Gulyás azzal kezdte első kormányinfóját, hogy a kormány egy éven belül elhagyja az Országgyűlést

PSX 20180524 113359
2018.05.24. 11:14

Lázár János helyett Gulyás Gergellyel, az eddig megszokott kora délutáni időpont helyett késő délelőtt kezdődött az új Orbán-kormány első kormányinfója. 

Gulyás azzal kezdte, hogy az elmúlt két évben bevált műfaj, amit Lázár megteremtett, megmaradjon, úgyhogy a változtatások a "legcsekélyebbek". A helyszín azért változott, mert a kormány egy éven belül elhagyja az Országgyűlést, mondta. (Régen a Parlamentben volt, most a helyszín a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Garibaldi u. 2.-ben)

Kormányülés után mindig lesz Kormányinfó, ez a fő szabály, ez kéthetente lesz. Lesz tematikus EU-s kormányülés is, ha ez indokolja a kormányinfót, az után is lesz.

1. Stop Soros

Jövő keddre a Stop Soros az Országgyűlés elé megy, rákövetkező héten megkezdődik a tárgyalása. Változni fog emiatt a 

 • rendőrségi
 • államhatárról szóló
 • menedékjogról szóló
 • szabálysértési

törvények, és a Btk., valamint az Alaptörvény is.

A cél, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény legyen. Külön kell választani a bevándorlást és a menedékjogot. Utóbbit első biztonságos országként biztosítja Magyarország, vagyis annak adja meg, aki közvetlenül jön olyan zónából, ahol veszélyben van.

Az Alaptörvény további módosításai:

 • Önálló közigazgatási bíráskodást is akar a kormány, mondta Gulyás. A Kúriával egy szinten egy új jogorvoslati fórum jön létre. Ez a bírósági szervezeti rendszert nem érinti.
 • Magánlakás, otthon védelme is bekerül

2.: Költségvetés

A költségvetés tervezetével is foglalkozott a kormány. A 2018-as munkaerőpiaci adatok: 15-64 év közötti foglalkoztatottak száma 67 ezer fővel nőtt. Az elsődleges piacon 125 ezerrel nőtt ez a szám, a közmunkások száma csökkent, így jön ki a szám. A munkanélküliek száma 29 ezerrel csökkent, most 178 ezren vannak. A ráta 3,9 százalékra csökkent. Ez a valaha mért egyik legalacsonyabb. Keresetek: 331 ezer 500 a bruttó átlag, ez bő 11 százalékos növekedés egy év alatt. Reálkereset 10,2 százalékkal emelkedett. Gulyás szerint látszik, hogy sikeres a gazdaságpolitika.

Cél az adócsökkentés, szoc. hozzájárulási adó 2 százalékkal csökkent, 2 gyerekeseknek járó adókedvezmény "teljessé válik", mondta.

Június 13-án akarja a kormány benyújtani a költségvetést az országgyűlésnek. Július második felében el akarják fogadni.

3. EU-s adatvédelmi rendelet

Vagyis a GDPR. Gulyás azt mondta, látja, milyen félelmek álltak elő a KKV-knál. Egyértelművé akarja tenni, hogy a rendelet ne nehezítse a KKV-szektort. Osztrák mintát akarják átvenni, ami alapján a NAIH csak figyelmeztethet a KKV-knál. A magyar szabályozás amúgy elég szigorú, úgyhogy az EU-s új rendelet néhány ponton még enyhít is.

Kérdések

Magyar Idők kezdhet. Modern falvak programra mekkora forrás lesz? -> Konzultációk megkezdődtek, ősszel lesz koncepció, ennek megfelelő pénzek lesznek. Egyébként a 10-30 ezres városok is benne lesznek.

Index a második helyen.

 1. CEU-val lesz megállapodás? A határidő év vége, mondja Gulyás.
 2. Mészáros Lőrinc gazdagodása? Mészáros Lőrincet a leggazdagabbként bemutatni, ennek politikai okai vannak, így kezeli Gulyás is, mondta. 
 3. Bírósági munka politikusi kommentálása Lázár szerint nem jó, mit szól ehhez? Gulyás: meg kéne fordítani a kérdést. Amikor Btk-t, Ptk-t fogadnak el, akkor természetesnek gondoljuk, hogy az Országgyűlés fogad el ilyen törvényeket. A bíróságok pedig kommentálják. Nem gondolja helyesnek, hogy bírósági döntéseket a politika ne kommentáljon.
 4. Miért nem volt ott a Felcsút kupadöntőjén? Inkább külföldi meccseket néz. Nem követi a bajnokságot, de amúgy régről Ferencváros-szurkoló. 
 5. Kampányban azt mondta, nem akar miniszter lenni. Most mit mond erről?

