Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gerendaiék Lupa-parkolójának tervét még a terület kezelője sem engedélyezte

MG 8387
2018.06.14. 20:55

Pár napja írtuk, hogy a hét végére talán rendeződnek a Lupa-tó parkolójának kérdései a tulajdonos Gerendai Károlyék szerint. Múlt hét pénteken a katasztrófavédelem záratta be a parkolókat megfelelő engedély híján. Az előzmény, hogy helyi civilek fordultak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (FKI), mert a Budapest tengerpartjaként hirdetett projekt a Duna érzékeny vízbázisvédelmi területén van, ahol egy szennyeződés súlyos környezeti károkat okozhatna.

„Elég egy csöpögő olajszűrő és máris kész a baj évtizedekre helyrehozhatatlanul" – írta a Zöld vagy zaj, budakalászi lokálpatrióták nevű szervezet, ezért szigorú szabályok vannak a hely használatára. A több focipályányi parkoló alá például vízzáró, a csapadékvizet és a szennyeződéseket összegyűjtő rendszert, olajfogó berendezést kell építeni. 

Bár a Lupa Strand Kft. ezt vitatta, a korábbi engedélyezési eljárások, a szükséges hiánypótlás az FKI szerint nem történt meg rendben, és megállapította, hogy a tó mellett engedély nélkül épült ki 350 autó befogadására alkalmas parkoló, valamint a murvával borítás sem felel meg a műszaki előírásoknak. Azt az Indexnek is megerősítették, hogy

kötelezték Gerendaiékat a parkolók lezárására addig, amíg azt a jogszabályoknak megfelelően át nem építik.

A tulajdonos Gerendaiék közleményben válaszoltak, amiben azt írták, a parkolók engedélyeztetésénél szabályszerűségre törekedtek, és jóhiszeműen jártak el, hétfőn pedig egyeztettek az FKI képviselőivel. Ezen, mint írják, arról volt szó, hogy milyen dokumentációra lenne még szükség annak alátámasztására, hogy a védett területet nem éri környezetszennyezés a parkoló miatt.

Ezek után a Zöld vagy zaj szervezet most megkereste a parkolási terület kezelési jogát gyakorló és a vízellátásért felelős Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-t, amely azt válaszolta nekik,

a parkoló építtetési eljárásban őket megkereste az FKI, de ők maguk nem járultak hozzá az általuk bemutatott műszaki megoldáshoz. 2018-ban pedig még nem kérték ki a véleményüket.

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Velvet)