Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

26 milliós kenőpénzt kapott, de elbaltázta a dolgot

2018.07.20. 09:12

Bonyolult, de nagyon magyar vesztegetési sztorit közölt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, melynek ráadásul első fokon végrehajtandó börtön lett a vége.

A történet úgy szól, hogy egy Bács-Kiskun megyei egészségügyi intézménynek volt egy nonprofit cége. Ez a cég uniós még 2010 februárjában pályázott 1,3 milliárd fejlesztési pénzre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, és el is nyerte az összeget.

A nonprofit cég ügyvezetője közben összeismerkedett egy építési cég két vezetőjével, az ügyészség szerint "közöttük baráti viszony alakult ki", és az építési cégesek azt kérték, hogy valahogy oldják már meg, hogy a beruházásnál az ő cégük legyen a közbeszerzési eljárás győztese. Az "oldják már meg"-nek része volt az is, hogy a nonprofitos ügyvezetőnek először 10, majd 16 millió forintot csúsztattak a zsebébe 2011 augusztusában és novemberében.

Meg is állapodtak abban, hogy az egészségügyis ember mindenféle információval és jelzéssel segíti majd az építősöket.

Csakhogy valami hiba csúszott az óriási tervbe, ugyanis a kivitelezési közbeszerzést végül egy tök más cég nyerte meg. 

Mellesleg a megvesztegetett férfi később az egészségügyi intézmény főigazgatója lett.

Hogy mi lett az egész vége, legalábbis jelen állás szerint, első fokon? 

  • Nonprofitos ügyvezető: vesztegetés elfogadásának bűntette, 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás.
  • Építős céges ügyvezetők: vesztegetés bűntette, plusz egyiküknél hamis magánokirat felhasználásának vétsége, mindezért 3, illetve 2 év börtönbüntetés és ugyanekkora tartamú közügyektől eltiltás.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentésért, illetve másodsorban a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék előtt folyó másodfokú eljárás során a büntetőjogi minősítés pontosítása mellett a védelmi fellebbezések alaptalansága miatt az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal, hogy a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is el kell rendelni.