Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Orbán: Nekünk is van szívünk

2018.05.14. 16:46

Orbán Viktor hétfőn Varsóban járt, ez volt az első hivatalos látogatása a múlt heti eskütétele után. Itt arról beszélt, hogy a múlt mellett a közös jövő is összeköti a magyar és a lengyel népet, nemcsak a kipróbált, ezeréves barátság köti össze őket, hanem a közös elgondolás is a jövőről, írja az MTI.

Orbán lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel folytatott megbeszélése után, közös sajtótájékoztatójukon arról beszélt, hogy többek között a migrációról egyeztettek. Ez pedig a nemzeti szuverenitást érintő legfontosabb kérdése Orbán szerint, az elődeink pedig "forognának a sírjukban", ha hagynánk, hogy ne a magyarok, hanem mások mondják meg, hogy ki éljen itt.

Szerinte erőteljes nyomást fejtenek ki Magyarországra, hogy még a júniusi EU-csúcson lezárhassák a menekültkérdést, ami "szép terv", de csak olyan lezárás lehetséges, amely teljes egészében találkozik a magyar kormány elképzeléseivel. A legnagyobb politikai ügy ma Európában a bevándorlás és a migráció. Azt a parlamentet, amely ma Brüsszelben ülésezik, az európai emberek még a migránskrízis előtt választottak, így felvetődik, hogy nem lenne-e demokratikusabb megvárni a választást, hogy az újonnan megválasztott parlament zárja le a kérdést, mondta. 

Orbán arról is beszélt, a határvédelemre akarunk összpontosítani, nem a migránsok szétosztására. "Nekünk is van szívünk", "sőt keresztény nemzet vagyunk", (a The Washington Post beszámolója szerint ez a mondat kiegészült azzal, hogy nem kő van a szívünk helyén) tudjuk, mit jelent a segítség, és azt az elvet valljuk, hogy a segítséget kell odavinni, nem a bajt idehozni, mert úgy nem lehet segíteni, hogy közben tönkretesszük a saját hazánkat - mondta Orbán. Hozzátette: a Hungary helps program keretében Magyarország segít a Közel-Keleten, és ezt a munkát folytatja a jövőben is.

Orbán szerint az uniós költségvetési kérdésekkel "még sok dolgunk lesz", a magyar és a lengyel álláspont közel áll egymáshoz, de egyes uniós tagállamoké messze esik. A gazdáink érdekeit meg akarjuk védeni, ezért nem helyes, ha a mezőgazdasági költségvetés csökken. Nem kifogásoljuk, ha új pénzügyi alapok jönnek létre, mert új feladatok mindig jelentkeznek, de az nem érv, hogy a létező alapokat csökkentsék - vélekedett.

Orbán Viktor később Varsóban találkozik Andrzej Duda lengyel államfővel, Marek Kuchcinskivel, a szejm elnökével, valamint Stanislaw Karczewskivel, a szenátus elnökével. A miniszterelnök megkoszorúzza az Ismeretlen Katona sírját és virágot helyez el a Memento Szmolenszk emlékműnél. Ez utóbbi a 2010-es légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnöknek és kísérete tagjainak állít emléket.