Árpád
-2 °C
4 °C

Kihallgatják Czeglédy Csabát, és javasolják az előzetes letartóztatását

2018.03.03. 00:00 Módosítva: 2018-03-26 13:41:24

Péntek este újból őrizetbe vették Czeglédy Csabát. A csalással vádolt, de a választáson független képviselőként induló

Czeglédy mentelmi jogát péntek délután függesztette fel a választási bizottság, este már rendőrök várták szombathelyi lakásánál,

és egy másik, de a korábbi gyanúval összefüggő bűncselekményre hivatkozva visszavitték a szegedi börtönbe, ahonnan csütörtökön szabadult.

A Csongrád Megyei Főügyészség szombaton délelőtt azt közölte, hogy indítványozni fogják az előzetes letartóztatását. Szanka Ferenc szóvivő azt mondta, a főügyészség elrendelte a büntető eljárás folytatását a több mint 6 milliárdos, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással gyanúsított politikus ügyében, miután a Nemzeti Választási Bizottság jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt Czeglédy Csaba mentelmi jogát pénteken.

Az MSZP közleménye a hírre, teljes terjedelmében:

"És Tiborcz?"

Czeglédy Csaba folytatólagos gyanúsítottkénti kihallgatása szombaton megtörténik a büntető eljárási törvény rendelkezései alapján. Az őrizetbe vételt követő 72 órán belül fogja indítványozni a főügyészség gyanúsított előzetes letartóztatásnak elrendelését a nyomozási bíró előtt - tudatta a csoportvezető ügyész.

A pénteki őrizetbevételt a tájékoztatása szerint az indokolta, hogy a jogerősen korábban adócsalásért elítélt gyanúsítottnál az előzetes letartóztatás törvényi feltételei, így a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsítása, a szökés és a bűnismétlés veszélye továbbra is fennállnak. Az őrizetbevételt indokolta az is, hogy a terhelttel szemben az eddig a gyanúsításban nem szereplő újabb bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is felmerült. Az újabb bűncselekmény ügyében a nyomozást egy magánszemély feljelentésére a Készenléti Rendőrség rendelte el tavaly novemberben. 

A két nyomozás egyesítése után a főügyészség az eljárásra a NAV-ot jelölte ki. A nyomozást a NAV a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett folytatja, mivel Czeglédy Csaba mentelmi joga nem közjogi tisztség betöltésén alapul, az eljárás nem tartozik a Központi Nyomozó Főügyészség kizárólagos hatáskörébe.

Ahogy az Index is megírta, Czeglédy mentelmi jogát pénteki ülésén függesztette fel a Nemzeti Választási Bizottság, azóta folytatható ellene a büntetőeljárás. Az NVB ülésén négyen szavaztak a felfüggesztésre, ketten ellene.

Mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken, mert a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Czeglédy ügyvédje a mentelmi jog felfüggesztése után az Indexnek azt mondta, szerinte van helye jogorvoslatnak az NVB határozata ellen, és be is fogják adni a fellebbezést.

Czeglédy ügyéről itt olvashat részletesebben:

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?