Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elcsukló hangon, könnyeivel küszködve nyilatkozott Orbán korábbi minisztere, aki felkerült a zsoldoslistára

2018.04.12. 22:48 Módosítva: 2018-04-12 22:49:51

Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila is felkerült a Figyelő állítólagos Soros-zsoldosokat összegyűjtő, valójában jogvédőket és egyetemi kutatókat felsoroló listájára. Chikán csütörtök este a Hír TV Egyenesen című műsorában volt vendég, ahol arról kérdezték, hogyan élte meg a listázást.

Chikán elmondta, meglepődött a listán. Zavarodottságot érzett az olvasása során, mert nem a nagypolitikában dolgozó emberek, hanem kutatók vagy olyan egyetemi tanárok vannak rajta, akik élve a szólásszabadság biztosította jogukkal, elmondták a véleményüket akkor is, ha nem értettek egyet a kormánnyal.

Az interjúban Chikánnak egy ponton elcsuklik a hangja, a könnyeivel küszködik.

Bár Chikán a CEU igazgatósági tagja, nem számított arra, hogy egy ilyen fenyegető listára felkerül. Beszélt arról is, hogy harminc éve került kapcsolatba Soros Györggyel, amikor azokat az ösztöndíjak szervezték, amikkel a jelenlegi kormány több tagja is Amerikában és Nyugat-Európában tanulhatott. Ez a rendszerváltás előtt nagyon komoly lehetőség volt. „Soros György magyarországi megjelenése nagyon jelentős erőforrást jelentett a rendszerváltás számára" – mondta Chikán.

Arról is beszélt, hogy a CEU-nak az ország büszkeségének kellene lennie, mert egy jó nevű nemzetközi intézmény. Az Orbán Viktor és Soros György közötti véleménykülönbségek miatt nem kellene egy egyetemet bezárni, és a civil szervezetek vegzálása is példátlan. Szerinte a kormány céljairól lehet vitákat folytatni, de az ilyen eszközök, mint a listázás, erkölcsileg elfogadhatatlanok. A teljes interjút itt lehet megnézni: