Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A CEU nem költözik Bécsbe, de van B-terve

2018.05.01. 17:27
Ezt a Közép-európai Egyetem rektora, Michael Ignatieff nyilatkozta a Reuters nemzetközi hírügynökségnek. Azt mondta, az egyetem mindent megtesz annak érdekében, hogy működése zavartalan legyen annak ellenére, hogy a magyar kormány mindent elkövet az ellehetetlenítésükre.

Ignatieff azt is kilátásba helyezte, hogy amennyibe sikerül az új Orbán-kormánnyal megegyezniük, az egyetem tovább növekedhetne, bár erre a Soros Györggyel nyíltan szemben álló (a Reuters-cikk az "ellenség" szót használta) kormányfő miatt elég kevés esély látszik. Egy biztos: a rektor szerint az egyetemről elvándorlás nincs, de a 2019-ben tanulmányait megkezdő diákoknak Ausztriában kell majd beiratkozniuk, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások megrekednek, és a CEU nem kap akkreditációt.

Ne várjanak tömött sorokban Bécs felé menetelő diákokat és tanárokat, mert nem lesznek. Bármi is történjen, a laborok, a könyvtárunk és minden más létesítményünk megmarad, és továbbra is fenntartjuk őket.

A cikk megemlíti, hogy a Lex CEU miatt tüntetések voltak Budapesten és az EU közbeavatkozásával sikerült csak annak hatályba lépését, de legalábbis betartatását elhalasztani. A Reuters által totalitárius rezsimnek titulált Orbán-kormány papíron azért szállt bele a CEU-ba, mert annak nincs campusa az anyaországban, és ez szerintük a többi hazánkban működő, külföldi egyetemmel szemben igazságtalan előnyhöz juttatja őket.A rektor azt is elmondta a Reutersnek, hogy végül is van valami pozitívum is a dologban, hiszen ennek köszönhetően kötöttek szerződést a New York-i Bard Egyetemmel, és tervezik a harmadik, bécsi campus megnyitását. A 2016 óta regnáló Ignatieff elismerte, hogy aktívan keresnek egy újabb campus céljaira megfelelő helyszínt Bécsben, és már tárgyaltak is a helyi hatóságokkal.

Ha a szükség úgy hozza, a bécsi campusnak jövő szeptemberre működőképesnek kell lennie. A CEU be fogja tartani a magyar törvényeket, ezt garantálhatom. A bécsi campust viszont akkor is megnyitjuk, ha marad a jelenlegi helyzet, és ott is lesz oktatás, ahogy a Bard Egyetemen is. Ha nem sikerül megegyezni a magyar kormánnyal, akkor a bécsi campus kiemeltebb szerepet kap és a Bardon tervezett programot is kibővítjük - mindemellett a CEU maradni fog Budapesten.

A Reutersnek két tervet vázolt fel. Eszerint

  • az A-terv az, hogy az 1300 diák marad Budapesten sőt, további 700-at vesznek fel melléjük.
  • A B-terv szerint a 2019-es évfolyam, úgy 500 diák, Bécsben kezdi meg tanulmányait, és az utána következő évfolyamokkal is ez történik, míg a már beiratkozott diákok Budapesten fejezik be tanulmányaikat.

Ignatieff szerint a soron következő két hónap nagyon fontos lesz az egyetem életében, és hozzátette, hogy az Orbán-kormánytól semmilyen arra mutató jelzés nem érkezett, hogy ne sikerülne egyességre jutniuk. A Reuters a Külügyminisztérium szóvivőjét is megszólaltatta az ügyben, aki azt mondta nekik, hogy az amerikai anyaintézet hiánya miatt bonyolultabb a benyújtott oktatási programok értékelése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?