Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ungár: A Figyelőből nem volt hasznom soha

2018.04.12. 14:58

Ma a kormánypropaganda-lappá süllyedő Figyelő még mélyebbre szállt alá: a legszomorúbb náci és kommunista időket idéző módon név szerinti listát készített a kormány vélt ellenségeiről. Olyan civilekről, akik éppen azokkal a dolgokkal foglalkoznak - alkotmányosság, demokrácia, szabadságjogok -, amelyekkel az Orbán-kormány hadilábon áll.

A cikk miatt újra előkerült az LMP-s politikus, Ungár Péter, aki édesapja örökségének részeseként közvetetten tulajdonos a Figyelőben. Egészen pontosan a Pió-21 Kft-nek tulajdonosa, amely többek között Schmidt Máriával, édesanyjával közös családi cégük. A Figyelő ennek a cégnek a tulajdona. 

Erről a Magyar Narancs egy interjúban hosszan kérdezte Ungárt tavaly, akkor Ungár azt mondta, "a csődbe került Figyelő megvásárlása nem az én döntésem volt, a lap szerkesztésében nem veszek részt. A Figyelő semmilyen szinten nem tartozik az én felelősségi körömbe. Attól, hogy öröklés útján kisebbségi tulajdonos vagyok egy cégben, ami birtokolja a Figyelő kiadóját, még semmilyen szinten nem vagyok döntési helyzetben az újsággal kapcsolatban."

A kérdés mégis csak releváns, miszerint a magát hiteles ellenzéki politikusnak tartó Ungárnak hogyan fér bele, hogy a családi cégén keresztül gyakorlatilag résztulajdonosa legyen a mára tényleg vállalhatatlanná lett Figyelőnek, ezért néhány kérdést írásban a friss cikk miatt újra feltettünk az LMP-s politikusnak.

- A Pió-21-en keresztül tulajdonos a Figyelőben is. Mit gondol, mennyire van rendben, hogy egy magát hiteles ellenzéki politikusnak tartó politikus társtulajdonos egy ilyen, mára gyakorlatilag csak kormánypropagandát közvetítő lapnak?

- Nem a Figyelőnek vagyok tulajdonosa, hanem a Pió-21 Kft-nak. Ez egy családi cég, melyben a tulajdonrészemet édesapám halála után örököltem. A cég döntéseire nincsen ráhatásom, a döntéseket nem én hozom. De édesapám örökségéről nem kívánok lemondani, mert személyes jelentősége van számomra.

- Egy olyan lapról beszélünk, amely mára náci és kommunista időket idéző módon listázta egy cikkében az állam vélt ellenségeit. Továbbra is tartja, hogy rendben van a társtulajdonosság?

- A kormány és az ahhoz kapcsolódó propaganda működésével a legkevésbé sem értek egyet, ezért vagyok ellenzéki politikus és ezért tettem többek között ajánlatot az örökölt vagyonomból a bezárásra ítélet Magyar Nemzetre.

- Ha ebből (Figyelő) valamilyen profitra is szert tesz, akkor gyakorlatilag még pénzt is keres a kormány és körének aljasságán. Mit gondol erről?

- A Figyelő működéséből soha semmilyen haszonra nem tettem szert és ezt nem is tartanám elfogadhatónak. Én a személyes vagyonomat a kormány gyengítésére és nem erősítésére használom, pont ezért nem akarok lemondani róla.

- Korábban úgy nyilatkozott, ez az öröksége része, ráhatása nincs a Figyelőre és döntési pozícióban sincs a Figyelőben. A mai cikk után is fenntartja, hogy rendben van résztulajdonosnak lenni? Miért nem gondolja korrektebbnek megválni ettől a részesedéstől?

- Nem volt ráhatásom a döntésre. A vagyonomat az ellenzék erősítésére használom és fogom használni.

- Hogy egy másik példán keresztül világítsam meg a kérdést: az beleférne önnek zöldpárti politikusként, ha olajfúróban lenne részesedése? Vagy részvényes lenne egy komoly természetmérgezést művelő kínai bányában, üzemben?

- Nem

- Egyébként mi a véleménye a Figyelő mai cikkéről? És a Figyelő munkájáról általában?

- Természetesen nem értek egyet a Figyelő mai cikkével. A Figyelő munkájával sem.

Ma a 444.hu újságírója is szerette volna erről megkérdezni Ungárt telefonon, de az interjú nagyon rövidre sikerült, mivel miután az újságíró megkérdezte, hogy képes lesz-e hiteles ellenzéki politikusként politizálni úgy, hogy közben ennek a Figyelőnek a társtulajdonosa, Ungár azt felelte:

Köszönöm a kérdésed, szia!

Majd letette a telefont. Erre is rákérdeztünk:

- Miért reagált úgy a 444.hu újságírójának érdeklődésére, ahogyan?

- Egy politikusnak kötelező a vagyonát érintő kérdésekben tájékoztatni a sajtót. De ennek a tájékoztatásnak nem feltétlenül Szily Lászlón vagy a 444-en keresztül kell megtörténnie.