Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tállai: Ma már több fiatal tér haza, mint ahányan elmennek Magyarországról

D  AS20150420012
2018.06.08. 18:40

Varga Mihály helyett Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszolt Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan szocialista képviselők írásbeli kérdésére, amiben az Eurostat legfrissebb adatai alapján azt feszegették, hogy mi a kormány álláspontja azzal kapcsolatban, hogy ilyen nagy számban mennének ki külföldre a magyar fiatalok.

Tállai a 2016-os Magyar Ifjúság Kutatásra hivatkozva azt írta, hogy a magyar munkaerő a legkevésbé mobil a régióban, és ez a fiatalokra is igaz. Azaz a környező országokból több fiatal költözik külföldre, mint Magyarországon.

Szerinte más, amikor a fiatalok azt válaszolják, hogy kimennének külföldre, és megint más, ha ténylegesen mennének is.

Az Eurostat legfrissebb, 2016 . évi adatai szerint az 1,7 millió 15-29 éves fiatal mindössze 0,9%- a távozott Magyarországról, ami alacsonyabb az európai átlagban mért 1,2%-os aránynál.

Tállai arra is felhívta a figyelmet, hogy a távozó fiatalok döntő része nem véglegesen hagyja el az országot, hanem visszatér. "A kivándorló magyar állampolgárok száma második éve csökken, a fiatalok vándorlási egyenlege pedig az Eurostat mérése szerint 2016-ban már 5 ezer fős pozitív szaldót mutatott. Ez egyértelműen a korábbi trend megfordulását jelzi, vagyis ma már több fiatal tér haza, mint ahányan elmennek Magyarországról" - írja Tállai .

Arra számít a kormány, hogy egyre többen jönnek majd haza.