Rendőrök lepték el a magyar szcientológusok székházát

2018.02.15. 09:10 Módosítva: 2018.02.15. 10:05

Rendőrök jelentek meg a magyar Szcientológia Egyház Váci úti székházánál, írja a Magyar Nemzet.

Az épület előtti járdát szalaggal kerítették el, így arrafelé nem lehet gyalogosan közlekedni. Az autós kijáratot is elállja egy rendőrségi jármű. Az Index egyik olvasója azt írta: egy NAV-os autó is érkezett.

Tavaly októberben hasonló eset történt. Akkor szintén rendőrautókkal és kordonokkal zárták le a Szcientológia Egyház XIII. kerületi központja melletti útszakaszt. Akkor a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytatott nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) előtte kilenc hónapig vizsgálódott az egyház adatkezelése miatt érkezett panaszok ügyében. A szervezetben például a gyanú szerint

  • adatbázist vezettek olyan érzékeny adatokról, hogy a tagjaik kikkel folytattak életük során szexuiális viszonyt, hogy homo- vagy heteroszexuális-e, mindezt pedig egy nemzetközi adatbázisba is feltöltötték;
  • valamint hanggal, képpel és írásban is rögzítik a tagok gyónását, amelyet aztán rendszerezett aktákban tartanak. 

A NAIH jogellenes adatkezelés miatt a maximális 20-20 millió forint adatkezelési bírságot szabta ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és az egyház központi szervezetére.

Januárban a NAV vette zár alá a székházat.