Ödön
2 °C
11 °C

Tarlós arra jutott, hogy szuperjó időszak köszönt Budapestre

2018.05.11. 13:48 Módosítva: 2018-05-11 15:18:27

Tarlós István szerint az új kormánnyal való együttműködés az eddiginél várhatóan sokkal szorosabb, operatívabb, és a fővárosnak sokkal kedvezőbb lesz. A főpolgármester erről újságírói kérdésre válaszolva beszélt pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Tarlós István azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kormányban végrehajtott személyi változtatásai rendkívül előnyösek és kedvezőek a fővárosnak és a főpolgármesternek.

Az állami, nem önkormányzati hatáskörbe tartozó fejlesztéseket a Miniszterelnökséget vezető miniszter a főpolgármesterrel együttműködve fogja előkészíteni és lebonyolítani - közölte Tarlós István az MTI összefoglalója szerint. Hangsúlyozta: nemhogy az önállósága nem csorbul a fővárosnak, hanem sokkal jobban be lesz vonva a döntésekbe, az állami beruházások megvalósításán is a fővárossal együttműködve dolgoznak majd.

Tarlós István megjegyezte, mind Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszteri poszt várományosával, mind Kocsis Mátéval, a Fidesz új frakcióvezetőjével, valamint Fürjes Balázs leendő államtitkárral eddig is kiváló volt a főváros munkakapcsolata.

Téma1: Reptéri busz

A főpolgármester a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a 100E jelzésű repülőtéri közvetlen buszjárat jövő péntektől sűrűbb követési időkkel, a korábbi 30 perc helyett 20 percenként közlekedik majd. Továbbá az üzemidő is meghosszabbodik: a Deák térről az első busz hajnali 3 óra 40 perckor, a reptérről az utolsó busz pedig 1 óra 20 perckor indul majd.

Közölte azt is, hogy az éjszakai kiszolgálás javítása érdekében, várhatóan az idei nyár első felében a repülőtér és Kőbánya-Kispest között közlekedő 200E jelzésű járat folyamatosan jár majd.

Téma2: Metró

Tarlós István a felújítás alatt álló 3-as metró akadálymentesítéséről szólva elmondta, hogy csütörtökön aláírták az erről szóló megállapodást, és ennek értelmében az eredetileg tervezett tizenkét állomás mellett további hat akadálymentesítését vállalja a főváros. Az Ecseri út és a Pöttyös utca esetében ideiglenesen korlátlifteket építenek, és a főváros vállalta, hogy 2023 végéig végleges megoldás születik.

A főpolgármester úgy fogalmazott: "míg az elődeink a 2-es metrónál két állomást akadálymentesítettek, addig mi a 3-as metrónál húsz állomást akadálymentesítünk".

Téma3: Római

Tarlós István az MSZP csütörtöki Római-parti mobilgát ügyében írott közleményére is reagált. Az ellenzéki párt közleményében azt írták, hogy "a Duna mellé tervezett mobil védmű megvalósítása tönkretenné a partszakasz természeti értékeit, és nem felel meg a szakma, a környéken élők, a civilek és a kerületi önkormányzat elvárásainak sem".

A főpolgármester ismertetett egy 2009-es fővárosi közgyűlési határozatot, amely szerint a testület akkor úgy döntött: a meglevő Római-parti árvízvédelmi mű fejlesztésének helyszíneként a part menti nyomvonalat határozza meg. Az indokolásban akkor kiemelték, hogy a mobilgát nagy biztonsággal megvéd a százéves gyakorisággal előforduló jégmentes árvizekkel szemben, így gyakorlatilag a hullámtér az elöntésektől mentesített lesz. A változat előnyei közé sorolták akkor azt is, hogy a hullámtéri ingatlanok területei fejleszthetővé válnak, a parti ingatlanok értéke növekszik.

Ezt a határozatot akkor megszavazta a csütörtöki közlemény aláírói között szereplő Gy. Németh Erzsébet (DK), Horváth Csaba (MSZP) és Szabadai Viktor (MLP) - mondta Tarlós István, aki "kínosnak" nevezte a történetet, és úgy fogalmazott: "ha már nem csináltak semmit és nem akarnak segíteni, akkor (...) viselkedjenek egy kicsit szerényebben".

A főpolgármester szólt arról is, ha fennmarad ez az "elképesztően példátlan, sokáig teljesen kezelhetetlennek tűnő állapot", akkor felmerül az a lehetőség, hogy a csillaghegyi öblözet árvízvédelmének tervezett négy eleme közül három épül meg, a parttal párhuzamos védmű nem, és a Nánási út-Királyok útja mentén majd védekeznek, miként eddig is. Egyelőre ez csak a gondolkodásban merült fel - jegyezte meg.

Téma4: Margitsziget, fakivágás

Tarlós István a Margitszigeten a régi teniszstadion bontása során történt fakivágásról szólva közölte: a Főkert vezérigazgatójától kért tájékoztatást, és kiderült, hogy a kivitelező érvényes, jogerős engedély nélkül vágott ki mintegy száz fát. Azt mondta, rövid időn belül lépéseket tesznek az ügyben, lesz szankció.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?