Ödön
2 °C
11 °C

Akadt egy jelentkező az LMP férfi vezetői posztjára

2018.05.02. 09:25

Az LMP-ben évek óta a társelnöki rendszer működik, férfi és női vezetőt is választ a párt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy mindig akad két ember a párt élén, hogy ellentmondjon egymásnak. A mögöttünk hagyott kampányban a visszalépéseknél akadt erre példa.

Szél Bernadett és Hadházy Ákos tandeme viszont biztosan nem folytatódik, ugyanis Hadházy a választás estéjén bejelentette a lemondását, majd azóta kiderült, semmilyen posztot nem kíván vállalni sem a pártban, sem a frakcióban. Szél Bernadett viszont az Indexnek azt nyilatkozta, hogy ismét vállalja a társelnökséget.

Kérdés, ki lehet a férfi párja. A párton belül az utóbbi években megerősödött Ungár Péter elnökségi tag, ő azonban nem jelezte társelnöki indulását. Egy jelentkező viszont már akadt a férfi vezetői posztra. A párt pécsi politikusa, a most képviselővé váló Keresztes László Lóránt az Azonnalinak jelentette be, hogy

úgy döntöttem, hogy pályázok a társelnöki tisztségre.

Az interjúban rögtön vitába is száll a párt egykori alapítójával, Schiffer Andrással, miszerint " az LMP nem egy kilúgozódott párt, hanem megőrizte az elveit". Szerinte ugyanis az LMP kezdetektől fogva egy olyan politikai alternatíva, amely "semmilyen módon nem hozható kapcsolatba a régi politikai elitekkel, az MSZP-vel és a Fidesszel. Ez, és az LMP akkori célkitűzései azóta nem változtak meg." Keresztes amúgy egyike volt azoknak a politikusoknak, akik a párt önálló indulásáról szóló kongresszusi határozatot beterjesztették (Szél, Hadházy és Ungár mellett).

A párttagoktól a következők miatt kéri a támogatást:

  • Nagyon régi motoros vagyok a pártban, és vidéki nagyvárosi politikus.
  • itt fogok maradni Pécsen. Tehát egy kicsit más szemszögből látom az országot: egy olyan térségből, ami a vesztese volt az elmúlt évtizedeknek.
  • Elkötelezett vagyok amellett, hogy kiépítsük az LMP vidéki hálózatát.
  • Széleskörű támogatottsággal bíró, erőteljes vidéki jelenlétet felmutatni képes, országos hálózattal rendelkező, a mai, pár száz fős tagsághoz viszonyítva szinte tömegpártot, erős és világos, sokkal érthetőbb politikát szeretnék.

A párton belül Keresztest Ungár Péterhez kötik, ezért adekvát az Azonnali kérdése, miszerint társelnökként nem lesz-e Ungár bábja. Keresztes ezt visszautasította:

senkinek nem voltam, és nem is leszek a strómanja. Akik ismernek, azok tudják, hogy én erősen és céltudatosan képviselem azokat az elveket, amiket vallok.

Az interjúból még kiderül az is, hogy Keresztes fontosnak tartja a migráció kérdését, és a kvótaszavazáson nemmel szavazott (vagyis a Fidesz és a kormány álláspontját támogatta), "még ha egyébként nemzetárulónak is tartom Orbán Viktort."

Az LMP-ben május 26-27-én tartják a tisztújító kongresszust, addig kiderül, hányan indulnak az egyes posztokért.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?