Ami nem ami, az is az

2018.08.02. 04:53

Kósa Lajos Tusványoson úgy döntött, hogy nem kertel, néven nevezi a dolgokat, kimondja kereken, amit gondol. Szépen bele is lovalta magát a szókimondásba, Jean-Claude Junckerről, az Európai Bizottság elnökéről például azt mondta, hogy "egy rossz részeges alkoholista pasi".

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Ami nem ami, az is az

Kósa Lajos híres katonasztorija mással is ugyanígy megesett, ám ő meg is írta.

121 · Aug 02, 2018 04:53am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Kósa a szókimondását egy anekdotával vezette fel, amely még a seregben esett meg vele. Árkosi főtörzsőrmester, akivel együtt szolgált 1982-83-ban az osztrák határon, és akivel védte az országot "a dél-tiroli hegyi vadászoktól", szóval ez az Árkosi főtörzs mondogatta, hogy

Ami ami, az az!

Kósának annyira tetszett ez a mondás, hogy a tusványosi beszélgetésben vagy ötször elismételte ezt a mottót.

Aki nem volt katona, az is tudja, hogy minden katonának számtalan élménye marad a katonaságból, és ezeket bármikor szívesen el is meséli. És ki ne mesélné el, hogy a feljebbvalója ilyen bölcsességekkel igazította útba a katonákat, hogy "ami ami, az az"?

Kósa sztoriját évek, évtizedek óta meséli már Szvák Gyula professzor, az ELTE Ruszisztikai Központjának vezetője – hívta fel a figyelmüjnket egy olvasónk. És valóban: Szvák Gyula a 2011-ben megjelent Kis magyar ruszisztika című könyvében meg is írta ezt a mondást.

A ruszista tízparancsolata című résznél Szvák azt a seregben hallott mondását idézi fel, miszerint "Sömmiből nem lesz sömmi!" Majd hozzáteszi:

A műfajban még nála is nagyobb magaslatot hódított meg Szancsó őrnagy, amikor egy eligazítás során emígyen vezette be a világmindenség titkába az egysoros vonalban felsorakozott bölcsészszázadot: Jól jegyezzék meg, hogy "ami ami – az az".

Szvák Gyula azt mondta az Indexnek, hogy amikor Kósa sztoriját olvasta, "jót mosolyogtam rajta". Egyáltalán nem zárom ki, hogy Kósa úr saját jogon hallotta, szerintem e szubsztanciális bölcsesség igen elterjedt lehetett katona-berkekben."

A tanulság tehát annyi, hogy a jó katonasztorik egyszerre több katonával is megeshetnek.