22 kölyökkutyát akart Olaszországba csempészni, mind elpusztult

2018.07.31. 10:41

Állatkínzás miatt emeltek vádat Zalában egy olasz férfi ellen, aki 22 kölyökkutyát próbált Magyarországról kivinni egy autó csomagterébe zsúfolva – írja az MTI. A kutyák később elpusztultak.

Az olasz férfinak hivatalos munkahelye nem volt, szabadidejében állattenyésztéssel foglalkozott. Tavaly novemberben döntött úgy, hogy Magyarországról illegálisan Olaszországba szállított kölyökkutyák értékesítéséből szerez jövedelmet. Egy ismerőse baráti alapon vállalta, hogy Opel Corsájával segít Magyarországról Olaszországba szállítani a kutyákat.

A férfi Budapesten, Monoron és Kecskeméten összesen 22 uszkár kölyökkutyát vásárolt. Közülük 6 mindössze négyhetes lehetett, őket az anyaállattól jogszabálysértő módon, idő előtt választották el, de a vádlott nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állat-egészségügyi dokumentumokról, a szükséges egyedi azonosító jelzés elhelyezéséről és oltásokról sem. A kölyökkutyákat az autó utasterében és csomagtartójában, dobozokban helyezte el, de mielőtt Magyarországról Szlovéniába értek volna, az M70-es autóúton megállították ellenőrzésre.

Az állatcsempész az Olaszországig tartó, legalább 11 órás úton a kiskutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, a járműben a levegőcseréről nem gondoskodott, az összezsúfolt állatoknak nem volt elég férőhelyük, az utazás stresszel és gyötrelemmel járt nekik.

A férfi lebukása után a kölyökkutyákat a nagykanizsai állatmenhelyre vitték, de – a szállítás körülményeire és az emiatt szerzett parvovírus-fertőzésre visszavezethetően – elkülönítésük és orvosi kezelésük ellenére egy hónapon belül mind a 22 elpusztult.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat az olasz férfi ellen.