Benyújtották a lex Patyit

DMOHA20180512008
2018.06.27. 20:21
Egy friss törvénymódosítás benyújtása után egyre biztosabbnak tűnik, hogy Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke lehet a sok kritikával illetett közigazgatási felsőbíróság vezetője.

Koltay András válthatja Patyi Andrást a Nemzeti Közszolgálati Egyetem élén, Patyi pedig az újonnan felálló közigazgatási felsőbíróság élére kerülhet – erről egy korábbi fázisban a 444. hu és most az mfor.hu számolt be.

Hende Csaba és Bajkai István fideszes képviselők most benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot, amely egyszerűbbé teszi a korábban már bíróként dolgozó szakemberek bírói kinevezését.

A fejlemények tükrében egyre biztosabb, hogy Patyi, a sokat bírált közigazgatási bíróság élére kerülhet, amellyel kapcsolatban az a fő kritika, hogy vélhetően azért kell létrehozni, hogy a kormányzati szereplőket érintő ügyeket bizalmi bírók vizsgálják. 

Patyi András nem csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, de a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is volt, lojalitásáról Orbán irányába ebből a videóban győződhetett meg az ország

Patyi 2009 és 2011 között már dolgozott bíróként, ezért joggal feltételzhető, hogy a törvény megváltoztatása Patyi András kinevezéséhez lehet fontos. Patyi András szakmai múltját ebben a 16 oldalas önéletrajzból ismerhetjük meg.

Ami pedig az elhaygott poszot illeti, Patyi utódja állítólag Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam és Jogtudományi Karának docense lehet.

Ő jelenleg is a Médiatanács tagja, 2009 óta a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának tagja.

(Borítókép: Patyi András rektor (balra) beszédet mond a Ludovika Fesztiválon 2018. május 12-én. MTI Fotó: Mohai Balázs )