Magyarország hozzáállása a migrációhoz? Humánus!

image from ios
2018.06.26. 21:24 Módosítva: 2018.06.26. 22:04
A migrációról vitázott két párt politikusa kedd este a budapesti Három Hollóban: a Miniszterelnökséget vezető fideszes Gulyás Gergely, és Zugló polgármestere, Karácsony Gergely a Párbeszédből. Parázsló vitának indult, de a szervezők ezt rendre megakadályozták, újdonság pedig nem hangzott el egyikük szájából sem.

A Három Holló zárt alagsora tökéletes helyszín lehetett azoknak, akik szeretnek gyér fényben és nulla hálózati eléréssel működni a kora estéken. Saccra egyébként 70-90 ember volt kíváncsi a vitára, a résztvevők között nagy arányban a nők voltak fölényben, érezhetően Karácsony-párti többségben.

Kedd este két ellentétes párt képviselője ült a pódiumon: a fideszes Gulyás Gergely, és vitapartnere Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere, ex-miniszterelnök-jelölt. Utóbbi az este folyamán meg is erősítette ezt az ellentétet, amikor azt mondta, semmi másban nem hasonlítanak egymásra, csak abban, hogy ugyanaz a keresztnevük.

Az eseményt a Gólya és a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület közösen szervezte, hogy az egymásra ellenfélként tekintő politikai erők képviselői beszélgessenek és vitázzanak a migrációval kapcsolatos álláspontjaikról és programjaikról.

Ellentétben és kiélezett vitában pedig nem volt hiány az este alatt, ahogy szemöldökfelvonásokban és szemforgatásokban sem.

Az este legfontosabb pontjai röviden:

  • Gulyás szerint a magyarok külföldi munkavállalását nem lehet migrációnak nevezni, és nem lehet migránsnak nevezni a határon túlról, pl. Nagyváradról érkezőket;
  • a Fideszes politikus szerint Magyarország hozzáállása a migrációhoz teljesen humánus, Karácsony Gergely szerint ez álszentség, mikor még az utcán is megvernek olyan embereket, akiket bevándorlónak néznek;
  • Gulyás szerint Magyarország a külső határok megvédésével csak a schengeni-egyezményt tartja be;
  • Karácsony szerint nem lehet az Orbán-féle megoldással, egy kerítés felhúzásával ignorálni a migráció problémáját;
  • Gulyás azt mondta, egy bevándorló nem várhat a határnál arra, hogy elbírálják a kérelmét, mert nem lesz pozitív a kimenetel, ezt a kérdést Európa határain kívül kell megoldani;
  • a miniszter szerint aki tudja, hogy nem jut át a határokon, az egyszerűen ne induljon útnak. Nem azt jelenti a menekült-státusz, hogy a bevándorló random választ egy országot, ahol le akar telepedni, hanem a hazájához legközelebbi biztonságos országba kellene mennie Gulyás szerint.

A vitára a szervezők szerint előre egyeztettek hat témát, de ebből végül alig kettőre jutott idő. A két politikus felváltva két-két percet kapott arra, hogy kifejtse a véleményét ezekről és vitázhasson.

Már a migráns fogalmával is gondok vannak

Gulyás Gergely kézjelentkezéssel rögtön lecsapott a kezdő szóra:

SZERINTE NEM LEHET MIGRÁCIÓNAK NEVEZNI AZT, HA PÉLDÁUL A MAGYAROK VÁLLALNAK MUNKÁT AZ EURÓPAI UNIÓ MÁS ORSZÁGAIBAN, A MUNKAVÁLLALÁS SZABADSÁGÁRA HIVATKOZVA, SŐT, SZERINTE NAGYON IS HASZNOS ÉS JÓ, HA EGY MAGYAR KÜLFÖLDÖN TUD MUNKATAPASZTALATOT SZEREZNI.

Azt is mondta, ma itthon 3,8 százalékos munkanélküliség van, ami fejlődés például a hét-nyolc évvel ezelőtti adatokhoz, de erre nem a migráció a válasz, hanem az, ha a magyarok hazajönnek külföldről.

Karácsony Gergely politikai kétarcúságnak nevezte, hogy a parlament díszpáholyában ülhet olyan, aki elbukott az átvilágításon, de az már ellenség és gyűlölet tárgya, aki például az aszály elől menekül hazánkba egy idegen országból.

Reagált arra is, amikor Gulyás humánusnak nevezte Magyarország hozzáállását a migráció-kérdéshez:

Hajmeresztő, hogy az emberségesség álcája mögé bújnak, amikor embereket vernek az utcán, ha bevándorlónak nézik őket, vagy amikor a tengeren hánykolódó olasz hajókat Soros-hajóknak nevezik, közben emberek fulladnak a vízbe.

Aggasztónak tartja, hogy a világon tapasztalható migráció mögött a globális klímaváltozás is hatalmas szerepet játszik, erről viszont alig van szó: Szíriában vagy Afrikában az aszály, Bangladesben a vízáradat elképesztő méretű migrációt fog okozni még. Szerinte segíteni kéne a fejlődő országoknak, hogy olyan környezetet lehessen nekik saját hazájukban teremteni, ami miatt nem kell majd megindulniuk más országok felé.

Karácsony elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy Orbán Viktor a felelősséget másokra akarja hárítani azzal a hozzáállással, hogy

csesszétek meg, húzok egy határt, aztán majd Románián keresztül fognak menni, és már nem a mi problémánk.

Gulyás válasza szerint a Fidesz azzal, hogy meg akarja védeni Magyarország külső határait, csak a schengeni-egyezményt tartja be.

Az egyik néző arra szólította fel a minisztert, hogy a Fidesz mutasson konkrét bizonyítékot azon civil szervezetek ellen, akiket annyira kriminalizáltak, és azt is kérte, mondjon legalább egy konkrét civil szervezetet, aki segíti az illegális migrációt, de Gulyás kihúzta magát a kérdés alól, amikor azt mondta, ők csak egy törvényt hoztak ez ellen, amivel az illegális tevékenység ellen akarnak sarkallni. Egy másik néző szerint az embercsempészés és illegális határátlépés eddig is büntetve volt, szóval ő nem érti, miért lenne szükség új törvényekre.

Karácsony a beszélgetést „teljesen szürreálisnak” nevezte, mintha a kinti világ nem is létezne, ahol hatalmas pénzekért propaganda-plakátokat gyártottak le, amikkel megfélemlítették az embereket.

A vitát előzetesen este nyolcig hirdették meg, de Gulyás Gergely eléggé sietett, úgyhogy pár perccel fél nyolc után már le is zárták a dolgot.

Borítókép: Huszti István / Index.