Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gulyás azzal kezdte első kormányinfóját, hogy a kormány egy éven belül elhagyja az Országgyűlést

PSX 20180524 113359
2018.05.24. 11:14

Lázár János helyett Gulyás Gergellyel, az eddig megszokott kora délutáni időpont helyett késő délelőtt kezdődött az új Orbán-kormány első kormányinfója. 

Gulyás azzal kezdte, hogy az elmúlt két évben bevált műfaj, amit Lázár megteremtett, megmaradjon, úgyhogy a változtatások a "legcsekélyebbek". A helyszín azért változott, mert a kormány egy éven belül elhagyja az Országgyűlést, mondta. (Régen a Parlamentben volt, most a helyszín a Miniszterelnöki Kabinetiroda a Garibaldi u. 2.-ben)

Kormányülés után mindig lesz Kormányinfó, ez a fő szabály, ez kéthetente lesz. Lesz tematikus EU-s kormányülés is, ha ez indokolja a kormányinfót, az után is lesz.

1. Stop Soros

Jövő keddre a Stop Soros az Országgyűlés elé megy, rákövetkező héten megkezdődik a tárgyalása. Változni fog emiatt a 

 • rendőrségi
 • államhatárról szóló
 • menedékjogról szóló
 • szabálysértési

törvények, és a Btk., valamint az Alaptörvény is.

A cél, hogy a törvénytelen bevándorlás szervezése illegális cselekmény legyen. Külön kell választani a bevándorlást és a menedékjogot. Utóbbit első biztonságos országként biztosítja Magyarország, vagyis annak adja meg, aki közvetlenül jön olyan zónából, ahol veszélyben van.

Az Alaptörvény további módosításai:

 • Önálló közigazgatási bíráskodást is akar a kormány, mondta Gulyás. A Kúriával egy szinten egy új jogorvoslati fórum jön létre. Ez a bírósági szervezeti rendszert nem érinti.
 • Magánlakás, otthon védelme is bekerül

2.: Költségvetés

A költségvetés tervezetével is foglalkozott a kormány. A 2018-as munkaerőpiaci adatok: 15-64 év közötti foglalkoztatottak száma 67 ezer fővel nőtt. Az elsődleges piacon 125 ezerrel nőtt ez a szám, a közmunkások száma csökkent, így jön ki a szám. A munkanélküliek száma 29 ezerrel csökkent, most 178 ezren vannak. A ráta 3,9 százalékra csökkent. Ez a valaha mért egyik legalacsonyabb. Keresetek: 331 ezer 500 a bruttó átlag, ez bő 11 százalékos növekedés egy év alatt. Reálkereset 10,2 százalékkal emelkedett. Gulyás szerint látszik, hogy sikeres a gazdaságpolitika.

Cél az adócsökkentés, szoc. hozzájárulási adó 2 százalékkal csökkent, 2 gyerekeseknek járó adókedvezmény "teljessé válik", mondta.

Június 13-án akarja a kormány benyújtani a költségvetést az országgyűlésnek. Július második felében el akarják fogadni.

3. EU-s adatvédelmi rendelet

Vagyis a GDPR. Gulyás azt mondta, látja, milyen félelmek álltak elő a KKV-knál. Egyértelművé akarja tenni, hogy a rendelet ne nehezítse a KKV-szektort. Osztrák mintát akarják átvenni, ami alapján a NAIH csak figyelmeztethet a KKV-knál. A magyar szabályozás amúgy elég szigorú, úgyhogy az EU-s új rendelet néhány ponton még enyhít is.

Kérdések

Magyar Idők kezdhet. Modern falvak programra mekkora forrás lesz? -> Konzultációk megkezdődtek, ősszel lesz koncepció, ennek megfelelő pénzek lesznek. Egyébként a 10-30 ezres városok is benne lesznek.

Index a második helyen.

