Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ma benyújtják a szigorított Stop Sorost

IMGL9224
2018.05.29. 05:07

Egy hónapok óta húzódó folyamat érkezik ma el egy újabb fontos állomásához azzal, hogy a parlamentnek benyújtja a kormány a "Stop Soros" törvénycsomagot. A kormányzat januárban készítette el rohamtempóval az – azóta némileg megváltozott – csomagját, majd egy nappal később elkezdte nyomni az ugyanilyen szlogenű "társadalmi célú" hirdetéseket.

Az akkori tervezet nagyjából úgy foglalható össze, hogy

  • a "tömeges migrációt propagáló, külföldről támogatott szervezeteknek" regisztrálni kell magukat, a tevékenységükről nyilvánosan számot kell adni,
  • fizetni kell egy csomó pénzt az államkasszába,
  • az őket segítők pedig nem mehetnének oda a határhoz, sőt, akár Magyarország egész területéről kitilthatók lennének.

Akkori elemzésünk úgy foglalható össze, hogy jogilag nagyjából értelmezhetetlen lett a törvénytervezet. "Mégis melyik jogvédő, vagy a menedékkérőknek humanitárius segítséget nyújtó szervezet lesz az, amelyik magát önként illegális migrációt támogató szervezetnek minősíti, hogy egyúttal a külföldi támogatásai negyedét illeték formájában a kormány rendelkezésére bocsássa?" - tettük fel akkor a kérdést. Az sem volt világos, hogy a határtól való távoltartást hogy kéne értelmezni.

Soros alapítványa közölte, hogy kiállnak a megfélemlíteni akart szervezetek mellett, majd február elején írtuk azt, hogy két héten belül parlament elé kerül a "Stop Soros". Így is lett, február 13-án az eredetinél szigorúbb formában nyújtották be a törvénytervezetet a Parlamentnek, itt elemeztük a szöveget. A kormány, közölte Tuzson Bence, megvitatta a több mint 600 beérkezett érdemi javaslatot, és "levonta a megfelelő következtetéseket".

A legfőbb szigorítás az lett, hogy nem regisztrációs kötelezettséget, hanem engedélyhez kötöttséget írnának elő a migrációt "szervező, támogató, finanszírozó" szervezeteknek. Ezt a belügyminiszter adná ki. Ehhez a nemzetbiztonsági törvényt is módosítani kell, a szolgálatoknak kötelességük lesz nemzetbiztonsági szempontból átvizsgálni a kérelmező szervezeteket. 

Ezután az Európa Tanács is aggódni kezdett a törvénytervezet miatt, ezt a magyar kormány azzal söpörte le, hogy Nils Muiznieks emberi jogi biztos Soros embere. Ugyanekkor a Fidesz-frakció úgy döntött, hogy bár a tervezet tárgyalása megkezdődhet az Országgyűlésben, csak a választások után szavaznak majd a törvényről, írtuk a kihelyezett frakcióülés után. Egy napra rá az ENSZ és a német kormány is közölte, hogy aggályos a Stop Soros. 

Február 20-án a Parlamentben vitáztak egyet a javaslatról, majd a választások után bejelentette a Fidesz, hogy a kétharmad birtokában ezzel kezdik majd a munkát az Országgyűlésben. Aztán a Velencei Bizottság is vizsgálni kezdte a tervezetet, majd világhírű professzorok tiltakoztak.

Szépen lassan kiderült aztán, hogy a már benyújtott, szigorított tervezetet is tovább szigorítanák. Előbb Rogán Antal közölteminiszterjelölti meghallgatásán, hogy Orbán Viktor "érdemben foglalkozni akar" a Stop Soros törvénycsomag módosításával és ahhoz kapcsolódó átalakításokkal. Aztán Orbán első útja Varsóba vezetett, azt mondta, amint megalakul az új kormány, benyújtják a Stop Sorost és az Alaptörvény módosítását. Orbán aztán egy rádióinterjújában árulta el, miről van szó ez utóbbit illetően: "ha az alkotmány rögzíti, hogy Magyarországra tilos betelepíteni, akkor sokkal könnyebb megalkotni a részletszabályokat és megvédeni őket itthon, valamint a nemzetközi színtéren", mondta.

Gulyás Gergely az első kormányinfóján, majd Kocsis Máté hétfőn árult el újabb részleteket: eszerint önálló büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz az illegális bevándorlás szervezése. A szigorító javaslatokat a tervek szerint kedden, cikkünk megjelenésének napján nyújtják be a Parlamentnek, tárgyalásuk pedig jövő héten kezdődhet a parlamentben.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)