Olivér
4 °C
8 °C

Orbán Viktor most régi vágású, kereszténydemokrata országot akar

2018.05.04. 08:18 Módosítva: 2018-05-04 08:59:29

Az új kormány összetételéről és céljairól beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Az interjúban magyarázatot adott arra, mit értett az alatt, hogy eddig vezette, mostantól viszont irányítani fogja a kormányt. 

A kormányfő szerint eddig mindig elvonta személyes energiáit valamilyen nagyobb ügy: 1998-ban a Bokros-csomagot kellett kiküszöbölni, 2010-től a 2008-as pénzügyi összeomlást, aztán kellett egy új alkotmány, majd jött a migrációs válság.  

„Most úgy látom, a következő időszakban nem lesz olyan fejlemény, ami elvonja az energiáimat a kormány irányításától.” Orbán szerint ezért több lehetősége lesz, hogy konkrét és fontos feladatszabásokat adjon a minisztereknek. Az irányítást szolgálja az újonnan létrehozott Miniszterelnöki Kormányiroda, ami összehangolja majd a tárcák közigazgatási államtitkárainak munkáját,

de emellett itt lesz egy egységes hírszerzési központ is, hogy magyarország az erős nemzetközi versenyben megállja a helyét.  

Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes mellett Orbánnak két helyettese lesz:

  • Pintér Sándor a nemzetbiztonsági ügyekért felel;
  • Varga Mihály azért, hogy kiszámíthatóság és nyugalom legyen a gazdaságban.

Orbán az új kormány céljait is megfogalmazta: 

a mi fölfogásunk szerint nekünk a demokráciának azt a fajtáját érdemes építeni, amit kereszténydemokráciának  nevezünk. Tehát mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk. (...) Mi itt egy kereszténydemokrácia fölépítésén dolgozunk, európai hagyományokban gyökerező, régi vágású – ezt is mondhatnám – kereszténydemokrácia fölépítésén.

Orbán ezután kifejtette, mi lenne ez: az emberi méltóság a legfontosabb, a hatalmi ágak el vannak választva, a szabadság feltétlen érték, a liberális ideológiát elvetik és a nemzet fontosságában hisznek, támogatják a családokat, küzdenek a teljes foglalkoztatásért, segély helyett munkát akarnak adni, fontosnak tartják a nők egyenjogúságát, és nem akarják, hogy erősödjön az antiszemitizmus.  

„Mindig meg szoktam mondani előre, kertelés nélkül, hogy mit akarunk, mi várható." Orbán szerint a választáson az a 2,8 millió ember, aki a Fideszre szavazott, pontosan tudta, hogy mit akar a magyar kormány. Meg fogjuk védeni a magyar kultúrát, a keresztény kultúrát, nem fogjuk átadni az országot idegeneknek, Magyarország maradjon Magyarország." Adócsökkentések lesznek, emelkednek a bérek, támogatják a gyermeket nevelő családokat, a nyugdíjak értékét megtartják és lehetőség szerint emelik, és fenntartják az ország általános nyugalmát, biztonságát és kiszámíthatóságát.

Ezután a parlament elé kerülő Stop Soros törvénycsomagról és alkotmánymódosításról esett szó. Orbán azt mondta: a migráció kérdésében működik Soros György árnyékhadserege". Azt szeretnék, ha feljönnének a fényre, tudnánk, kicsodák, érthetnénk, hogy mit akarnak, nem titkolnák el, hogy kitől kapják a pénzt." Orbán szerint demokráciakérdés, hogy a választópolgároknak átlátható legyen a politikai viták terepe. Felfogásuk szerint a migráció nem emberjogi, hanem nemzetbiztonsági kérdés, miután közvetlenül kapcsolatban áll a magyar emberek mindennapi biztonságával. Aki tehát ezzel akar foglalkozni, ahhoz kell a nemzetbiztonsági szolgálatok hozzájárulása, 

akik pedig támogatják az illegális bevándorlást, és nem magyar állampolgárok, azoknak kitesszük a szűrét Magyarországról.

Orbán Viktor beszélt a Európai Néppárt vezetőivel tartott brüsszeli tisztázó beszélgetésről is. Erről azt mondta: a pártcsaládban vannak migrációt támogató és elutasító néppártok. A 2019-es európai parlamenti választás is a migrációról fog szólni, amire fel kell készülni. Orbán szerint Magyarországot leszámítva eddig sehol máshol nem mondhatták el a polgárok azt, mit gondolnak erről a kérdésről. Ő fölajánlotta a Néppártnak a saját erős részvételét a kampányban.

A kormányfő nem tart attól, hogy Magyarország számára hátrányos lesz az unió új költségvetése.

Hosszú vita és tárgyalássorozat lesz, sok ilyet csináltam már, ismerem a csínját-bínját (...) A legfontosabb szó az, hogy csigavér.

Orbán szerint ebben a folyamatban sok szamárság fog elhangzani, amíg megalkotják az újabb hét évre szóló költségvetést. Ezt egyhangúlag kell megszavazni, tehát "amíg a magyarok nem mondják azt, hogy ez mehet, addig nem mehet".

Orbán két fontos szempontot emelt ki.

  1. Nem gondoljuk, hogy egyetlen centet is adni kellene a migránsoknak, ezt mindenki fedezze a saját költségvetéséből. Ezt a pénzt nem lehet elvenni például a kutatás-fejlesztéstől.
  2. Nem csökkenhetnek a mezőgazdaságra fordított összegek. Ebben egy platformon vagyunk a franciákkal.

Orbán azt is mondta, hogy a jogállamiság kérdésében különösen nyugodtak lehetnek. „Mi vagyunk az egyetlen ország az EU-ban, amelyet 2013-ban teljesen átvizsgáltak.” 

Papírunk van arról, hogy az igazságszolgáltatás rendben van, papírunk van arról, hogy a jogállamiság rendben van. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?