Orbán Viktor most régi vágású, kereszténydemokrata országot akar

2018.05.04. 08:18 Módosítva: 2018.05.04. 08:59

Az új kormány összetételéről és céljairól beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Az interjúban magyarázatot adott arra, mit értett az alatt, hogy eddig vezette, mostantól viszont irányítani fogja a kormányt. 

A kormányfő szerint eddig mindig elvonta személyes energiáit valamilyen nagyobb ügy: 1998-ban a Bokros-csomagot kellett kiküszöbölni, 2010-től a 2008-as pénzügyi összeomlást, aztán kellett egy új alkotmány, majd jött a migrációs válság.  

„Most úgy látom, a következő időszakban nem lesz olyan fejlemény, ami elvonja az energiáimat a kormány irányításától.” Orbán szerint ezért több lehetősége lesz, hogy konkrét és fontos feladatszabásokat adjon a minisztereknek. Az irányítást szolgálja az újonnan létrehozott Miniszterelnöki Kormányiroda, ami összehangolja majd a tárcák közigazgatási államtitkárainak munkáját,

de emellett itt lesz egy egységes hírszerzési központ is, hogy magyarország az erős nemzetközi versenyben megállja a helyét.  

Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes mellett Orbánnak két helyettese lesz:

  • Pintér Sándor a nemzetbiztonsági ügyekért felel;
  • Varga Mihály azért, hogy kiszámíthatóság és nyugalom legyen a gazdaságban.

Orbán az új kormány céljait is megfogalmazta: 

a mi fölfogásunk szerint nekünk a demokráciának azt a fajtáját érdemes építeni, amit kereszténydemokráciának  nevezünk. Tehát mi nem vagyunk liberálisok, és nem liberális demokráciát építünk. (...) Mi itt egy kereszténydemokrácia fölépítésén dolgozunk, európai hagyományokban gyökerező, régi vágású – ezt is mondhatnám – kereszténydemokrácia fölépítésén.

Orbán ezután kifejtette, mi lenne ez: az emberi méltóság a legfontosabb, a hatalmi ágak el vannak választva, a szabadság feltétlen érték, a liberális ideológiát elvetik és a nemzet fontosságában hisznek, támogatják a családokat, küzdenek a teljes foglalkoztatásért, segély helyett munkát akarnak adni, fontosnak tartják a nők egyenjogúságát, és nem akarják, hogy erősödjön az antiszemitizmus.  

„Mindig meg szoktam mondani előre, kertelés nélkül, hogy mit akarunk, mi várható." Orbán szerint a választáson az a 2,8 millió ember, aki a Fideszre szavazott, pontosan tudta, hogy mit akar a magyar kormány. Meg fogjuk védeni a magyar kultúrát, a keresztény kultúrát, nem fogjuk átadni az országot idegeneknek, Magyarország maradjon Magyarország." Adócsökkentések lesznek, emelkednek a bérek, támogatják a gyermeket nevelő családokat, a nyugdíjak értékét megtartják és lehetőség szerint emelik, és fenntartják az ország általános nyugalmát, biztonságát és kiszámíthatóságát.

Ezután a parlament elé kerülő Stop Soros törvénycsomagról és alkotmánymódosításról esett szó. Orbán azt mondta: a migráció kérdésében működik Soros György árnyékhadserege". Azt szeretnék, ha feljönnének a fényre, tudnánk, kicsodák, érthetnénk, hogy mit akarnak, nem titkolnák el, hogy kitől kapják a pénzt." Orbán szerint demokráciakérdés, hogy a választópolgároknak átlátható legyen a politikai viták terepe. Felfogásuk szerint a migráció nem emberjogi, hanem nemzetbiztonsági kérdés, miután közvetlenül kapcsolatban áll a magyar emberek mindennapi biztonságával. Aki tehát ezzel akar foglalkozni, ahhoz kell a nemzetbiztonsági szolgálatok hozzájárulása, 

akik pedig támogatják az illegális bevándorlást, és nem magyar állampolgárok, azoknak kitesszük a szűrét Magyarországról.

Orbán Viktor beszélt a Európai Néppárt vezetőivel tartott brüsszeli tisztázó beszélgetésről is. Erről azt mondta: a pártcsaládban vannak migrációt támogató és elutasító néppártok. A 2019-es európai parlamenti választás is a migrációról fog szólni, amire fel kell készülni. Orbán szerint Magyarországot leszámítva eddig sehol máshol nem mondhatták el a polgárok azt, mit gondolnak erről a kérdésről. Ő fölajánlotta a Néppártnak a saját erős részvételét a kampányban.

A kormányfő nem tart attól, hogy Magyarország számára hátrányos lesz az unió új költségvetése.

Hosszú vita és tárgyalássorozat lesz, sok ilyet csináltam már, ismerem a csínját-bínját (...) A legfontosabb szó az, hogy csigavér.

Orbán szerint ebben a folyamatban sok szamárság fog elhangzani, amíg megalkotják az újabb hét évre szóló költségvetést. Ezt egyhangúlag kell megszavazni, tehát "amíg a magyarok nem mondják azt, hogy ez mehet, addig nem mehet".

Orbán két fontos szempontot emelt ki.

  1. Nem gondoljuk, hogy egyetlen centet is adni kellene a migránsoknak, ezt mindenki fedezze a saját költségvetéséből. Ezt a pénzt nem lehet elvenni például a kutatás-fejlesztéstől.
  2. Nem csökkenhetnek a mezőgazdaságra fordított összegek. Ebben egy platformon vagyunk a franciákkal.

Orbán azt is mondta, hogy a jogállamiság kérdésében különösen nyugodtak lehetnek. „Mi vagyunk az egyetlen ország az EU-ban, amelyet 2013-ban teljesen átvizsgáltak.” 

Papírunk van arról, hogy az igazságszolgáltatás rendben van, papírunk van arról, hogy a jogállamiság rendben van.