülését. Az MSZP Orbán Viktort ismeghallgatná az ülésen. (Bár aligha megy el rá a kormányfő.)
  • Múlt csütörtökön kiderült, hogy összejöttek a képviselői aláírások a rendkívüli parlamenti üléshez is. A Jobbik az MSZP és az LMP képviselőinek segítségével elérrte, hogy legyen ülés az 1300 menekültről. 
  • Az MSZP nem adta fel közben, hogy a befogadott menekülteket az uniós kvótákkal hozza összefüggésbe. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő szombaton közölte: "kérdéssel fordultam Jean-Claude Junckerhez az Európai Bizottság elnökéhez, hogy megtudjam, a magyar kormány értesítette-e az Európai Bizottságot arról az 1300 menekültről, akiket 2017-ben befogadott."
  • Vona egészen addig ment el, hogy már bűncselekménynel vádolja a menekülteket. Vasárnap egy videót posztolt, amelyhez a következő kérdést fűzte: "Na, ne! Orbán illedelmesen kopogó, Pintér Sándor által átvilágított, "oltalmazott" migránsai szexuális zaklatást, garázdaságot, fegyveres rablást követtek el?"

Láthatjuk tehát, hogy az ellenzéki pártok külön és összehangoltan is megpróbálják kihasználni ezt a kommunikációs hibát. Egy fideszes a háttérben úgy fogalmazott az Indexnek, hogy az ellenzék „a saját fegyverünket próbálja ellenünk fordítani", de a Fidesz ezt persze minden erővel meg akarja akadályozni.

Stop ellenzéki kommunikáció!

Ebben a kontextusban kell értelmezni a kormány múlt heti Stop Soros törvényjavaslatát, amely minden eddiginél erősebb támadás Soros György, illetve a menekülteket/migránsokat támogató szervezetek ellen. Maga a törvényjavaslat – mint azt levezettük – sok ponton homályos, összecsapott, értelmezhetetlen. A Fidesznek azonban most az a lényeg, hogy erről legyen szó, és ne az 1300 menekültről.

Egy fideszestől azt hallottuk, hogy későbbre, a parlamenti ülésszak indulásához közelebbi időpontban tervezték ezt a Stop Soros tervet (a tavaszi ülésszak február közepén indul várhatóan), ám az 1300 menekültes ellenzéki támadás felgyorsította az eseményeket.

A Fidesz tehát a Stop Sorossal vissza akarta venni a kommunikációs kezdeményezést, és ezért még az sem volt drága ár, hogy alkotmányjogilag és büntetőjogilag értelmezhetetlen nyilatkozatokat tesznek a vezetőik. A fideszes frakcióvezető, Gulyás Gergely például már Soros György kitiltásáról beszélt, ha nincs meg az útlevele (bár a magyar állampolgárság megléte nem az útlevéltől függ), Rogán Antal miniszter pedig azt sugallta, hogy ha egy szervezet nem tesz bevallást önként a migráció támogatásáról, majd az ügyészség fogja vizsgálni ezt, hogy egy szervezet jogosan nem vallott-e (nem érthető, hogy mi alapján vizsgálja az ügyészség, ha egy szervezet nem jelent be valamit).

A kormánynak tehát az a célja, hogy a következő napokban hetekben a Stop Sorosról legyen szó, az ellenzék viszont az 1300 befogadott menekültet állítaná a középpontba. Jól jelzi ezt, hogy az MSZP minden idők egyik legtömörebb közleményét adta ki a Stop Soros javaslatra regálva. Az MSZP mindössze ennyít írt Reagálás Pintér Sándor bejelentésére című közleményében: „1300".

Kommentelnéd? Kibeszélheted ezt a cikket is az Index most indult Facebook-csoportjában!