Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Utolsó pillanatig megy az egyeztetés a Stop Sorosról

image uploaded from ios (1)
2018.05.29. 14:55

A kormány a mai napon benyújtja a Stop Sorost, a magyarok a választásokon megüzenték, hogy Magyarországot meg kell védeni az illegális bevándorlástól - jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

  • A jogszabály büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését.
  • Büntetheti, aki segíti, hogy tartózkodási jogcímet szerezzen egy migráns.
  • Az illegális bevándorlásszervezőket kitilthatja a határ mellől.
  • A határfigyelést is büntetheti.

A jogszabály szerint Magyarország nem fogadja be azon menedékkérelmet, akiket nem üldöznek, nincsenek veszélyben.

Magyarország készen áll a vitákra azokkal, akiknek nem tetszik a tervezet, mondta az államtitkár. A parlamenti vita jövő héten kezdődhet meg.

Az egyeztetések még mindig zajlanak a jogszabályról, az utolsó pillanatig.

Dömötör azt is mondta, az illegális bevándorlás segítése a lényeges elem az új jogszabályban, azaz például ha valaki kiadványt készít, az önmagában nem büntethető.

A velencei bizottság véleményét meg fogják hallgatni, de Magyarországnak senki nem adhat ultimátumot, mondta kérdésre válaszolva.

A választóvonal ott van: aki olyan bevándorlókat segít menekültstátuszhoz, akik amúgy nem kapnának, kiskaput nyújt nekik - ez lesz büntethető. Sok olyan menekült van, akik úgy kaptak menekültstátuszt, hogy nem mondtak igazat, például szírnek hazudták magukat, magyarázta Dömötör.

Miért nem a kiskapukat zárják be? Erre a kérdésre Dömötör azt mondta, a szabályok rosszak, ebben egyetértés van. Hogy hogy kell változtatni, azon vita megy, tette hozzá. A kiskapukat is be kell zárni, tette hozzá.

Dömötör kikerülte azt a kérdésünket, hogy a TASZ, Migration Aid, Helsinki Bizottság és hasonló tevékenyégi körű szervezetek mostani tevékenysége büntethető lenne-e a jövőben jogalkotó szándéka szerint. Azt mondta, a bíróság dönt majd arról, mi büntethető. "Ha betartják a jogszabályokat, akkor nem", mondta. Később egy másik kérdésre is hasonló választ adott:

Ez egy jogi keret lesz, a bírósági gyakorlat dönti majd el, mi büntetendő, és mi nem.

A törvény hónapok óta készül, az első verziót még a választások előtt tárgyalta a Parlament. A történetéről, hogy mi szerepelt benne, és kik tiltakoztak ellene, arról  itt olvashatja  összefoglalónkat.

Borítókép: Huszti István / Index.