Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Délután a Budapest Pride-é lesz a pesti belváros

pride2018 (1)
2018.07.07. 06:55

Délután lesz az egy hónapon át tartó Budapest Pride LMBTQ-programsorozat legnagyobb-, egyben zárórendezvénye, a fővárosi felvonulás. A szervezők délután kettőre hirdették meg a gyülekezőt a Városligeti fasorhoz, a 15.00-kor induló menet a tervek szerint 17.30-ra az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon érkezik majd a Kossuth Lajos térre. A kis utcákból elvileg lehet majd csatlakozni a menethez, nem lesz kordon, kivéve néhány, ellentüntetési pontot. (a részletes útlezárási tervekhez görgessen a cikk végére).

pride

A Pride időpontja nagyjából egybeesik Toroczkai Lászlóék Jobbikból való kilépésével-önálló párttá alakulásával, úgyhogy a nagy kérdés a felvonulással kapcsolatosan az, hogy - ha már a néppártosodó Jobbik nem tüntet -, a radikálisok pontosan mit terveznek, hányan lesznek, és a rendőrség hogyan biztosítja majd a rendezvényt. 

Június közepén még arról volt szó, hogy a Pride nem akar kordonokat. "Bármi is történjen, mindent megteszünk, hogy a felvonuláshoz bárhol csatlakozhasson, aki egyetért annak céljaival. Agresszív radikálisok nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, amik akadályozzák a résztvevőket a menethez való későbbi csatlakozásban, illetve a menet elhagyásában; aránytalanul kényelmetlenné teszi azok közlekedését, akik nem vesznek részt a felvonuláson", írták.

Aztán a most keddi Népszavában nyilatkozták azt a szervezők ismét, hogy azt szeretnék, ha csak indokolt helyeken lennének kordonok, amúgy pedig bárki szabadon csatlakozhatna a felvonuláshoz. „Az erőszakos ellentüntetőket kell körbekordonozni”.

Készülnek

Ugyanebben a Népszava-cikkben Torockai László azt mondta, még nem tudja, hogy ott lesz-e valamelyik ellentüntetésen. A kérdésre pedig, hogy pártja tagjait részvételre biztatja-e, elmondta: "amennyiben az egy törvényes, bejelentett ellendemonstráció, akkor igen".

Márpedig lesz bejelentett ellendemostráció.

Több jobboldali radikális szervezet közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint a Hősök terén gyülekeznek majd, aztán az Andrássy út mentén, bejelentett demonstrációkon tiltakoznak majd. Erre készül a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyársereg, az Erő és Elszántság, a Magyar Önvédelmi Mozgalom, a Gárdamotorosok és a Hozz Világra Még Egy Magyart Mozgalom.

Pénteken egy közleményt adott ki a Mi Hazánk, de ellentüntetésről nem írnak benne, csak hogy szerintük "ártalmas a magyar társadalomra a homoszexualitást provokatív, sokszor vallásgyalázó elemekkel népszerűsíteni kívánó rendezvénysorozat, különösen az utcai demonstráció, amelynek nem szabadna, hogy a kormányzat teret adjon", meg hogy "a kormánynak a gyülekezési törvény módosítása során inkább a homoszexuális propagandát célzó, provokatív felvonulás betiltásán kellene dolgoznia, bár a jelenlegi törvények alapján is felléphetnének".

A radikálisok az esti Pride-koncert ellen is tüntetni akarnak a helyszínen, a Budapest Parknál. "A megmozduláson többek között a Romantikus Erőszak együttes koncertjével, és beszédekkel fogjuk elnyomni a sátáni gondolatok zaját, nemzetünk és gyermekeink jövőjének védelmében", írták a radikális szervezetek.

HUS 0196 ok
Fotó: Huszti István

A rendőrség fokozott ellenőrzést rendelt el szombat 0 órától vasárnap reggel 8-ig az V., VI., VII., IX., XIII. és XIV. kerületekben, azaz pont a felvonulásban és a koncertben érintett területeken.

