Jenő
-3 °C
6 °C

Bíróság: Handó Tünde visszaélt a hatalmával

D  AS20171130032
2018.03.26. 10:40 Módosítva: 2018-03-26 12:14:18

A Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság mai, elsőfokú döntésében kimondta, hogy

Handó Tünde az Országos Bírói Hivatal elnökeként egyértelműen visszaélt a jogkörével.

 

A per, amelyben a meghökkentő ítélet született, nagyon pikáns:

  • a Fidesz alatt tovább centralizált bírósági igazgatási rendszer egyik legsúlyosabb működési anomáliájáról született ma elsőfokú ítélet;
  • az, hogy egy elég nyilvánvaló túlkapást követően elmarasztalják-e Handó Tündét, a bíróságok függetlenségi tesztjének is tekinthető;
  • januárban a Handó ellen pert indító Vasvári Csabát a Handó felügyeletéért felelős Országos Bírói Tanács tagjává választották;
  • a perben döntő bírói tanács tagjai némileg a saját karrierjüket is kockáztatták;
  • az OBH élére történt kinevezése előtt Handó Tünde maga is munkaügyekben döntött, 1999-től kezdve pedig a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke volt.

Az ügy előzménye az, hogy a Fidesz a 2010-es kormányváltás után tovább centralizálta a bíróságok igazgatási rendszerét, és példátlan hatalmat adott a szervezeti ügyekben döntő csúcsszerv, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, a 2011-ben megválasztott Handó Tündének, aki nem mellesleg Szájer József fideszes EP-képviselő felesége.

Handó túlhatalmát a kritikák nyomán a Fidesz 2012 őszén kénytelen volt kicsit visszanyesni. Bár a központosított működés továbbra is komoly veszélyeket jelentett, a bírói maradt lényegében az egyetlen olyan hatalmi ág, amit a nyomás ellenére nem sikerült teljesen bedarálni, és számos ügyben született a kormányzat vagy kormánypárti politikusok számára kellemetlen ítélet.

A bíróságok központosított igazgatása, Handó valódi, intézményi ellensúly nélküli hatalma azonban továbbra is magában hordozta a lehetőséget, hogy sérüljön a bíróságok függetlensége, az eljárások tisztessége, különösen mert a bírák – leginkább az előmenetelük szempontjából – függő helyzetben maradtak az OBH elnökétől.

A kormány 2017-ben megint hozzányúlt a bíróságokhoz: a szaktárca átírta a bírói pályázatok értékelésének szabályait, így jóval könnyebben lehetnek bírók a közigazgatási tisztviselők, közülük is leginkább a középvezetők, akik között az elmúlt évek változásai és kontreszelekciója miatt sok a fideszes káder. A bíróságok felhígitásáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A hétfői ítélet pont egy olyan ügyben született, ami miatt a rendszert és az OBH elnökét annyi kritika érte. Handót (valamint a Fővárosi Ítélőtáblát és a Fővárosi Törvényszéket) Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetőbírója perelte be, amiért szerinte a bírósági vezetők kinevezésekor visszaél a hatásköreivel, és csak azt nevezi ki vezetőnek, akit akar.

Vasvári a Fővárosi Ítélőtábla egyik posztját nézte ki, két pályázaton is indult, és mindkettőn első helyen végzett. Handó mégsem nevezte ki, inkább eredménytelennek nyilvánította a pályázatokat, mondván, már indokolatlan a poszt betöltése. Aztán új pályázatokat írt ki ugyanoda.

A március eleji első tárgyaláson Handóék időhúzásra játszottak, nem nyilatkoztak érdemben, hogy vitatják-e Vasvári állításait. Ma viszont már ítéletet hirdetett a bíróság. A tárgyaláson se Handó, se Vasvári nem volt jelen.

A perbe vont két bíróság tekintetében elutasították a keresetet, mert nem volt beleszólásuk Handó döntéseibe. Handó azonban a bíróság szerint egyértelműen visszaélt az elnöki jogkörével, amikor az ítélőtáblai posztról szóló pályázat eredménytelenné nyilvánítása előtt pár nappal új pályázatot írt ki a posztra, illetve ezt később megismételte.

A határozatai jogellenességét kimondó ítélet nem jogerős, de a döntés így is hatalmas presztízsveszteséget jelent Handó Tündének.

A bíróság nem helyezte hatályon kívül Handó határozatait, erre megítélésük szerint munkaügyi per keretében nem volt lehetőség, és nem döntött a Vasvári által megnyert pályázatokról, így az ítélőtáblai állás betöltéséről sem. Erre a háromtagú tanács érvelése szerint akkor lett volna lehetőség, ha a pályázatok valamennyi résztvevője perelte volna az álláspályázatokat eredménytelenné nyilvánító elnöki határozatot.

Mellékkérdés, de mivel Vasvári Csabát időközben hat évre az OBT tagjává választották, ha a bíróság a megpályázott ítélőtáblai állásba helyezi, távoznia kellett volna a Handót felügyelő OBT-ből, mert oda másik bíróság képviseletében érkezett. Ezért a döntés vélhetően pont megfelel Vasvári érdekeinek.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?