Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sepsiszentgyörgy polgármestere: A határon túliak két mandátumot hoztak a Fidesznek

2018.04.18. 11:21

Két mandátumot is hoztak a határon túli levélszavazatok a Fidesznek – állítja a Maszol.hu-n Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere saját számításaira alapozva:

Azért vettünk részt a magyarországi választásokon, hogy az mandátumokat eredményezzen, és szavazataink két képviselőt küldenek a magyar Országgyűlésbe.

Ami Antal inkább érzelemdús indoklása szerint annál is jobban esik, mivel a határon túliak szavazatai által eredményezett két mandátumból egyik Zsigmond Barna Pálé, aki hat évig volt Magyarország székelyföldi főkonzulja, és aki a Fidesz-lista 74. helyéről került az Országgyűlésbe, és így Ráduly Róbert csíkszerdai polgármester szerint ezentúl, „Székelyföld magyarországi főkonzulja lehet”.

Antal nem részletezte a módszertanát, amit „a bonyolult magyarországi választási rendszer miatt nehéz elmagyarázni", de feltűnő, hogy eredménye ellentmond a tekintélyesebb kutatóintézetek számításainak. Például a Miniszterelnökség alá tartozó Nemzetpolitikai Kutatóintézetnek, mely szerint a levélszavazatok annak ellenére nem hoztak egyetlen extramandátumot sem, hogy az országgyűlési választáson a határon túli magyarok listára leadott 224 567 érvényes szavazatából 216 120 érkezett a Fideszre (ez több mint 96 százalék, csaknem kétszer annyi, mint az anyaországi listás eredmény). Vagy a Political Capital hasonló eredményre jutó megállapításának, mely szerint „ezúttal teljesen véletlenül úgy alakult, hogy a külhoni szavazatok levonása nem módosítana a 92 listás mandátum sorsán”.