Ödön
1 °C
11 °C

Szorít az idő, de még nem hirdettek közös jelöltet a Fidesz ellen

2018.05.02. 15:01
Az időközi polgármester-választások miatt egyeztettek ma az ellenzéki pártok a Jobbik nélkül. Józsefvárosban biztosan nem lesz előválasztás, de senki nem zárta ki, hogy végül meg tudnak állapodni egy közös jelöltben. Szűk két hét múlva már gyűjteni kell az ajánlásokat a VIII. kerületben.

A parlamenti választási eredmény egyik közjogi következménye, hogy két budapesti kerületben is időközi polgármester-választást kell tartani. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. és Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere ugyanis országgyűlési képviselői mandátumot nyert az áprilisi választáson, ezért lemondanak polgármesteri tisztségükről.

Kocsis már le is mondott, a Józsefvárosban július 8-án tartják a választásokat, ami azt jelenti, hogy május 14-én (szűk két hét múlva) el is kezdődik az ajánlásgyűjtés.

Az MSZP pár nappal ezelőtt bedobta az előválasztás ötletét. Erre a VIII. kerületben már biztosan nem lesz idő, de az ellenzéki pártok a Jobbik kivételével szerdán mégis összeültek tanakodni az összefogásról. A számok ugyanis azt mutatják, hogy ha egyesítik az erejüket és a szavazóikat, akkor nemcsak a XV. kerületben, hanem akár a VIII. kerületben is esélyesek a győzelemre.

A nagy ellenzéki összeülésre az MSZP a Jobbikot nem hívta meg, de Budapesten a jobbikos szavazatok nélkül is jól áll az ellenzék az április adatok szerint. A mai megbeszélést a résztvevők az MTI-nek nyilatkozva "konstruktívnak, jó hangulatúnak" értékelték.

Ami a politikus-valóság szótárt felütve azt jelenti, hogy egyelőre nem tudtak neveket mondani, hogy ki mögé tudnának beállni az időköziken, de senki nem utasította el, hogy közös jelölt legyen.

Nézzük bővebben a nyilatkozatokat:

  • Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője, aki a mostani egyeztetést kezdeményezte azt mondta, abban egyetértettek, hogy a tárgyalásnak minden esetben meg kell előznie az előválasztást. "A cél az, hogy a Fidesz jelöltjével szemben mindenhol egy jelölt álljon szemben". Vagyis ha a tárgyalásos út nem vezet eredményre, mert több jó jelölt is van, akkor előválasztáson lehetne kiválasztani a legeslegjobb jelöltet. Hozzátette: a többi párt is nyitott volt az előválasztásra, de a részleteket még tisztázni kell.
  • Horváth azt is mondta, hogy a VIII. kerületben a szűkös határidő miatt már nincs idő előválasztásra - közölte, hozzátéve: itt már május 14-én el kell kezdeni az ajánlásokat gyűjteni. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-nek van-e már józsefvárosi polgármester-jelöltje, Horváth Csaba azt mondta, erről rövidesen tájékoztatást adnak. Szerinte lesz olyan jelölt, aki mögé mindenki fel tud állni. V. kerületi időközi polgármester-választásról kérdésre azt mondta, még nem dőlt el az a kérdés, hogy ebben a kerületben előválasztáson döntenek-e a jelöltről, mivel ott csak ősszel várható a voksolás.
  • Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke azt mondta, "tök jó fej volt mindenki". A tárgyalást és az előválasztást is mindenki alkalmasnak tartotta arra, hogy így válasszák ki azt az egy jelöltet, aki a Fidesz jelöltjének kihívója lesz.
  • Ungár Péter, az LMP megválasztott országgyűlési képviselője konstruktívnak értékelte a megbeszélést, de részletekbe nem kívánt bocsátkozni. Azt mondta, az LMP végiggondolja az elhangzott javaslatokat. "Jelentős reményt" látott arra, hogy sikerül a megállapodnia az ellenzéki pártoknak a soron következő időközi választásokra.
  • Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szerint a tárgyalásos út és az előválasztás útja is megfelelő a Demokratikus Koalíció számára. Az a lényeg, hogy a következő önkormányzati választáson - főleg a két kerületi polgármester-választáson - egy jelölt álljon szemben a Fidesz-jelöltjével.
  • V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja is nagyon jó hangulatúnak és reménytelinek értékelte az egyeztetést. Elmondta, az a legjobb jelölt, aki egyedül áll szemben a Fidesz-KDNP jelöltjével.
  • Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke is bizakodását fejezte ki és elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy mindenféleképpen együttműködésre van szükség a józsefvárosi polgármester-választáson, illetve az azt követő választásokon.
  • Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja - aki hasznosnak tartotta a megbeszélését - azt mondta, az lenne a cél, hogy találjanak egy közös jelöltet minden olyan körzetben, ahol van esély megverni a Fidesz jelöltjét, akár a VIII. kerületben is. Jó megoldás lehet az előválasztás a legesélyesebb jelölt kiválasztására, de a tárgyalás is jó lehet erre - közölte. A VIII. kerületben a helyi szervezetek már leültek tárgyalni, beszélgetnek civilekkel is - mondta, hozzátéve: azt gondolja, meglesz a megoldás.

Vagyis a lényeg: a VIII. kerületben nem lesz előválasztás, és senki nem zárta ki, hogy megállapodnak majd egy közös indulóban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?