Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megszüntették a nyomozást az élő kiscsirkét boncoló tanár ellen

2018.07.26. 07:39 Módosítva: 2018-07-26 07:41:00

Megszüntették a nyomozást annak a keszthelyi tanárnak az ügyében, akinek a biológia-szakkörein élő állatokat is boncoltak a diákok, írja a Hvg.hu.

A portál márciusban írta meg, hogy a hatosztályos keszthelyi Vajda János Gimnázium biológia-szakkörén a legkülönfélébb állatokat boncolták fel a 13-18 éves diákok: élő kiscsibét, nyulat, tengerimalacot, skorpiót, gőtét, papagájt vagy egy vaddisznó fejét. Előfordult, hogy reflexvizsgálat céljából egy még életben lévő albínó karmosbékába vezettek áramot.

Videó is készült arról, hogy  egy szinte teljesen kifejlett csibét fordítanak ki a tojásból a diákok, az állat tátog, lélegezni próbál és el akar mozdulni a szike elől. A mobillal készült videón a gimnazisták is szóvá teszik, hogy az állat csipog és rugdos, mire a tanár azt mondja: „Nem csipog, csak fulladozik”.

A Keszthelyi Rendőrkapitányság június elején megszüntette a nyomozást, mert szerintük nem történt bűncselekmény. Az Állatkísérleti Tudományos Etikai Tanács hivatalos állásfoglalására hivatkoztak, amely szerint „a biológiai szakkör keretében állatokkal kapcsolatos oktatási célú demonstráció nem minősül állatkísérletnek”. Ha pedig nem állatkísérlet, akkor „nem lehet szó engedély nélkül végzett állatkísérletről sem”.  A határozat szerint a tanár szándéka nem irányult bántalmazás megvalósítására.  

Az ügyet  a Nagykanizsai Tankerületi Központ is vizsgálta. Az érintett tanár közös megegyezéssel távozott az iskolából. 

A Hvg.hu arról is ír, hogy márciusi cikküket  a fideszes irányítású város tévéje megpróbálta politikai támadásnak feltüntetni. A Keszthelyi Televízió arról tájékoztatta a helyieket, hogy egy lejárató kampányról van szó, amelyet a választás előtti időszakra időzítettek.