Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kezdődnek a szóbelik az emelt szintű érettségin

2018.06.07. 05:51

Ma kezdődnek az érettségi szóbeli vizsgái országszerte, először az emelt szintet választó diákok vizsgáznak. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7-14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Emelt szinten elsősorban azok vizsgáznak, akiknek az adott tárgy az egyetemi továbbtanulásukhoz szükséges. A felvételin összesen 500 pontot lehet elérni: 200 pontot az öt fő tantárgy utolsó két év végi eredményeiből és az érettségi eredményeiből, további 200-at a két fő érettségi tantárgy eredményeiből, 100-at pedig nyelvvizsgával, OKJ-s szakképesítéssel, versenyeredményekkel.

Az emelt szintű vizsgákat a húsz megyei, fővárosi kormányhivatal (KH) szervezi. Az Oktatási Hivatal által elkészíttetett szóbeli tételek a KH-k közreműködésével jutnak el a három tagú tantárgyi bizottságokhoz. A tantárgyi bizottságok elnökét és tagjait a vizsgaszervező KH bízza meg.

A vizsgázó teljesítményét az adott tantárgyi bizottság mindhárom tagja egyéni értékelő lapon, külön-külön értékeli. Az egyéni értékelések egyeztetése után közösen tesznek javaslatot az érettségi vizsgabizottságnak a diákok teljesítményének minősítésére.

A tantárgyi bizottság egyéni osztályozó ívet állít ki minden érettségizőről, amelyet a vizsgaszervező KH küld meg az illetékes érettségi vizsgabizottságnak.