4,5 évet is ülhet a olimpiaellenes aláírásgyűjtők támadója

2018.02.16. 12:12 Módosítva: 2018.02.16. 15:54

Népszavazás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy aláírásgyűjtők elleni támadás elkövetőjével szemben.  Az 57 éves férfi egy évvel ezelőtt az olimpiaellenes népszavazási kampány egyik standjánál támadott rá az aláírásokat gyűjtőre és egy az aláírásgyűjtő ívet éppen aláírni készülő másik férfira.

Az ügy egyik sértettje 2017. február 16-án reggel a Móricz Zsigmond körtéri aluljáróban a budapesti olimpia rendezése ellen folytatott aláírásgyűjtő kampány részeként felállított egyik standnál gyűjtött aláírásokat. A vádlott minden előzmény nélkül előbb hangosan szidalmazni kezdte az aktivistát, illetve egy a pavilonnál álló, és az aláírásgyűjtő ívet éppen aláírni készülő másik sértettet, majd utóbbit több esetben megpróbálta ököllel megütni, de a férfi az ütések elől elhajolt.

A vádlott ekkor elment, de pár perc múlva a kezében egy üres borosüveggel tért vissza, amivel először újra az aláírni készülő sértett feje irányába ütött, de megint ki tudott térni az ütés elől. Ezután a vádlott az aláírásokat gyűjtő aktivistára támadt, a borosüveggel egyszer a homlokán, majd még egyszer az arcán megütötte. Aztán elfogták a rendőrök.

Az aktivista súlyos, csonttörésekkel is járó sérüléseket szenvedett.

A másik sértett nem sérült meg, de a bántalmazás módjára tekintettel a súlyos sérülés veszélye az ő esetében is reális volt, ráadásul a vádlott miatt nem tudta aláírni a népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

A Fővárosi Főügyészség népszavazás rendje elleni bűntett és két rendbeli súlyos testi sértés bűntette, illetve kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. Ezekért akár négy és fél év börtön is járhat neki. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.