Natália
1 °C
7 °C

József Attila és Szabó Lőrinc versét lehet elemezni az érettségin

2018.05.07. 08:34 Módosítva: 2018-05-07 11:23:08

Az idei középszintű magyarérettségin a feladatlap első részében a diákok egy két és fél oldal hosszú könyvismertető szöveget kaptak, amely a barátság szociológiájáról szól, írja az Eduline. A diákoknak a szöveg alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A szövegértési feladatnál a kérdések a szöveg logikai összefüggéseire, fogalmak meghatározására, információk kigyűjtésére vonatkoznak. 

A diákok a vizsga első részében emellett két téma közül választhatnak, amelyekről önállóan kell írniuk egy 120-200 szavas, rövid szöveget: 

  • vagy érvelniük kell az olyan új ünnepekről, mint a Valentin-nap vagy a halloween;
  • vagy arról írhatnak levelet a helyi önkormányzati képviselőnek, hogy milyen leromlott  állapotú épületet kellene fejleszteni, milyen új intézményt lehetne építeni.

Az érettségi második részében a diákok Balázs Béla egy felnőtteknek szóló meséjéről írhatnak műelemzést (Balázs Béla amúgy nem része a középiskolai tananyagnak - írja az Eduline), vagy a megadott szempontok szerint összehasonlíthatnak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset. 

A matek- és történelemérettségi feladatainak megoldása élőben az Indexen

  • Kedden 14 órakor az Indexen élő adásban mutatja meg a középszintű matematika nehezebb vagy érdekesebb feladatainak megoldását Gerőcs László, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára és Csapodi Csaba, az ELTE oktatója.
  • Szerdán 14 órakor a középszintű történelemérettségi megoldásait élő videóban ismerteti az Indexen Repárszky Ildikó, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető történelemtanára.

A magyar írásbeli érettségin a diákok négy órát kapnak a feladatok kidolgozására. A vizsga két részből áll. Középszinten a vizsga első 90 perces részében oldhatják meg a szövegértési és a szövegalkotási feladatot.   

A feladatlapokat 90 perc után beszedik, ezután kapják meg a diákok a második részt a kidolgozandó hosszabb, műértelmező esszéfeladattal. Itt vagy egy novellát, költeményt kell elemezni, vagy két művet kell összehasonlítani. A vizsgán a diákok használhatják a helyesírási szótárt.

DEBRE20180507012
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Idén 110 700-an tesznek érettségit. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgát.

Az írásbeli vizsgákat május 4–28. között, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7–14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?