Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Facebookon közvetítette a balesetet a ceglédberceli tragédiát okozó sofőr

2018.05.23. 07:10 Módosítva: 2018-05-23 13:40:09

Élőben közvetítette a Facebookon a kilenc ember halálát okozó Pest megyei ceglédberceli balesetet a kisbusz sofőrje – írja az MTI romániai hírforrásokra hivatkozva.

A baleset kedd este, a 4-es főút 59-es kilométerénél történt, egy kisbusz és egy homokot szállító teherautó ütközött össze. Az áldozatok a román rendszámú kisbusz utasai voltak, romániai sajtóértesülések szerint heten közülük román állampolgárok.

Az Adevarul oldalán és több más romániai portálon is közzétett felvételen az látszik, hogy a sofőr önmagát is filmezi, majd a telefonja kameráját az út felé fordítja, és egy egyenes útszakaszon egy kisbusz, valamint egy teherautó előzésébe kezd. Látható, hogy jön szembe a piros fülkéjű teherautó, de a sofőr semmit nem próbál tenni azért, hogy elkerülje az ütközést, majd a felvétel hirtelen véget ér.

A román sajtóba a felvételnek egy olyan változata került, amelyen a lejátszott közvetítést nézi és román nyelven kommentálja egy férfihang, miközben a háttérben zene hallatszik. Azt állapítja meg, hogy a sofőr bizonyára azért nem figyelt az útra, mert előzés közben az élő közvetítéséhez fűzött kommentárt olvasta.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a kisbusz Szlovéniából tartott Románia felé. Utasai a Maros megyei Désfalváról (Deaj) származtak. A román külügyminisztérium kedden késő este azt közölte, hogy az áldozatok nagy számára való tekintettel a holttestek hazaszállításának költségeit a minisztérium sürgősségi alapjából fedezik.

Frissítés: Legalább tizenhárom gyerek maradt árván

Az MTI megtudta, többnyire alkalmi mezőgazdasági munkából élő roma férfiak és nők voltak a baleset áldozatai, éppen egy szlovéniai munkáról tértek haza. Sagyebo István, a Maros megyei Balavásár (Balauseri) polgármestere elmondta, az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő (Agristeu) lakosai. Két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván.

Székely László, a Maros megyei Mikefalva (Mica) polgármestere azt mondta: a gépkocsit a községhez tartozó Désfalván (Deaj) élő, fuvarozással foglalkozó vállalkozó vezette, akinek két gyermeke maradt árván. Az autóban utazott ugyanakkor egy, a községhez tartozó Felsőkápolnán (Capalna de Sus) élő testvérpár, és egyikük felesége. A felsőkápolnai áldozatok után három gyerek maradt árván.

A román külügyminisztérium szerdán közölte, hogy befejeződött az áldozatok azonosítása. A tárca előző nap válságstábot állított fel, mely az azonosításon túl a családok értesítését, a halotti bizonyítványok kiállítását, és az áldozatok hazaszállítását szervezte meg.

A Maszol.ro ugyanakkor a román sajtóra hivatkozva azt írja, hogy 35 gyerek maradt árván, valamint, hogy a sofőrnek már volt egy komoly balesete, akkor egy 21 éves lány kómába esett.