Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Álpolitikusokat ítéltek el csalásért Zalaegerszegen

2018.06.25. 12:10 Módosítva: 2018.06.25. 12:13

Folytatólagosan és társtettesként elkövetett csalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Zalaegerszegi Járásbíróság hétfőn három férfit, aki több mint 18 millió forintot csalt ki - egyikük európai parlamenti képviselőnek adva ki magát - egy zalaegerszegi vállalkozó pártól, uniós támogatások ígéretével – írja az MTI.

A csalók a nemzeti dohányboltokat üzemeltető házaspárnak álnéven mutatták be egyik ismerősüket, aki magát olyan befolyásos embernek adta ki, aki európai uniós támogatásokat tud intézni és jó kapcsolatokat ápol politikusokkal. Először egy hévízi szállodában találkoztak 2015 decemberében, akkor a Kovács Géza álnéven bemutatkozó férfi azt állította magáról, hogy takarékszövetkezeti elnök, európai parlamenti képviselő, kormánypárti politikusok barátja, és rajtuk keresztül fog támogatásokat szerezni.

Az nem világos, hogy a trafikokat üzemeltető házaspár miért hitte el, hogy ez így működik.

Azt ígérte, hogy 120 ezer euró támogatást szerez, ezért kétmillió forintos jutalékot kért, amit a házaspártól néhány napon belül meg is kapott. Később azt ajánlotta, hogy újabb kétmillió forintért a trafikoknak is tud támogatást szerezni. A házaspár 1,5 millió forintot adott át a férfinak 2016 januárjában egy budaörsi áruház melletti parkolóban, majd félmillió forintot néhány nappal később a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren.

A csalók ezután még hihetőbbé tették a történetüket: azt mondták az uniós pénzt egyelőre nem tudják megszerezni, mivel a brüsszeli folyósításokat a magyarországi migránsválság miatt felfüggesztették. Ennek"kijátszására azt ajánlotta, hogy 15 ezer euróért brüsszeli lakcímet és munkahelyet igazol a házaspárnak, így Magyarországot kikerülve hozzájuthatnak a pénzhez. Többszöri telefonbeszélgetések, levélváltások és újabb juttatások ígéretével a vádlottak mindig újabb határidőket jelöltek meg a támogatás megérkezésére, a csúszás okaként pedig arra hivatkoztak, hogy "Kovács Géza" rendkívül elfoglalt ember, külföldön tárgyal. A házaspár végül ráállt a 15 ezer euró kifizetésére, amit Ljubljanában kellett átadniuk, mert a "politikus" állítólag éppen ott tárgyalt.

A házaspárnak további hitegetések után azt mondták, hogy Brüsszelben már csak 200 ezer eurós támogatást lehet intézni, ehhez viszont még 30 ezer euró kell.

A becsapott vállalkozók ezek után eladták az autójukat, ékszereiket, kölcsönöket kértek.

A pénzt végül 2016 áprilisában ismét Ljubljanában, egy hotel kávézójában adták át. "Kovács Géza" később azt közölte a sértettekkel, hogy töröltek minden támogatást, de a befizetett összegeket majd visszaküldi. Ez nem történt meg, sőt azzal fenyegette meg az üzlettulajdonosokat, hogy "ha hazajön Brüsszelből", feljelenti őket és bezáratja a boltjaikat.

Az első rendű vádlott, Sz. Aurél első fokon két év, három évre felfüggesztett börtönt kapott, a fia, Sz. Bálint másfél év felfüggesztettet. A harmadrendű vádlottat, L. Jánost két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték – a távollétében, mivel május óta ismeretlen helyen tartózkodik. A tárgyalásokon az elsőrendű vádlott szinte mindent tagadott, a fia részben elismerte a bűnösségét, hasonlóan a harmadrendű vádlotthoz, vallomásaik azonban sokszor ellentmondtak egymásnak. A bíróság arra is kötelezte őket, hogy az ítélet jogerőre emelkedése után együtt fizessék meg a 18 millió forintot meghaladó kárt. Az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott felmentésért fellebbezett.

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.