Toroczkaitól függ, szakad-e a Jobbik

DMARC20180512036
2018.05.17. 07:13
Látványosan nekiment a Jobbik vezetésének Toroczkai László, aki pártelnök akart lenni, de a hétvégi tisztújításon alulmaradt Sneider Tamással szemben. Nyilatkozataiból azonban nem derül ki, mit is akarhat valójában: jobb alkupozícióhoz jutni vagy hátrahagyni a Jobbikot?

Borzasztó károsnak tartom azt, ha a párt belső fórumaira tartozó dolgok kiteregetésével akar valaki üzengetni, tartozzon az az ember akár Sneider Tamás, akár Toroczkai László táborához 

– így kommentálta az Indexnek a Jobbik szóvivője a hétvégi tisztújítás óta történteket. Mirkóczkit arról kérdeztük, mi a véleménye Toroczkai László nyilatkozatairól. A hétvégi tisztújításon a párt elnöki posztjáért induló, de Sneider Tamással szemben alulmaradó Toroczkai látványos akcióba kezdett: először a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Echo TV-ben ostorozta saját pártjának vezetését, majd egy szintén fideszes érdekeltségű online lapban. Toroczkai nem kímélte a Jobbikot, íme néhány erősebb állítása: 

  • úgy fogalmazott, „nagyon komoly morális deficitet érzek a Jobbikban: a tagság végérvényesen elszakadt a Bécsi úti pártszékházban ülőktől";
  • a Jobbikkal szövetséget kötő Márki-Zay Pétert a politikai élet hullarablói közé" sorolta;
  • azt mondta, Vona Gáborék olyan eszközöket alkalmaztak vele szemben, mint amit a Fidesz alkalmazott a Jobbikkal szemben. 

Mindehhez fontos tudni, hogy Toroczkai hajszál híján vérzett csak el a Sneiderrel vívott csatában. Igaz, ő azt állítja, nem ez bántja, hanem az, hogy egyenlőtlen feltételekkel indult a pártelnöki székért, mindezért pedig a párt korábbi vezetését hibáztatja. 

Bár nem példa nélküli, mindenesetre ritka, hogy egy párt aktív politikusa a nyilvánosság előtt, ráadásul az adott párt legnagyobb ellenfelének érdekkörébe tartozó médiának teregesse ki a szennyest, ezért is számít rendkívülinek, amit Toroczkai éppen most tesz.

Toroczkai médiaturnéja azért is üzenetértékű, mert a tisztújításon győzedelmeskedő Sneider és az elnökhelyettesnek megválasztott Gyöngyösi Márton éppen azt hangoztatták, mennyire fontos lesz a jövőben a pártfegyelem. 

Azon belül is az, hogy a Jobbik egyes politikusai – ha van is a párt hivatalos álláspontjától eltérő véleményük – ne folytassanak ellenkező tartalmú kommunikációt. De Toroczkai Echo TV-nek adott interjújából világosan kiderül, hogy az alulmaradt elnökjelölt (aki egyben Ásotthalom polgármestere) tudatosan ment a „tiltott zónába". Elmondta, hogy bár korábban is hívták a műsorba, nem vállalta el, mert kötötte a pártfegyelem, de mivel szerinte a tisztújítás előtti kampány alatt inkorrekten bántak vele a Jobbik vezetői, ezért most nem engedelmeskedik.

Az azonban Toroczkai nyilatkozataiból nem derül ki, mire megy ki a játék. Ásotthalom polgármestere ugyanis két verziót lebegtet a jövőt illetően: vagy alakít egy platformot a Jobbikon belül (az őt támogatókkal, köztük Dúró Dórával), vagy a pártszakadásig viszi el a konfliktust. 

Egy párton belüli platform alakítása és a pártszakadás között elég nagy a különbség, ezért nehezen értelmezhető, mi Toroczkai valódi célja. 

A párton belül eltérő véleményeket hallottunk arról, mi vezetett idáig. Az egyik – egyébként a Vona Gábor fémjelezte politika híveként ismert – jobbikos vezető szerint Toroczkaiék biztosra vették a győzelmüket, ezért a mostani történések a csalódottságuk következményei. Ugyanaz a jobbikos vezető mondta azt is, hogy jelenleg tényleg Toroczkaitól függ, hogy lesz-e pártszakadás, de ha lesz is, ő ezt nem fogja bánni, mert legalább megszabadulnak tőle és „a hozzá hasonlóan gondolkodóktól”. 