"Tudomásul vettem. Másként nem tehetek. Szabad akaratomból állok itt, mégsem tehetek másként."

Reuters: 

Stop Sorosról kérdez az újságíró. Gulyás azt mondja, hogy ha valaki EU-s, vagy tagjelölt országból jön, akkor biztonságos országból jön. Vagy azt kell igazolni, hogy ott üldöztetésnek van kitéve, vagy azt, hogy minden egyes államban idefelé benyújtotta a kérelmet, de elutasították. A Budapest Bank eladásáról nem tárgyalt a kormány.

További, többé-kevésbé hírértékű válaszok a minisztertől:

 • Irán-ügyben az EU-nak egységes álláspontot kellene kialakítania. Ha ez jó, csatlakozunk, ha ez nem megy, fenntartjuk saját álláspontunkat.
 • Az egyházi törvény ügyéről Gulyás csak személyes véleményt tud mondani, ő a korábbi módosítást jónak tartotta, ami nem ment át kétharmad híján, de a kormány nem tárgyalt még újra róla.
 • Nem tudja megerősíteni, hogy Palkovics László, Altusz Kristóf és Kumin Ferenc ott volt a CEU amerikai partnerénél, a Bard College-ben, és azt látták, hogy rendben vannak a dolgok.
 • Magas benzinárak ügyében a kormány a jövedéki adót tudja szabályozni, ez azonban már elég alacsony az EU-ban. Az árváltozás a világpiaci tendenciát követi. Vagyis, lefordítva: nem tervez a kormány beavatkozást.
 • A volt Trump-tanácsadó, az amerikai alt-jobbos médiát "feltaláló" Steve Bannonnal az útjaik nem nagyon fogják keresztezni egymást a tegnapi konferencia után. Amúgy őt azért becsüli, mert Hillary Clinton elnökségét megakadályozta. Egy későbbi kérdésre, hogy miért nem engedték be a sajtót a konferenciára, Gulyás azt mondta, nem szervező, de a Youtube-on lehetett volna követni, ám a Youtube lelőtte az élő közvetítést, szerinte inkább ez a sajtószabadság problémája. (A Youtube egyébként azért szüntette be a közvetítést, mert jogdíjköteles zene is ment rajta.)
 • A balliberális sajtó elképzelte, hogyan kéne elindulnia az ellenzéknek, amivel politikát akart formálni. Ennek legitimációja biztos kisebb, mint a megválasztott politikusoké.
 • A milliárdos belize-i számlával hírbe hozott Szabó Zsolt és a lovascentrummal a hírekbe került Czerván György már nem államtitkár, vajon ezek miatt? Gulyás: a kormány álláspontja, hogy ha bármilyen gyanú felmerül, a megfelelő eljárás keretében kell kivizsgálni. Mi az ártatlanság vélelmében hiszünk.
 • A minisztériumok nem fizettek ki Gulyás tudomása szerint jutalmat a választás előtt, hanem az NGM közlése szerint az EU-s források lehívásáról szóló pluszfeladatokra kaptak célprémiumot a dolgozók a kizárólag erre felhasználható EU-s forrásból.
 • Kórházi adósságok: Kásler miniszter át fogja tekinteni a finanszírozást, ennek megfelelő előterjesztést fog tenni a költségvetésben.
 • Az EU-s "7-es cikkelytől" nem fél, mert az eljárás, amit most az Európai Parlament elindított, annak nem lehet a vége a szavazati jog felfüggesztése. Az egy másik eljárás, amit csak a Bizottság tud elindítani.
 • Nem tud mit mondani arról, hogy a következő években hozzányúlnak-e a bírói hivatali struktúrához. A kormány ilyenről nem tárgyalt.

(Borítókép: Szekeres Máté / Index)