35 ország

A felvonulás mellett 35 ország nagykövetsége állt ki közös közleményben, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Egyesült Királyság, Németország, Olaszország is. Azt írták, támogatásukról biztosítják a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösségeket, valamint jogukat a békés és törvényes önkifejezésre. "Elismeréssel illetjük az LMBTQ civil szervezetek napjainkban végzett fontos jogvédő munkáját.  Az emberi jogok tiszteletben tartása — beleértve az igazságosságot, egyenlőséget, diszkriminációmentességet, szólásszabadságot, valamint ezen jogok háborítatlan gyakorlását —,  valamint a jogállamiság azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek." Az országok listáját, és a közlemény teljes szövegét  itt olvashatják.

A kormány és a kormánypártok nem csatlakoznak a rendezvényhez. Bősz Anett, a Liberálisok egyetlen parlamenti képviselője nyílt levélben hívta meg Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, a Fidesz alelnökét a Pride-ra, mire Novák nyílt levélben köszönettel elutasította a meghívást. De azt kívánta Bősznek, érezze jól magát, és arra kérte, 

amennyiben keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban.

Figyeljen, ha közlekedne

A felvonulás miatt változik a kisföldalatti, a 2-es metró, az M3-as metrópótló, valamint több villamos, busz és troli közlekedése szombat délután, közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írták, az érintett útszakaszokat 14 órától kordonozzák, a vonulás útvonalán változó időszakokban a gyalogos keresztirányú mozgás is tilos lesz.

A fontosabb zárások:

 • 14 órától várhatóan 17 óráig lezárják az Andrássy utat a Hősök tere és az Oktogon között,
 • 14 órától várhatóan 20 óráig lezárják és kordonozzák az Alkotmány utca-Kossuth Lajos tér útvonalat és a vele párhuzamos utcákat.
 • 13 órától 17 óráig lezárják és kordonozzák a Városligeti fasort a Dózsa György út és a Lövölde tér között;
 • 16 és 17 óra között lezárják az Oktogont,
 • 17 órától 17.30-ig lezárják és kordonozzák a Bajcsy-Zsilinszky utat a Nyugati tér és az Andrássy út között

Ami a főbb BKK-változásokat illeti:

 • A 2-es metró Kossuth téri állomását 15 órától várhatóan 17.30-ig lezárják, a metrószerelvények megállás nélkül áthaladnak az állomáson.
 • A 2-es villamos 14 órától várhatóan 20 óráig rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) között közlekedik.
 • A 4-6-os villamos az Oktogon várhatóan 16 és 17 óra közötti lezárása idején rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér felől az Oktogon helyett a Nyugati pályaudvarig közlekedik.
 • A 4-6-os villamospótló autóbusz ugyanebben az időszakban rövidített útvonalon, a Pál utca (Corvin-negyed megálló) és a Király utca/Erzsébet körút között közlekedik. A menet elhaladásáig gyalogosan sem lehet keresztüljutni az Andrássy úton. 
 • A kisföldalatti (1-es metró) várhatóan 14 és 17 óra között nem áll meg a Vörösmarty utca, a Kodály körönd és a Bajza utca állomáson, várhatóan 16 és 17 óra között pedig az Oktogon állomáson sem.
 • A Bajcsy-Zsilinszky út lezárása idején az M3-as metrópótló busz és a 9-es autóbusz várhatóan 17 óra és 17.30 között mindkét irányban a Nyugati tér-Teréz körút-Oktogon-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út módosított útvonalon közlekedik, nem érinti az Arany János utca megállót.

Módosul emellett egy időre a 70-es, 72-es, 73-as, 76-os, 78-as trolibusz, a 15-ös, 105-ös és 115-ös autóbusz útvonala. A részleteket a BKK honlapján találja meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?