Érdekes egyébként, hogy abban még a Vona Gáborról pozitívan nyilatkozó jobbikosok is egyetértenek, hogy a Toroczkai-jelenség éppen Vona Gábornak „köszönhető", akinek párton belüli vélemények szerint legendásan rossz volt a hr-politikája. Példaként említették, hogy nemcsak hogy a menekültválság után hívta be Vona a párt vezetésébe Toroczkait, de a néppártosodást meghirdető politika után azoktól sem tudott megszabadulni, akikről sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb még problémát jelentenek majd házon belül. Így történt, hogy Vona ugyan háttérbe szorította Novák Elődöt, de annak feleségét pozícióban tartotta, márpedig Dúró Dóra most Toroczkai egyik fő szövetségese. 

Úgy tudjuk, a párt vezetéséért folyó versenyben Toroczkai esélyeit növelte, hogy a párt régiós igazgatóinak nagy része kitáncolt Szabó Gábor pártigazgató mögül. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna.

Toroczkai azzal is vádolja a pártvezetést, hogy habonyi módszerekkel éltek vele szemben, de az ellenfelei szerint éppen ő élt ilyenekkel, hiszen rögtön a választások után bűnbakot akart csinálni Vona Gáborból.

A jobbikosokkal folytatott beszélgetéseink alapján úgy tűnik, a tagság egy jelentős része úgy látta, nem volt jó vagy rossz jelölt, csak rossz és kevésbé rossz.

Sokan Sneider Tamás szemére vetik, hogy Toroczkaival ellentétben nem kreatív, nem karakteres, amolyan arctalan, színtelen figura, ami miatt a Jobbik a jövőben az unalomba fulladhat. Toroczkai viszont hiába látványosabb arc, az sokak számára egyáltalán nem derült ki, hogy mégis milyen programja van, mit és hogyan akar. Sneiderről az unalom, Toroczkairól a káosz jut sokaknak az eszébe. Egy, Toroczkaival nem szimpatizáló jobbikos vezető szerint viszont most éppen egy olyan emberre van szükség, mint Sneider, aki a nyugalmat, a stabilitást képviseli, és nem olyan balhés arc, mint riválisa. Toroczkai hívei természetesen ezt máshogy látják. 

Volt olyan jobbikos, aki a beszélgetésünk során azt mondta: nemcsak az a probléma, hogy rossz és rosszabb jelölt közül kellett választani, hanem az is, hogy az új elnökség összetétele sem túl ígéretes. Példaként említette, hogy Hegedűs Lórántné is alelnök lett. Ő volt az, akit korábban Vona nem szeretett volna az elnökségben látni, de az alapszervezetek most mégis be tudták juttatni őt. Ennek oka állítólag az, hogy Hegedűs intézte az önkormányzati ügyeket, így az alapszervezetek embereivel is jó kapcsolatokat alakított ki. 

Vona GáBor szerepe továbbra is érdekes ezekben a folyamatokban. Toroczkai nyilatkozataiban többször egyértelműen utal arra, hogy a lemondott pártelnök a háttérből irányít.

Ezzel szemben vannak, akik úgy tudják, Vona annyira megcsömörlött a politikától, hogy azt tervezi, családjával együtt külföldre megy. A jelek szerint azonban mégis Toroczkai tudja jól, és Vona tényleg nem vonult ki teljesen a döntéshozatalból. Erre utalt Sneider Tamás is, aki a megválasztása után a Jobbik-közeli Alfahírnek adott interjújában elismerte, hogy Vona tanácsát ki fogják kérni a jövőben is. „Vona Gábor nagyon gyors reakcióképességgel rendelkezik a politika területén. Gyorsan tud jó döntéseket hozni, kiváló stratégiai és taktikai érzéke van. Ezek olyan fontos tulajdonságok, amiket a haza szolgálatába kell állítani továbbra is" – mondta az interjúban Sneider. 

Egyelőre azt sem tudni, mi a Jobbik stratégiája. Többen tudni vélik, hogy bár Sneider, Gyöngyösivel közösen most alkalmas lehet arra, hogy egyben tartsa a pártot és nyugalmat hozzon, de egy 2022-es választásnak vele nem lehetne nekiindulni. Ezért két lehetséges forgatókönyvet is hallani. Az egyik, hogy később visszatérhet Vona, kipihenten. De hallani arról is, hogy amíg Sneider „ügyvezet", addig lesz idő arra, hogy felépítsenek egy olyan politikust, aki elég karakteres ahhoz, hogy Vona nyomdokaiba lépjen. Bármi is lesz, a legtöbben kétlik, hogy a Sneider–Gyöngyösi-duóval hosszú távon számolni lehetne. 

Borítókép: Sneider Tamás, a Jobbik új elnöke (k), Gyöngyösi Mártont elnökhelyettes (b4), Bana Tibor (b,) Hegedűs Lórántné (b2), Apáti István (b3), Z. Kárpát Dániel (j3), Stummer János (j2) és Volner János alelnökök, valamint Jakab Péter szóvivő (j4) a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2018. május 12-én. Fotó: Mónus Márton / MTI.