Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Szorít az idő, de még nem hirdettek közös jelöltet a Fidesz ellen

2018.05.02. 15:01
Az időközi polgármester-választások miatt egyeztettek ma az ellenzéki pártok a Jobbik nélkül. Józsefvárosban biztosan nem lesz előválasztás, de senki nem zárta ki, hogy végül meg tudnak állapodni egy közös jelöltben. Szűk két hét múlva már gyűjteni kell az ajánlásokat a VIII. kerületben.

A parlamenti választási eredmény egyik közjogi következménye, hogy két budapesti kerületben is időközi polgármester-választást kell tartani. Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a VIII. és Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere ugyanis országgyűlési képviselői mandátumot nyert az áprilisi választáson, ezért lemondanak polgármesteri tisztségükről.

Kocsis már le is mondott, a Józsefvárosban július 8-án tartják a választásokat, ami azt jelenti, hogy május 14-én (szűk két hét múlva) el is kezdődik az ajánlásgyűjtés.

Az MSZP pár nappal ezelőtt bedobta az előválasztás ötletét. Erre a VIII. kerületben már biztosan nem lesz idő, de az ellenzéki pártok a Jobbik kivételével szerdán mégis összeültek tanakodni az összefogásról. A számok ugyanis azt mutatják, hogy ha egyesítik az erejüket és a szavazóikat, akkor nemcsak a XV. kerületben, hanem akár a VIII. kerületben is esélyesek a győzelemre.

A nagy ellenzéki összeülésre az MSZP a Jobbikot nem hívta meg, de Budapesten a jobbikos szavazatok nélkül is jól áll az ellenzék az április adatok szerint. A mai megbeszélést a résztvevők az MTI-nek nyilatkozva "konstruktívnak, jó hangulatúnak" értékelték.

Ami a politikus-valóság szótárt felütve azt jelenti, hogy egyelőre nem tudtak neveket mondani, hogy ki mögé tudnának beállni az időköziken, de senki nem utasította el, hogy közös jelölt legyen.

Nézzük bővebben a nyilatkozatokat:

  • Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője, aki a mostani egyeztetést kezdeményezte azt mondta, abban egyetértettek, hogy a tárgyalásnak minden esetben meg kell előznie az előválasztást. "A cél az, hogy a Fidesz jelöltjével szemben mindenhol egy jelölt álljon szemben". Vagyis ha a tárgyalásos út nem vezet eredményre, mert több jó jelölt is van, akkor előválasztáson lehetne kiválasztani a legeslegjobb jelöltet. Hozzátette: a többi párt is nyitott volt az előválasztásra, de a részleteket még tisztázni kell.
  • Horváth azt is mondta, hogy a VIII. kerületben a szűkös határidő miatt már nincs idő előválasztásra - közölte, hozzátéve: itt már május 14-én el kell kezdeni az ajánlásokat gyűjteni. Arra a kérdésre, hogy az MSZP-nek van-e már józsefvárosi polgármester-jelöltje, Horváth Csaba azt mondta, erről rövidesen tájékoztatást adnak. Szerinte lesz olyan jelölt, aki mögé mindenki fel tud állni. V. kerületi időközi polgármester-választásról kérdésre azt mondta, még nem dőlt el az a kérdés, hogy ebben a kerületben előválasztáson döntenek-e a jelöltről, mivel ott csak ősszel várható a voksolás.
  • Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke azt mondta, "tök jó fej volt mindenki". A tárgyalást és az előválasztást is mindenki alkalmasnak tartotta arra, hogy így válasszák ki azt az egy jelöltet, aki a Fidesz jelöltjének kihívója lesz.
  • Ungár Péter, az LMP megválasztott országgyűlési képviselője konstruktívnak értékelte a megbeszélést, de részletekbe nem kívánt bocsátkozni. Azt mondta, az LMP végiggondolja az elhangzott javaslatokat. "Jelentős reményt" látott arra, hogy sikerül a megállapodnia az ellenzéki pártoknak a soron következő időközi választásokra.
  • Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője szerint a tárgyalásos út és az előválasztás útja is megfelelő a Demokratikus Koalíció számára. Az a lényeg, hogy a következő önkormányzati választáson - főleg a két kerületi polgármester-választáson - egy jelölt álljon szemben a Fidesz-jelöltjével.
  • V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja is nagyon jó hangulatúnak és reménytelinek értékelte az egyeztetést. Elmondta, az a legjobb jelölt, aki egyedül áll szemben a Fidesz-KDNP jelöltjével.
  • Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt budapesti választmányának elnöke is bizakodását fejezte ki és elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy mindenféleképpen együttműködésre van szükség a józsefvárosi polgármester-választáson, illetve az azt követő választásokon.
  • Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja - aki hasznosnak tartotta a megbeszélését - azt mondta, az lenne a cél, hogy találjanak egy közös jelöltet minden olyan körzetben, ahol van esély megverni a Fidesz jelöltjét, akár a VIII. kerületben is. Jó megoldás lehet az előválasztás a legesélyesebb jelölt kiválasztására, de a tárgyalás is jó lehet erre - közölte. A VIII. kerületben a helyi szervezetek már leültek tárgyalni, beszélgetnek civilekkel is - mondta, hozzátéve: azt gondolja, meglesz a megoldás.

Vagyis a lényeg: a VIII. kerületben nem lesz előválasztás, és senki nem zárta ki, hogy megállapodnak majd egy közös indulóban.