Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Kádár-kor óta nem volt ilyen miniszterünk

D ATI20170826010
2018.04.27. 12:25

A kormányzati médiában megjelenő hírek alapján nagyon valószínű, hogy Benkő Tibor vezérezredes lesz a negyedik Orbán-kormány honvédelmi minisztere. Kinevezése abból a szempontból mindenképpen meglepetés, hogy az előző ciklus során egyáltalán nem lehetett arról hallani, hogy Orbán Viktor elégedetlen lenne Simicskó Istvánnal, aki a kerítésépítés csúszása miatt 2015 őszén váltotta Hende Csabát a minisztérium élén. 

Simicskó életútjából fakadóan egyértelműen ambicionálta is a pozíciót, és vezetésével a honvédelem nem is vallott kudarcot a legfontosabbnak tűnő feladatában: a rendőrséggel és a kerítéssel együtt megvédték a déli határt, igaz, nem volt nagyon nehéz dolguk, hiszen tavaly már alig akart valaki illegálisan bejutni Magyarországra. Mindezek ellenére nagyon úgy néz ki, hogy Simicskónak három év után lejár a kormányzati megbízatása. 

Szokatlan húzás Orbántól 

Benkő Tibor 62 éves, hivatásos katona, nem tagja pártnak, 1979 óta a seregben szolgál. Katonai tanulmányait a Szovjetunióban, majd az Egyesült Államokban végezte. Legtovább (közel húsz évig) Kiskunhalason állomásozott, de hosszú ideig dolgozott Székesfehérváron is. Életrajza szerint a 90-es évek eleje óta magas beosztásban szolgál, végigjárta a katonai hierarchiát, 2010 óta ő a magyar honvédség vezérezredese. 

Benkő az első, aki közvetlenül hadseregből ül a miniszteri székbe. Keleti György, a Horn-kormány honvédelmi minisztere 1992-es leszerelése után belépett az MSZP-be, és két évvel később lett miniszter. 

Keletin kívül a rendszerváltás után Für Lajos (MDF), Szabó János (FKgP), Juhász Ferenc (MSZP), Szekeres Imre (MSZP), Hende Csaba (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) vezették a Honvédelmi Minisztériumot, ők mindannyian civilek, valamilyen pártnak a tagjai voltak. Ami szintén közös bennük, hogy kitöltötték miniszteri ciklusukat. Bár Hende a harmadik Orbán-kabinet idején ciklus közben távozott, a második Orbán-kormányban végig a tárca élén maradt. 

Benkő előtt utoljára a Kádár-korszakban ült katona a honvédelmi miniszteri székben. Ő Kárpáti Ferenc vezérezredes volt. 1956 után egyébként a rendszerváltásig öt honvédelmi minisztere volt az országnak, ők mind vezető tisztséget viseltek a hadseregben. 

Még nem politikus, de már úgy beszél

Bár foglalkozása szerint Benkő nem politikus, azért a Népszabadság 13+1-es totójából is jól látszik, hogy hosszú karrierje során elsajátította az egyik legfontosabb politikusi erényt, a nyilatkozás művészetét. 

Melyik államfőnek férfiasabb a kézfogása? Solyom Lászlóé vagy Schmitt Pálé? 

Benkő: (...) Úgy gondolom, mint vezérkarfőnök, hogy az a legfontosabb, hogy milyen a szíve a köztársasági elnök úrnak. A honvédség és a katonák iráni elkötelezettsége. 

Ki mellett megnyugtatóbb állni, Szekeres Imre vagy Hende Csaba mellett? 

Benkő: (...) Egy katona mindig választ ad a feltett kérdésre. Az a legfontosabb, hogy a miniszter úr érzi-e biztonságban magát, úgy hogy a háta mögött ott vannak a katonák és mellette pedig milyen vezérkarfőnök áll. 

Meg kell szerveznie a területvédelmet

Mivel Benkő nem a politika, hanem a honvédelem világából érkezhet a kormányba, nem igazán köthetőek a nevéhez emlékezetes események, nyilatkozatok. (Nem úgy, mint elődjéhez.) 

Benkő leginkább a migrációs válság idején exponálta magát, több nemzetközi egyeztetésen vett részt, például Macedóniában is. Ekkoriban többször beszélt arról, hogy a honvédségnek fontos feladata van a határvédelemben. 

A katona az élete árán is megvédi az ország állampolgárait, ezért bűn lenne, ha nem lehetne bevetni például olyan migránshelyzetnél, amit már a rendőrök nem tudnak kezelni

- mondta a Faktor.hu-nak. 

Ugyanebben az interjúban kifejtette a sorkatonasággal kapcsolatos gondolatait is: "Minden nemzetnek van kultúrája, képzőművészete, hagyományai, értékei. Ha a fiatalokkal megismertették ezeket, akkor a következő lépés, hogy miként tudom megvédeni a hazát, a családomat. A sorkatonaság adott egyfajta önbizalmat és bátorságot is. Ezen kívül pedig megtanulták a fiatalok, hogy hogyan kell közösségben élni, mit jelent a közösség értéke. Megtanultak alkalmazkodni, ami az életben mindenki számára fontos. Egy házasságban is alkalmazkodni kell egymáshoz. Megtanulták azt, hogy mit jelent, ha főnöke van az embernek. Mindegy, hogy a főnököt szakaszparancsnoknak, századosnak, őrnagynak vagy ezredesnek hívják."

Benkőnek egy kiemelt feladata egész biztosan lesz miniszterként, méghozzá az önkéntes területvédelmi egységek megszervezése. "Az ország mind a 197 járásában egyeztetünk és folytatunk toborzást, a terv az, hogy elsősorban hétvégére időzítve oldanánk meg az érdeklődők katonai felkészítését, az elméleti és gyakorlati foglalkozásokat, lövészetet, terepgyakorlatot" - mondta erről korábban. A területvédelmi egységek koncepcióját még Simicskó alatt dolgozták ki, erről részletesebben itt írtunk

A miniszter két lehetséges útja

Egy, a honvédség működésére rálátó forrásunk szerint Benkő kinevezése két, meglehetősen ellentétes irányban futhat ki:

  1. a szakmai-katonai vonalat erősíti a védelempolitikában
  2. "régi vágású katonatisztként" parancshoz szokott emberként súlytalanná válik a kormányban, hiszen "egy katona nem tud kilépni a bőréből"

Ez az ellentmondás kiterjed arra is, hogyan működtetheti majd Benkő a minisztériumát. Egyfelől a katonai háttér előnyt jelent annyiban, hogy nem kell bemutatni neki a honvédelem szervezetét, működését, az egész rendszert ismeri, és a rendszer is ismeri őt.

És mivel fix preferenciákkal, kialakult stábbal dolgozik, ezért attól sem kell tartani, hogy "a semmiből felbukkan egy opportunista slepp", mint ahogy az a rendszert nem ismerő, a polgári szférából érkező politikusoknál lenni szokott, akik - nemzetközi összehasonlításban ha nem is példátlan, de szokatlan - széles irányítási jogkörüket kihasználva egyébként is egytől-egyig

amint beültek a miniszteri székbe, mind érezték a parazsat, és kis hadúrként kezdtek viselkedni.

Benkő esetében legalább egy parancsnoki pozícióból érkező emberről van szó. Viszont az ő esetében meg felmerülhet az, hogy 62 éves kora, és mély beágyazottsága nem igazán kedvez a vérfrissítési törekvéseknek.

Borítókép: Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke mond beszédet a magyar huszár szobránál a XV. Nyíregyházi Huszártalálkozó 2017. augusztus 26-án. Fotó: Balázs Attila / MTI.