Tanúvédelmi programba került a magyar keresztapa

2018.01.24. 13:47
Ismét vádalkut kötött a magyarországi szervezett alvilág egyik régi alakja, Radnai László - értesült több, egymástól független forrásból az Index. Úgy tudjuk, Radnai kérése az volt, hogy a vallomásért cserébe ő és a felesége is részt vehessen a tanúvédelmi programban. Az alku megköttetett.

Ismét megúszhatja a börtönt Radnai László, aki 2012-ben azután került szabadlábra, hogy vallomást tett a kilencvenes évek több alvilági leszámolásos ügyében. 2014-ben újra letartóztatták, azzal gyanúsítva, hogy lopott parfümökkel csencselt, de információnk szerint jelenleg szabadlábon van. 

Úgy tudjuk, hogy az egykor szebb napokat is megélt, de mára már anyagilag megszorult "keresztapa" legutóbb egy évtizedekkel korábbi elkövetett gyilkossági ügyben tett vallomást, megnevezve az elkövetőket, cserébe azt kérte, hogy ő és felesége tanúvédelmi programban részesüljön. Információnk szerint az alku "megköttetett".

Magáról a gyilkosságról, amiről Radnai vallott, alvilági körökben az a hír járja, hogy orosz gengszterek is érintettjei voltak. Ugyanakkor ez egy "zárt" ügy, így hivatalosan a részleteket sem lehet tudni. Információnk szerint az egykori "keresztapa" olyan emberekre tett terhelő vallomást, akik korábban az 1999-ben meggyilkolt Seres Zoltán környezetéhez tartoztak. Seresről pedig köztudott volt, hogy a Magyarországon tevékenykedő orosz maffiával működött együtt. Az alvilágban ugyanakkor kétlik, hogy az ügyben érintett oroszokat még felelősségre lehetne vonni. Ahogy egy forrásunk fogalmazott, "kemény dolgokat csináltak az oroszok, de már vagy meghaltak, vagy nincsenek az országban". 

Önmagában az, hogy egy bűnöző bekerül tanúvédelmi programba, egyáltalán nem egyedülálló eset. "Ha nem ő gyilkolt, akkor minden további nélkül bekerülhet, ha a feltételeknek megfelel és ha vállalja a Szolgálat által kidolgozott forgatókönyvet" - mondta az Indexnek egy, a programot jól ismerő rendőrségi forrás. Megesett már, hogy valaki fegyházban ült és úgy került be a programba, de Radnainál nem erről van szó, hiszen ő szabadlábon van. 

Az alvilágban egyébként elég gyorsan híre ment annak, hogy Radnai megint "vádalkuzott". A közvetlen környezetét ismerők tudni vélik, hogy a férfi és felesége azt szeretné, ha a program keretében külföldre mehetnének. Radnai egyébként jó kapcsolatot ápol azzal az M. Richárddal, aki annak idején a kecskeméti maffiaperben vádlott-társa volt, nyáron pedig azért került be a hírekbe, mert a Dózsa György úton halálos balesetet okozott. 

Kerestük az ügyben Radnai László ügyvédjét. Jován László annyit mondott, hogy az ügyfelével kapcsolatos adatok nem nyilvánosak, így nyilatkozni sem akart. 

Radnai bűnözői karrierje még a hetvenes években kezdődött, a kilencvenes évek elejére már az egyik legismertebb figurája lett az alvilágnak. A kétezres évek elején amolyan "keresztapaként" tartotta nyilván a rendőrség, de 2004-ben a "kecskeméti maffiaügyben" elmeszelték és 2006-ban úgy ítélték el 12 év fegyházra, hogy feltételesen sem szabadulhat korábban. Ennek ellenére Radnai 2012-ben, idő előtt szabadult, a köztársasági elnök kegyelmet adott neki. Hivatalosan az egészségügyi állapotával magyarázták a szabadlábra helyezését, de már akkor nyílt titok volt, hogy azért jöhetett ki a börtönből, mert terhelő vallomást tett több olyan gyilkossági ügyben, amelyet még a kilencvenes években követtek el olyan figurák, akiket ő is ismer. De Radnai nem csak bűnözőkre, hanem újságírókra is vallott

Radnai terhelő vallomást tett Portik Tamásra is. Egy Portik elleni ügy bírósági tárgyalásán derült ki az is, hogy Radnait "hivatalosan" 2012 májusában hallgatták ki, de már 2011-ben beszélt a rendőröknek. A Prisztás-gyilkosság egyik tárgyalásán Radnai arról beszélt, hogy az első rendőrségi meghallgatásának körülményei államtitkot képeznek, ezért nem beszélhet róla, Portik egyik védője visszakérdezett: "Ezt hova tegyem?" Mire Radnai úgy felelt: "Oda teszi, ahova akarja."

És miközben sorra születtek az ítéletek azon ügyekben, melyekben Radnai vallomást tett, 2014-ben újra előzetes letartóztatásba került, ekkor gyanúsították meg azzal, hogy lopott parfümökkel csencselt. 

(Borítókép:  R. László a Budai Központi Kerületi Bíróság épületében 2014. december 18-án. - f otó: Lakatos Péter / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport