Akadt egy jelentkező az LMP férfi vezetői posztjára

2018.05.02. 09:25

Az LMP-ben évek óta a társelnöki rendszer működik, férfi és női vezetőt is választ a párt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindig akad két ember a párt élén, hogy ellentmondjon egymásnak. A mögöttünk hagyott kampányban a visszalépéseknél akadt erre példa.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos tandeme viszont biztosan nem folytatódik, ugyanis Hadházy a választás estéjén bejelentette a lemondását, majd azóta kiderült, semmilyen posztot nem kíván vállalni sem a pártban, sem a frakcióban. Szél Bernadett viszont az Indexnek azt nyilatkozta, hogy ismét vállalja a társelnökséget.

Kérdés, ki lehet a férfi párja. A párton belül az utóbbi években megerősödött Ungár Péter elnökségi tag, ő azonban nem jelezte társelnöki indulását. Egy jelentkező viszont már akadt a férfi vezetői posztra. A párt pécsi politikusa, a most képviselővé váló Keresztes László Lóránt az Azonnalinak jelentette be, hogy

úgy döntöttem, hogy pályázok a társelnöki tisztségre.

Az interjúban rögtön vitába is száll a párt egykori alapítójával, Schiffer Andrással, miszerint " az LMP nem egy kilúgozódott párt, hanem megőrizte az elveit". Szerinte ugyanis az LMP kezdetektől fogva egy olyan politikai alternatíva, amely "semmilyen módon nem hozható kapcsolatba a régi politikai elitekkel, az MSZP-vel és a Fidesszel. Ez, és az LMP akkori célkitűzései azóta nem változtak meg." Keresztes amúgy egyike volt azoknak a politikusoknak, akik a párt önálló indulásáról szóló kongresszusi határozatot beterjesztették (Szél, Hadházy és Ungár mellett).

A párttagoktól a következők miatt kéri a támogatást:

  • Nagyon régi motoros vagyok a pártban, és vidéki nagyvárosi politikus.
  • itt fogok maradni Pécsen. Tehát egy kicsit más szemszögből látom az országot: egy olyan térségből, ami a vesztese volt az elmúlt évtizedeknek.
  • Elkötelezett vagyok amellett, hogy kiépítsük az LMP vidéki hálózatát.
  • Széleskörű támogatottsággal bíró, erőteljes vidéki jelenlétet felmutatni képes, országos hálózattal rendelkező, a mai, pár száz fős tagsághoz viszonyítva szinte tömegpártot, erős és világos, sokkal érthetőbb politikát szeretnék.

A párton belül Keresztest Ungár Péterhez kötik, ezért adekvát az Azonnali kérdése, miszerint társelnökként nem lesz-e Ungár bábja. Keresztes ezt visszautasította:

senkinek nem voltam, és nem is leszek a strómanja. Akik ismernek, azok tudják, hogy én erősen és céltudatosan képviselem azokat az elveket, amiket vallok.

Az interjúból még kiderül az is, hogy Keresztes fontosnak tartja a migráció kérdését, és a kvótaszavazáson nemmel szavazott (vagyis a Fidesz és a kormány álláspontját támogatta), "még ha egyébként nemzetárulónak is tartom Orbán Viktort."

Az LMP-ben május 26-27-én tartják a tisztújító kongresszust, addig kiderül, hányan indulnak az egyes posztokért.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.