Erzsébet
1 °C
4 °C

Négy év nem volt elég az államnak, hogy megvizsgálja a Sorsok Házát

2018.07.12. 09:44

Kormányzati vizsgálat miatt nem nyílt meg eddig a 7 milliárd forintból felépített Sorsok Háza múzeum, írja a 24.hu. A lap szerint még mindig folyamatban van egy 2014-es vizsgálat, amit Lázár utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) indított. 

Négy év nem volt elég ahhoz az államnak, hogy az állami beruházást alaposan kivizsgálja.

A 24.hu megpróbált utánajárni, az évek során miket sikerült kiderítenie a Kehinek, de mivel a vizsgálat még folyamatban van, részmegállapítások közlését is megtagadta a hivatal.

A vizsgálatot azért indították, mert többletforrást kértek a beruházáshoz, Lázár János „az igény megalapozottságának megítéléséhez szükségesnek tartotta a beruházással kapcsolatos kormánydöntések eddigi végrehajtásának értékelését."

A holokauszt gyermekáldozatainak emlékhelyének, a Sorsok Házának ötlete 2013-ban merült fel, azóta felépült a volt józsefvárosi pályaudvar területén. Eredetileg a 2014-es holokauszt-emlékévben akarták átadni. A Mazsihisz már az első hírek után aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a múzeum szakmai vezetője, Schmidt Mária irányításával a magyar hatóságok felelősségét mentegető kiállítás jön létre. Lázár János 2015-ben a Mazsihisz tiltakozására állíttatta le a beruházást, és közölte, hogy a Sorsok Háza akkor fog megvalósulni, amikor annak tartalmát a magyarországi zsidó közösségek támogatni tudják. Schmidt és Lázár ezután egymást okolta a patthelyzet miatt.

A Hír TV tavaly év végén számolt be arról, hogy évente 82 millió forintba kerül, hogy a kormány semmit sem tud kezdeni az épülettel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?