Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

26 milliós kenőpénzt kapott, de elbaltázta a dolgot

2018.07.20. 09:12

Bonyolult, de nagyon magyar vesztegetési sztorit közölt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, melynek ráadásul első fokon végrehajtandó börtön lett a vége.

A történet úgy szól, hogy egy Bács-Kiskun megyei egészségügyi intézménynek volt egy nonprofit cége. Ez a cég uniós még 2010 februárjában pályázott 1,3 milliárd fejlesztési pénzre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, és el is nyerte az összeget.

A nonprofit cég ügyvezetője közben összeismerkedett egy építési cég két vezetőjével, az ügyészség szerint "közöttük baráti viszony alakult ki", és az építési cégesek azt kérték, hogy valahogy oldják már meg, hogy a beruházásnál az ő cégük legyen a közbeszerzési eljárás győztese. Az "oldják már meg"-nek része volt az is, hogy a nonprofitos ügyvezetőnek először 10, majd 16 millió forintot csúsztattak a zsebébe 2011 augusztusában és novemberében.

Meg is állapodtak abban, hogy az egészségügyis ember mindenféle információval és jelzéssel segíti majd az építősöket.

Csakhogy valami hiba csúszott az óriási tervbe, ugyanis a kivitelezési közbeszerzést végül egy tök más cég nyerte meg. 

Mellesleg a megvesztegetett férfi később az egészségügyi intézmény főigazgatója lett.

Hogy mi lett az egész vége, legalábbis jelen állás szerint, első fokon? 

  • Nonprofitos ügyvezető: vesztegetés elfogadásának bűntette, 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltás.
  • Építős céges ügyvezetők: vesztegetés bűntette, plusz egyiküknél hamis magánokirat felhasználásának vétsége, mindezért 3, illetve 2 év börtönbüntetés és ugyanekkora tartamú közügyektől eltiltás.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik felmentésért, illetve másodsorban a büntetés enyhítéséért fellebbeztek.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a Kecskeméti Törvényszék előtt folyó másodfokú eljárás során a büntetőjogi minősítés pontosítása mellett a védelmi fellebbezések alaptalansága miatt az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal, hogy a vádlottakkal szemben vagyonelkobzást is el kell rendelni.