Erzsébet
1 °C
4 °C

Frölich lemondása után nem lesz új országos főrabbi

2018.05.07. 14:51

Frölich Róbert április közepén történt lemondását követően a Mazsihisz Rabbitestülete úgy döntött, hogy nem lesz új országos főrabbi, írja a Kibic.hu. Az országos főrabbi főként protokolláris feladatait Radnóti Zoltán, a Mazsihisz Rabbitestületének elnöke fogja ezután ellátni.

Radnóti Zoltán
Radnóti Zoltán
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az ülésen három rabbit, Verő Tamást, Kardos Pétert és Radnóti Zoltánt jelölték a pozícióra. Az első két rabbi nem vállalta a jelölést, végül pedig sor sem került a szavazásra, mivel a Rabbitestület úgy szavazott, nincs szükség a poszt betöltésére.

Frölich Róbert a Mazsihisz közgyűlésének szóló levelében azzal indokolta lemondását, hogy az elmúlt években a szervezet olyan irányba mozdult el a világi vezetés tudtával és támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit ő képvisel, vagyis a neológ irányvonaltól.

A Kibic.hu információi szerint a döntés közvetlen kiváltó oka az lehetett, hogy az Országos Rabbiképző Intézet – Zsidó Egyetem élére először választottak olyan embert, aki nem rabbi és nem alkalmazottja a zsidó hitközségnek, Vajda Károly irodalomtörténészt, vallásfilozófus egyetemi oktatót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?