László
21 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Orbán év elején költözik a Várba

2018.06.21. 10:37 Módosítva: 2018.06.21. 11:04

Gulyás Gergely örömét fejezte ki, hogy a tegnapi alkotmánymódosítást majdnem a parlament 80 százaléka, a Stop Sorost pedig közel 90 százaléka megszavazta. „A balliberális ellenzék továbbra is támogatja a bevándorlást" – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Az adócsökkentések miatt felszabadult pénzeket béremelés formájában adja oda a munkaadó a dolgozóknak, miután csak a Szép-kártya marad cafeteriaként – javasolta a miniszter. 

Gulyás azt mondta, hogy a V4 + Ausztria csúcstalálkozón elsősorban az Európai Unió következő 7 éves költségvetéséről és a migrációról lesz szó. Azt mondta a miniszter, hogy szeretnék, ha ezen a területen közös V4-es álláspont alakulna ki. 

Újságírói kérdésekre a következőket mondta a miniszter: 

  • Mivel a német kormány még nem közölte, hogy Angela Merkel valóban meghívta Orbán Viktort, Gulyás Gergely nem kívánja kommentálni a találkozóval kapcsolatos sajtóhíreket. Gulyás azt sem erősítette meg, hogy Merkel még az uniós csúcs előtt szeretne találkozni a magyar miniszterelnökkel. 
  • A bevándorlási különadó a Fidesz választási ígérete volt – jelentette ki Gulyás. Hogy mennyire lesz hatékony, arra nem válaszolt a miniszter. Mint mondta, még az új adónem parlamenti vitája előtt állnak. 
  • Parragh László szerint 2 százalékkal csökkenhet a GDP a munkaerőhiány miatt – vetette fel az RTL Klub a miniszternek. Gulyás szerint itthon még mindig 3,8 százalékos a munkanélküliség. A miniszter azt mondta, hogy 2 százalékra is le lehet ezt vinni. Tavaly volt a második olyan év, amikor több magyar jött vissza, mint ahányan elmentek. És az öregségi nyugdíj mellett is lehet dolgozni. 
  • Egyedül Trócsányi László kereshetne ötmillió forintot az új szabályozás értelmében, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egyes miniszterek többet fognak keresni, mint a miniszterelnök. 
  • A kormány sem örül, hogy az ENSZ egyes szervezetei politikai tevékenységet is folytatnak, de a kormány még nem hozott Trumpékhoz hasonló döntést. (Az USA kilépett az ENSZ emberi jogi tanácsából.) 
  • Az a cél, hogy a miniszterelnöki iroda január 1-ével a felújított budai Várba költözhessen. „Én nem akarok a Várba költözni” – tette hozzá mosolyogva a miniszter. 

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.