Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schiffer András médiaturnéja: Vádolom az ellenzéket

2018.04.19. 05:30

Schiffer András, az LMP volt társelnöke és frakcióvezetője éppen az Indexnek adott interjújában jelentette be 2016-ban, hogy lemond, és visszavonul a politizálástól. Időnként azóta is adott nyilatkozatokat, és az LMP-ben többen megvádolták politikai kavarással (például Hadházy Ákos), ám olyan médiaturnét régen rendezett, mint ezekben a napokban.

Schiffer ugyanis párhuzamosan interjút adott a Heti Válasznak, a 168 Órának és szerdán az Azonnalinak is. Itt pedig jobbára ugyanazt mondja hasonló vagy szinonim szavakkal: az ellenzéki pártok – köztük az LMP is – nagyban hibáztathatók a csúfos választási vereségért és Orbán Viktor újabb kétharmadáért.

Az erősebb mondatokat, gondolatokat igyekeztünk kiemelni az interjúkból. Schiffer-interjú 3 in 1:

 • „A nyilvánosság előtt tudatosan nem tettem pártpolitikai nyilatkozatot tavaly szeptember óta. Pontosan azért, hogy ha már azonosulni nem tudok a saját pártommal, akkor legalább ne ártsak nekik a kampányidőszakban.” (Azonnali)
 • Vádolom a demokratikus ellenzéket, amiért hitelességdeficitjét összefogásgiccsel próbálja – 2014 után már másodszor – eltakarni, miközben az új ellenzéki pártokat próbálja kinyírni.” (Heti Válasz)
 • Vádolom a teljes ellenzéket egy versenyképes alternatív történet megalkotásának elmulasztásával. Utóbbiban az én felelősségem sem kérdés." (Heti Válasz)
 • A visszalépéeskről: Talán el kellene azon gondolkodni, hogy egy viszonylag ismeretlen vásárcsarnoki zöldségesre (Csárdi Antalra) hamarabb szavaznak le, mint Bauer Tamásra, vagy az utolsó budapesti úttörőelnökre." (Azonnali, Heti Válasz)
 • A Hadházy–Sallai-balhéról: „SRB-nek tudnia kellett volna, hogy amíg érvényes mandátum van a zsebében, addig a méltóságát minden körülmények között meg kell őriznie." (Azonnali)
 • Szemenszedett hazugságnak tartja, hogy Sallai R. Benedekkel együtt megfenyegette volna pártja képviselő-jelöltjeit, hogy ne lépjenek vissza más ellenzéki aspiráns javára. Még nem döntötte el, hogy beperli-e ennek híreszteléséért Hadházy Ákos társelnököt. (168 Óra)
 • Arra a felvetésre, hogy ő vitte be Hadházyt az LMP-be, azt mondta, „mint ahogy sokakat másokat is. Az ember elkövet hibákat." (168 Óra)
 • Ha én döntéshozó lettem volna az LMP-ben az elmúlt hónapokban, biztosan nem szavaztam volna a függetlenségi doktrínánk feladása mellett." (Azonnali)
 • Ha egy viszonylag szerényebb méretű ellenzéki párt házon belül így átlép a közösségi döntéseken, akkor mit várhatunk tőle, ha hatalomra kerül? (...) Mennyiben várhatunk más viselkedést ilyen politikai szereplőktől, mint Orbán Viktortól?" (Azonnali)
 • Szél Bernadett kampányáról: Kilúgozódott az a tartalom, ami miatt az LMP-nek egyáltalán értelme van a magyar politikai porondon, és őszre az LMP egyszemélyes PR-kampánnyá egyszerűsödött le." (Azonnali)
 • Számára a werberi stratégia során ősszel kialakult arculati, pozicionálási fordulat nehezen emészthető volt. Úgy véli, ennek lényege az volt, az LMP ráhajtott az MSZP és a DK szavazótáborára. (168 Óra)
 • Nem érzem feleslegesnek és kidobottnak a saját elmúlt tíz évemet sem. De kétségtelen, én sem ide akartam eljutni." (168 Óra)
 • A Magyar Nemzetről: Ha Simicska Lajos lapjába írtam, akkor miért ne írjak Ungár Péter lapjába?" (Azonnali)
 • Orbán győzelmének nagyon nem örül: Ha Orbánban lenne bölcsesség, meg tudna állni egy ponton. Nem tud. Hajtja a harci adrenalin.” (Heti Válasz)
 • Arról, hogy Chikán Attila a könnyeivel küszködött a Soros-lista miatt: Paradox módon épp az idős konzervatív professzor könnyei adják a reményt. Azok a könnyek méregcseppek: hosszú távon halálosak a NER-re." (Heti Válasz)