 1. CEU-val lesz megállapodás? A határidő év vége, mondja Gulyás.
 2. Mészáros Lőrinc gazdagodása? Mészáros Lőrincet a leggazdagabbként bemutatni, ennek politikai okai vannak, így kezeli Gulyás is, mondta. 
 3. Bírósági munka politikusi kommentálása Lázár szerint nem jó, mit szól ehhez? Gulyás: meg kéne fordítani a kérdést. Amikor Btk-t, Ptk-t fogadnak el, akkor természetesnek gondoljuk, hogy az Országgyűlés fogad el ilyen törvényeket. A bíróságok pedig kommentálják. Nem gondolja helyesnek, hogy bírósági döntéseket a politika ne kommentáljon.
 4. Miért nem volt ott a Felcsút kupadöntőjén? Inkább külföldi meccseket néz. Nem követi a bajnokságot, de amúgy régről Ferencváros-szurkoló. 
 5. Kampányban azt mondta, nem akar miniszter lenni. Most mit mond erről?

"Tudomásul vettem. Másként nem tehetek. Szabad akaratomból állok itt, mégsem tehetek másként."

Reuters: 

Stop Sorosról kérdez az újságíró. Gulyás azt mondja, hogy ha valaki EU-s, vagy tagjelölt országból jön, akkor biztonságos országból jön. Vagy azt kell igazolni, hogy ott üldöztetésnek van kitéve, vagy azt, hogy minden egyes államban idefelé benyújtotta a kérelmet, de elutasították. A Budapest Bank eladásáról nem tárgyalt a kormány.

További, többé-kevésbé hírértékű válaszok a minisztertől:

 • Irán-ügyben az EU-nak egységes álláspontot kellene kialakítania. Ha ez jó, csatlakozunk, ha ez nem megy, fenntartjuk saját álláspontunkat.
 • Az egyházi törvény ügyéről Gulyás csak személyes véleményt tud mondani, ő a korábbi módosítást jónak tartotta, ami nem ment át kétharmad híján, de a kormány nem tárgyalt még újra róla.
 • Nem tudja megerősíteni, hogy Palkovics László, Altusz Kristóf és Kumin Ferenc ott volt a CEU amerikai partnerénél, a Bard College-ben, és azt látták, hogy rendben vannak a dolgok.
 • Magas benzinárak ügyében a kormány a jövedéki adót tudja szabályozni, ez azonban már elég alacsony az EU-ban. Az árváltozás a világpiaci tendenciát követi. Vagyis, lefordítva: nem tervez a kormány beavatkozást.
 • A volt Trump-tanácsadó, az amerikai alt-jobbos médiát "feltaláló" Steve Bannonnal az útjaik nem nagyon fogják keresztezni egymást a tegnapi konferencia után. Amúgy őt azért becsüli, mert Hillary Clinton elnökségét megakadályozta. Egy későbbi kérdésre, hogy miért nem engedték be a sajtót a konferenciára, Gulyás azt mondta, nem szervező, de a Youtube-on lehetett volna követni, ám a Youtube lelőtte az élő közvetítést, szerinte inkább ez a sajtószabadság problémája. (A Youtube egyébként azért szüntette be a közvetítést, mert jogdíjköteles zene is ment rajta.)
 • A balliberális sajtó elképzelte, hogyan kéne elindulnia az ellenzéknek, amivel politikát akart formálni. Ennek legitimációja biztos kisebb, mint a megválasztott politikusoké.
 • A milliárdos belize-i számlával hírbe hozott Szabó Zsolt és a lovascentrummal a hírekbe került Czerván György már nem államtitkár, vajon ezek miatt? Gulyás: a kormány álláspontja, hogy ha bármilyen gyanú felmerül, a megfelelő eljárás keretében kell kivizsgálni. Mi az ártatlanság vélelmében hiszünk.
 • A minisztériumok nem fizettek ki Gulyás tudomása szerint jutalmat a választás előtt, hanem az NGM közlése szerint az EU-s források lehívásáról szóló pluszfeladatokra kaptak célprémiumot a dolgozók a kizárólag erre felhasználható EU-s forrásból.
 • Kórházi adósságok: Kásler miniszter át fogja tekinteni a finanszírozást, ennek megfelelő előterjesztést fog tenni a költségvetésben.
 • Az EU-s "7-es cikkelytől" nem fél, mert az eljárás, amit most az Európai Parlament elindított, annak nem lehet a vége a szavazati jog felfüggesztése. Az egy másik eljárás, amit csak a Bizottság tud elindítani.
 • Nem tud mit mondani arról, hogy a következő években hozzányúlnak-e a bírói hivatali struktúrához. A kormány ilyenről nem tárgyalt.

(Borítókép: Szekeres Máté / Index)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?