Kövér ebben a ciklusban 28 büntetésből 27-et ellenzékinek osztott ki

2018.02.06. 13:52 Módosítva: 2018.02.06. 15:40

28-ból 27 alkalommal ellenzéki képviselőket talált vétkesnek a házszabály megsértésében, és büntetett meg ebben a parlamenti ciklusban Kövér László házelnök - számolta össze a büntetéseket kedden az ATV. A képviselőknek összesen 3,5 millió forintot kellett befizetni. 

Az egyetlen kormánypárti szabálysértő a fideszes Csizi Péter volt, akit Kövér egy be nem jelentett, de felmutatott bizonylatért büntetett meg.

A leggyakrabban - négyszer - Szél Bernadettet büntette az Országgyűlés elnöke. Ő t l egutóbb tavaly novemberben büntette meg a mindenféle parlamenti akciózást megtorló Kövér, amikor Hadházy Ákossal közösen odaálltak Németh Szilárd fideszes képviselő mögé egy "HAZUDIK!" feliratú papírral.  Ezért ketten összesen 500 ezer forintos bírságot kaptak, amit a parlament mentelmi bizottságánál támadtak meg, majd miután a fideszes többségű bizottság helybenhagyta a büntetést, a parlamenti plénumra vár a döntés. Az ATV úgy tudja,  Hadházy Ákos kész a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig elvinni az ügyet.

A legtöbbet azonban nem Szélnek, hanem Szilágyi György jobbikos képviselőnek kellett befizetnie, miután szóban veréssel fenyegette meg Dömötör Csaba államtitkárt; 2017 májusában konkrétan azt mondta , hogy 

Gyere ki, úgy nyakon baszlak, hogy leszáll a fejed!

Akkor a házelnök az egész ciklus legsúlyosabb szankciójával, csaknem 750 ezer forintos büntetéssel sújtotta a politikust. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke is a Kövér-éra visszaesőjének számít; korábban azért büntették meg, mert Áder János államfői eskütételét végigbábozta a parlamenti széksorok között. De elmondása szerint az LNP-s képviselőkhöz hasonlóan  őt sem tartják vissza a büntetések, és ő sem érzi jogosnak azokat: 

Nyilvánvalóan itt egyik képviselő sem alkalmazott semmi olyan eszközt, amivel veszélyeztettük volna a ház működését, vagy ténylegesen megzavartuk volna. Aki megzavarja a demokrácia működését és a parlament működését, az a Fidesz-KDNP frakció és az Orbán-kormány, akik minden véleményt eltipornak.

Az ellenzéki képviselők szemlétető eszközeit és tiltakozási módjait is nagyon szigorúan korlátozza a Fidesz. Ahogy arról az egyik extrém eset kapcsán írtunk, a 2013 végén módosított házszabály szerint tilos szemléltető eszközt használni a teremben. Ha valaki tárgyi, képi, hanghordozós szemléltetést akar, engedélyt kell kérni a házbizottságtól, vagyis Kövér Lászlótól, aki saját ízlésének megfelelően dönthet, hiszen a házszabály csak annyit mond:

Engedélyezett szemléltetésre a felszólaló álláspontjának kifejtéséhez szükséges mértékben kerülhet sor.

Kommentelné? Kibeszélheti ezt a cikket is, ha csatlakozik az Index tematikus Facebook-csoportjához!