Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elmebetegsége miatt nem büntetik a barátnőjét, majd az apját meggyilkoló férfit

2018.07.19. 09:19

Emberölés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt a tornyospálcai férfit, aki idén januárban több késszúrással megölte az édesapját. A most 30-as éveiben járó férfi 2004-óta kényszergyógykezelés alatt állt, miután a barátnőjét különös kegyetlenséggel meggyilkolta, de a fővárosi zárt intézetből kiengedték 2008-ban, amikor a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette azt, és a férfit az otthonába bocsátotta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Főügyészség közleménye szerint a férfi azóta az édesapjával és az édesanyjával élt közös háztartásban a tornyospálcai házukban, és a családi gazdaságban dolgozott. Elmebetegsége már 2002. óta fennállt, rendszeresen gyógyszereket kellett szednie emiatt, de a vádlott 2018 januárjában önkényesen csökkentette, majd abbahagyta a gyógyszerek beszedését, amitől a mentális állapota leromlott.

2018. január 20. napján reggel a vádlott munkásokat szállított a család gyümölcsösébe, majd hazaérve azt látta, hogy az édesapja – mivel nem érezte jól magát – a hálószobában az ágyon fekszik. A vádlott magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést, majd mindenféle előzetes vita nélkül az ágyon fekvő édesapjára támadt. Az idős férfi testén összesen 33 sérülést okozott a késsel, amitől a sértett a helyszínen elhalálozott. A sértett sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az életét a szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg, írja az ügyészség.

A vádlott ezt követően az udvaron tartózkodó édesanyjának elmondta, hogy mit tett, majd megvárta a rendőröket. A vádlott jelenleg is elmebetegségben szenved, ezért képtelen volt arra, hogy felismerje  cselekményének a következményeit, vagy a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson. Tartani lehet attól, hogy megfelelő gyógykezelés hiányában hasonló bűncselekményt követne el újra. Az ügyészség szerint a férfi kóros elmeállapota miatt nem büntethető, ezért azt indítványozta, hogy a bíróság mentse fel a vádlottat, és egyidejűleg rendelje el a kényszergyógykezelését. A vádlott jelenleg nincs szabadlábon, hanem előzetes kényszergyógykezelés alatt áll.