József Attila és Szabó Lőrinc versét lehet elemezni az érettségin

2018.05.07. 08:34 Módosítva: 2018.05.07. 11:23

Az idei középszintű magyarérettségin a feladatlap első részében a diákok egy két és fél oldal hosszú könyvismertető szöveget kaptak, amely a barátság szociológiájáról szól, írja az Eduline. A diákoknak a szöveg alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A szövegértési feladatnál a kérdések a szöveg logikai összefüggéseire, fogalmak meghatározására, információk kigyűjtésére vonatkoznak. 

A diákok a vizsga első részében emellett két téma közül választhatnak, amelyekről önállóan kell írniuk egy 120-200 szavas, rövid szöveget: 

  • vagy érvelniük kell az olyan új ünnepekről, mint a Valentin-nap vagy a halloween;
  • vagy arról írhatnak levelet a helyi önkormányzati képviselőnek, hogy milyen leromlott  állapotú épületet kellene fejleszteni, milyen új intézményt lehetne építeni.

Az érettségi második részében a diákok Balázs Béla egy felnőtteknek szóló meséjéről írhatnak műelemzést (Balázs Béla amúgy nem része a középiskolai tananyagnak - írja az Eduline), vagy a megadott szempontok szerint összehasonlíthatnak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset. 

A matek- és történelemérettségi feladatainak megoldása élőben az Indexen

  • Kedden 14 órakor az Indexen élő adásban mutatja meg a középszintű matematika nehezebb vagy érdekesebb feladatainak megoldását Gerőcs László, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára és Csapodi Csaba, az ELTE oktatója.
  • Szerdán 14 órakor a középszintű történelemérettségi megoldásait élő videóban ismerteti az Indexen Repárszky Ildikó, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető történelemtanára.

A magyar írásbeli érettségin a diákok négy órát kapnak a feladatok kidolgozására. A vizsga két részből áll. Középszinten a vizsga első 90 perces részében oldhatják meg a szövegértési és a szövegalkotási feladatot.   

A feladatlapokat 90 perc után beszedik, ezután kapják meg a diákok a második részt a kidolgozandó hosszabb, műértelmező esszéfeladattal. Itt vagy egy novellát, költeményt kell elemezni, vagy két művet kell összehasonlítani. A vizsgán a diákok használhatják a helyesírási szótárt.

DEBRE20180507012
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Idén 110 700-an tesznek érettségit. Kedden matematikából, szerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken németből tartanak írásbeli vizsgát.

Az írásbeli vizsgákat május 4–28. között, az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7–14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.  • Tippek
  • Bankszámla