Növeli a kormány a reprodukciós eljárások támogatását

2018.01.26. 13:04

A várólisták megszüntetését szeretné elérni kormányzat a reprodukciós eljárásokban két éven belül, mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken Kaposváron – írja az MTI. Ónodi-Szűcs Zoltán a Kaposi Mór Oktató Kórházban működő Domány Sándor Reprodukciós Központ átadásakor azt mondta: az a cél, hogy senkinek ne kelljen várnia, akinek ilyen módon van lehetősége a gyermekáldásra. Kitért arra, hogy a kormány országosan 8 milliárd forintot biztosít reprodukciós központok kialakítására és a páciensek anyagi terheinek csökkentése érdekében 70 százalékról 90-re emelte az eljárásban alkalmazott gyógyszerek támogatási arányát.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a reprodukciós eljárásokat Kaposváron a múlt év végéig egy magánszolgáltató végezte. A Kaposi Mór kórház szülészeti osztályának egykori vezetőjéről, Domány Sándor egyetemi tanárról elnevezett, pénteken átadott központ e cég feladatait vette át, több mint 400 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Aki ma ide bejön, annak az ellátásért nem kell fizetnie, csak a gyógyszerköltség 10 százalékát kell vállalnia - mutatott rá Ónodi-Szűcs Zoltán. Hozzátette: az intézmény kapacitását jelentősen növelik, az állami finanszírozású beavatkozások száma a korábbi évi 240-250-ről akár 885-re is emelkedhet Kaposváron. Tájékoztatása szerint Magyarországon 2015-ben 6984, 2017-ben már 7180 reprodukciós beavatkozást végeztek, a cél az európai unós átlagnak megfelelő mintegy 12 ezer beavatkozás elérése. Ennek érdekében Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Pécsen is nő a kapacitás - fűzte hozzá.  • Hírek
  • Megtakarítás