Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ab: A mohácsi polgármester törvénytelenül kampányolt

2018.04.27. 15:45 Módosítva: 2018-04-27 15:46:41

Szekó József Mohács fideszes polgármestere beszállt az országgyűlési kampányba, és
a választás előtt két nappal megjelenő önkormányzati lapban buzdította a helyieket, hogy szavazzanak a fideszes képviselőjelölre. Ezzel még nem is lett volna baj, de a helyi lapban "más képviselőjelöltről vagy jelölőszervezetről egy szó sem esett" - írja a Hvg. Egy választópolgár panaszt tett, ezután a Nemzeti Választási Bizottság a polgármestert elmarasztalta, és 690 000 forint bírságot szabott ki. A városvezető emiatt a Kúriához fellebbezett, amely helybenhagyta az NVB döntését.

Szekó ezután az Ab-hez fellebbezett, mert szerinte "nyilvánvaló, hogy a polgármesterek zöme valamelyik párt tagja, jogszabály nem tiltja részvételét a kampányban, és nem korlátozhatják az ő jogát a véleménynyilvánításra csak azért, mert választott önkormányzati vezető".

A fellebbezéshez fűzött érvvel szemben az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy Szekó téved, "amikor úgy gondolja, hogy véleménynyilvánítási szabadsága jegyében szabad elfogult propagandát folytatnia a felügyelete alatt álló önkormányzati újságban" - írja a Hvg.

Az Ab öt tagú tanácsának négy tagja elutasította a politikus panaszát megbüntetése ellen, egyedül a tanácsot vezető Salamon László volt a polgármester mellett. "A közhatalmi szerv által fenntartott, közpénzből működtetett sajtótermékek vonatkozásában előírhatóak speciális többlet feltételek, melynek oka, hogy az ő tevékenységük mind a helyi közhatalom gyakorlása, mind a felhasznált közpénzek miatt más kapcsolatba hozható a társadalom tagjainak tájékozódáshoz való jogával". Ezért az alaptörvény a büntetéssel nem sérült, a bírságot a polgármesternek be kell fizetnie, a Kúria döntése érvényben marad, idézi a Hvg.

Az Önkormányzati Hírek vezetőjét, Meier Antalnét szintén megbírságolták. Pedig ő azzal érvelt, hogy "semmilyen ráhatása, befolyása nincs a kiadvány tartalmi kialakítására". Az Ab szerint azonban ha egyszer felelős kiadóként odaírják a nevét a lap végére, akkor ezt nehéz másképp értelmezni, mint hogy tényleg felelős a lapért.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.