Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hivatalosan nem is létezik a hálapénz

hala
2018.06.13. 08:35 Módosítva: 2018-06-13 09:41:51

Ugyan a Transparency International 2016-os felmérése alapján a magyarok a hétköznapi korrupció leggyakoribb formájának tekintik a hálapénzt, a jelek szerint hivatalosan mégsem létezik – írja a 444.

A szervezet tavaly májusban indított pert, miután a lap megírta, hogy a SOTE II. klinikájának egyik főorvosa ellen etikai vizsgálat indult, mert pénzt kérhetett egy szülés levezetéséért, a bíróság pedig arra jutott, hogy Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezetének ki kell adnia, hogy hányszor foglalkoztak hálapénzes ügyekkel az etikai bizottságaik 2016-ban.

Az adatok alapján ebben az évben egyáltalán nem hoztak olyan határozatot, amely a kamara etikai kódexének hálapénzről szóló részével lett volna összefüggésben, de olyat sem, ami a Munka Törvénykönyvének vonatkozó részének megszegéséről szólt volna. Nem meglepő módon, hiszen az is kiderült, hogy 

2016-ban egyetlen értesítést sem kaptak munkáltatóktól, hogy bárki megszegte volna a vonatkozó szabályokat, így nem is volt mit kivizsgálni.

A dolog azért is érdekes, mert míg az etikai kódex szerint minden orvosnak erkölcsi kötelessége, hogy mindent megtegyen a hálapénz visszaszorításáért, addig a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény alapján a munkáltató engedélyezheti annak elfogadását alkalmazottai számára.

A Transparency International éppen ezért kezdeményezett pert, ki akarják ugyanis deríteni, hogy a legilletékesebb helyen miként ítélik meg a hálapénzes helyzeteket.

Hozzászólna? Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Borítókép: szarvas.