Elmebetegsége miatt nem büntetik a barátnőjét, majd az apját meggyilkoló férfit

2018.07.19. 09:19

Emberölés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a tornyospálcai férfit, aki idén januárban több késszúrással megölte az édesapját. A most 30-as éveiben járó férfi 2004-óta kényszergyógykezelés alatt állt, miután a barátnőjét különös kegyetlenséggel meggyilkolta, de a fővárosi zárt intézetből kiengedték 2008-ban, amikor a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette azt, és a férfit az otthonába bocsátotta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi azóta az édesapjával és az édesanyjával élt közös háztartásban a tornyospálcai házukban, és a családi gazdaságban dolgozott. Elmebetegsége már 2002. óta fennállt, rendszeresen gyógyszereket kellett szednie emiatt, de a vádlott 2018 januárjában önkényesen csökkentette, majd abbahagyta a gyógyszerek beszedését, amitől a mentális állapota leromlott.

2018. január 20. napján reggel a vádlott munkásokat szállított a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy az édesapja – mivel nem érezte jól magát – a hálószobában az ágyon fekszik. A vádlott magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést, majd mindenféle előzetes vita nélkül az ágyon fekvő édesapjára támadt. Az idős férfi testén összesen 33 sérülést okozott a késsel, amitől a sértett a helyszínen elhalálozott. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg, írja az ügyészség.

A vádlott ezt követően az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, hogy mit tett, majd megvárta a rendőröket. A vádlott jelenleg is elmebetegségben szenved, ezért képtelen volt arra, hogy felismerje  cselekményének a következményeit, vagy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. Tartani lehet attól, hogy megfelelő gyógykezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el újra. Az ügyészség szerint a férfi kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat, és egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését. A vádlott jelenleg nincs szabadlábon, hanem előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.  • Tippek
  • Hírek