Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nulla pontot kapott a Fidesz az orvosoktól

2018.04.07. 09:25 Módosítva: 2018-04-07 16:48:12

Részletes értékelést közölt a pártok egészségügyi programjáról az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű, több mint két éve létező csoport, amiből többek közt az derült ki, hogy a Momentumnak vannak a legjobb elképzelései, valamint hogy a Fidesz nulla ponttal került az utolsó helyre – írja a 444.

A csoport azért döntött az elemzés mellett, mert úgy érezték, az egészségügyi programokról írt összefoglalókból nem derült ki, hogy az ígéretek valóban orvosolnák-e a problémákat, vagy csak tüneti kezelést jelentenének. Kilenc szempontból álló rendszer szerint értékelték a nyilvánosan elérhető programokat, szlogenek és a kormánypárt szidása helyett a koherenciát, a konkrét javaslatokat és a megvalósíthatóságot díjazták jobban.

A végleges értékelést aztán nemcsak az összpontszám, hanem az egyes elemek hangsúlyos, szakmai és logikus tárgyalása is hozzájárult a végleges rangsor kialakításához. Jelest egyik párt sem kapott, de két "jó" eredmény született, azt viszont kifogásolták, hogy az egészségügy hétköznapi korrupciója, a hálapénz rendszere több programban fel sem merült megoldandó feladatként.

Jó osztályzatot kapott a Momentum és a Jobbik,

  • előbbi volt az egyetlen, ami valóban átfogó reformot vázolt fel, de a finanszírozási háttér nem volt megfelelően kidolgozva,
  • utóbbi pedig koherens, minden fontos területre kiterjedő program, ami a valódi betegek és egészségügyi dolgozók tapasztalataiból is merített, ugyanakkor a lényegi strukturális változások konkrétumait kerülte.

Közepest ért el az LMP, itt a felületesség volt a gond, csupán megállapította a problémákat, azok kezelésére nem tett javaslatot.

Még eggyel rosszabb helyen áll a DK, az MSZP és az Együtt, utóbbi kettő mondjuk csak azért, mert hiába van koherens programjuk, erről a nyilvánosságot nem tájékoztatják.

A Fidesz volt az egyetlen, aki elégtelent kapott, méghozzá nulla ponttal, az orvosok álláspontja szerint ugyanis annak ellenére sem tartották fontosnak, hogy egészségügyi programmal álljanak elő, hogy

objektív felmérések és a mindennapi tapasztalat is arról tanúskodik, hogy Magyarország egészségügyi rendszere, annak teljesítménye az Európai Unió sereghajtója lett.