Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A CEU Budapesten akarja folytatni, már csak a kormányra vár

2018.05.15. 12:37 Módosítva: 2018-05-15 13:18:43

Miután a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette távozását Budapestről, a CEU megerősíti, hogy továbbra is elkötelezett amellett, hogy a kutatásban és oktatásban vállalt misszióját Budapesten folytassa, ahol 26 éve van az otthona, közölte az egyetem.

2017. április 4-én a parlament sürgősséggel módosította a felsőoktatási törvényt, amely két feltételt szabott a CEU további budapesti működése elé: legyen az Egyesült Államokban is kampusza,és szülessen államközi megegyezés az itteni tevékenységéről.

2017 októberében jelentették be, hogy a CEU oktatási tevékenységet végezhet a New York-i Bard College kampuszán, amivel megfelelhet az oktatási törvény módosításának. A CEU most azt közölte: idén április 13-án magas rangú magyar tisztviselők küldöttsége látogatta meg a CEU amerikai oktatási helyszínét, és megbeszéléseket tartottak a CEU vezetőségével. A megbeszéléseken New York Állam Oktatási Hivatalának képviselői is részt vettek.

"A találkozó alapján biztosak vagyunk abban, hogy Egyetemünk maradéktalanul teljesíti a lex CEU amerikai oktatási tevékenységet előíró feltételét" - közölte az egyetem. 

A helyzet rendezéséhez már csak egy lépés szükséges, az, hogy Magyarország kormánya aláírja a 2017 szeptemberében New York állammal közösen véglegesített megállapodástervezetet.

A CEU számára mindez azért fontos, mert nem kezdhet még egy tanévet ilyen bizonytalan jogi helyzetben. 

“A CEU teljesítette a lex CEU által meghatározott kötelezettségeit. Most itt az idő, hogy Magyarország kormánya is megtegye ugyanezt. Felszólítjuk a kormányt, hogy a megállapodást haladéktalanul írja alá”” - mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.  

Április végén jelentették be azt is, hogy a CEU Bécsben is akar nyitni egy kampuszt, ez azonban nem jelenti a budapesti CEU megszüntetését. A bizonytalan helyzetben több forgatókönyv van attól függően, hogy sikerül-e megegyezni a magyar kormánnyal: 

  • az A-terv az, hogy az 1300 diák marad Budapesten sőt, további 700-at vesznek fel melléjük.
  • a B-terv szerint a 2019-es évfolyam, kb. 500 diák, Bécsben kezdi meg tanulmányait, és az utána következő évfolyamokkal is ez történik, míg a már beiratkozott diákok Budapesten fejezik be tanulmányaikat.