Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Oszter Sándor elbukta a tavait

2018.04.06. 08:49 Módosítva: 2018-04-12 09:26:29

Oszter Sándorral a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közölte, hogy a birtoka szélén létesített, sok gondot okozó tavak a mostani formájukban nem maradhatnak fenn - tudta meg a Blikk. A színész állandóan összetűzésbe került a település lakói­val, az elmúlt hetekben kétszer is átszakadt a gát, legutóbb három napja írtunk erről, a helyiek féltek, hogy a víz elárasztja a környékbeli házakat. Helyszíni riportunkat itt olvashatja

Diósjenőn engedély nélkül létesített tavak ügyében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság megindította a szükséges vízügyi hatósági eljárást, és kötelezte az építtetőt arra, hogy biztosítsa a patak vizének szabad átfolyását -  mondta a Fővárosi Katasztrófavédelem szóvivője azt mondta a Blikknek. A döntés azonnali hatályú, Osztert megbüntetik, ha a jövőben a víz duzzasztásával vagy a terület lezárásával próbálkozik.

Oszternek hagynia kell, hogy a tó kiszáradjon, a meder ürese lesz majd, egy részét feltölti az iszap. De egy vízügyi szakértő szerint ez nem jelenti azt, hogy Oszternek vissza kell állítania a területet az eredeti állapotába, nem kell betemetnie a medret. A szabad átfolyás miatt tavak sem kialakíthatóak ezentúl.

A helyiek továbbra is bizalmatlanok, szerintük a hatóság csak most kezdte el komolyan venni az ügyet. Bár a tó mellett élő család szerint Oszternek eddig sem volt engedélye a tó felduzzasztására, így nincsenek meggyőződve arról, hogy a bírósági döntés bármit megváltoztat.

A legnagyobb veszélyt most az eső jelenti, ha hirtelen nagy mennyiségű csapadék zúdul le, a töltés és az átfolyó tovább pusztul majd. Egyébként a katasztrófavédelem tényleg folyamatosan itt van, még este is itt maradt valaki figyelni a tavat, s már ők is beismerik, hogy veszélyessé vált a helyzet – mondta lapunknak Oszter Sándor szomszédja, aki nagyon tart a vízözöntől.

2010-ben még az olasz stílusban tervezett, 500 négyzetméteres kastély és az akkor 2,5 hektáros birtokot 750 millió forintért akarta eladni Oszter, de nem sikerült, és pár évre rá, 2014-ben kezdte el a hírhedt tavakat kialakítani.