Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mennyi pénzt utaltak vissza a kamupártok? 5,4 millióért megmondom

Untitled-1
2018.08.03. 07:04 Módosítva: 2018-08-03 08:49:00
Nem ismerhetjük meg egyelőre azoknak a pártoknak az elszámolását, amelyek jelentős, akár több 100 milliós támogatást kaptak a 2018-as parlamenti választási kampányra. Az 1 százalék alatt szereplő pártoknak – ezek főként kamupártok – az utolsó fillérig vissza kell fizetni a támogatást. Ám nem tudni, ki mire költött pontosan, és mennyit utalt vissza. A Transparency kikérte az erről szóló adatokat, ám a válaszokat elég drágán méri a Magyar Államkincstár.

Csukja be a szemét, és számolja össze, hány hirdetést vagy reklámot látott a Kell az Összefogás Párttól a 2018-as országgyűlési kampányban. Pedig a párt 206 329 552 forint állami támogatást kapott, hiszen a laza törvényi szabályozásnak köszönhetően országos listát is tudott állítani.

A párt a június 6-i Hivatalos Értesítőben megjelent, részletesnek jóindulattal sem nevezhető beszámolója szerint reklámfilmekre, reklámtárgyakra, hirdetésekre, rendezvényszervezésre, kampány-tanácsadásra éppen 206 329 552 forintot költött. Vagyis az utolsó fillérig felhasználta az állami támogatást, ám mivel mindössze 2711 szavazatot kapott a párt listája az egész országban (0,05 százalék), a teljes összeget vissza kellene fizetnie.

A törvény szerint ugyanis azok a pártok, amelyek nem érték el az 1 százalékot a választáson, kötelesek visszautalni mindent a Magyar Államkincstárnak, és ugyanez vonatkozik azokra a jelöltekre, akik 2 százalék alatt maradnak.

Az április 8-i választáson 16 párt maradt 1 százalék alatt, vagyis nekik már vissza kellett utalni a pénzt. Emlékezetes, hogy az Együtt a választások után pénzgyűjtést rendezett, hogy vissza tudja utalni a kapott támogatást. Ám a többi, vélhetően kamupártról nem hallottunk ilyen híreket.

A Medete párt például (a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja), amely 1280 szavazatot kapott országosan, majdnem 194 millió forintot vett fel, majd júniusban felszámolta magát (a június 21-i Magyar Közlönyben meg is jelent a határozat a párt feloszlatásáról). Ennél ékesebb bizonyíték aligha kell arról, hogy egy tipikus kamupártról van szó, amelynek a célja nem a politikai hatalom megszerzése, sokkal inkább az állami támogatás megkaparintása lehetett. Aligha fizetett vissza egy forintot is a 194 millióból.

Hányan fizették vissza? Mennyit?

Minden pártnak pontos elszámolást kell benyújtania a támogatás felhasználásról, méghozzá a választási eredmény jogerőre emelkedése után 15 napon belül. A kampányköltségek átláthatóságáról szóló 2013-as törvény azt is szabályozza, hogy a pártoknak az összes kifizetést igazoló bizonylatot be kell nyújtania. Magyarul a Magyar Államkincstárnak pontosan látnia kell, ki számlázta le ezeket a pénzeket, és pontosan mikor, milyen szolgáltatást nyújtott ezért.

13 párt még nem fizetett

2,5 milliárd forintot kellene még behajtania a NAV-nak azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el az 1 százalékos eredményt, hangzott el az RTL Híradójában a Magyar Államkincstárra hivatkozva. Egyelőre ugyanis csak három párt fizette vissza a választási kampányra felvett állami támogatást, 13 párt pedig semmit nem törlesztett az adósságából. Csak az Együtt, A MIÉP és a Munkáspárt teljesítette a kötelességét.

Immár augusztus van, de a MÁK semmilyen közleményt nem jelentetett meg arról, hogy melyik párt mennyi pénzt használt fel, ezekkel hogy számolt el, mennyi pénzt fizetett vissza.  A MÁK honlapján sem találni az erre vonatkozó részletes adatokat. Megkérdeztük a MÁK-tól, ám nem kaptunk semmilyen választ napok óta. Az RTL-Klubnak viszont válaszoltak: eszerint három érintett párt fizette vissza a támogatást, mégpedig az Együtt, a MIÉP és a Munkáspárt.

Drága lesz megtudni?

A Transparency International Magyarország nevében Ligeti Miklós június 20-án közérdekű adatigénylést adott be a MÁK-nak, amelyben az egyéni jelöltek, illetve a pártlistát álltó pártok támogatásának felhasználásáról benyújtott összes elszámolás és bizonylat másolatát kérte. Emellett Ligeti rákérdezett azokra a MÁK által hozott határozatokra, amelyek a befizetési kötelezettséget írják elő.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Mennyi pénzt utaltak vissza a kamupártok? 5,4 millióért megmondom

Drága megtudni, melyik párt pontosan mire használta fel az államtól kapott százmilliókat. A kamupártoknak elvileg minden fillért vissza kell fizetniük, de volt olyan, amely inkább gyorsan megszűnt.

244 · Aug 03, 2018 07:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Július elején meglepő választ kapott. A MÁK jelezte, hogy megkezdi "az adatok kiadhatóságának jogi vizsgálatát". Ám mielőtt meghozná a döntést a kincstár, hogy kiadja-e az állami támogatás felhasználásáról szóló adatokat, kiszámolta jó előre, mennyibe kerülne az adatok kiadása.

5 414 856 forintért adják ki az adatokat.

Vagyis 5,4 millió forintba kerül, hogy megtudjuk, hogy a kamupártok hogy használták fel a százmilliós kampánytámogatásokat, melyeket az államtól kaptak. Megkérdeztük a MÁK-tól azt is, hogy hogyan számolták ki a költségtérítés összegét, de erre sem kaptunk választ.

Ligeti Miklós úgy értelmezi a választ, hogy a kincstár nem vitatja az adatok közérdekű voltát és kiadhatóságát, azért állapította meg az adatkiadás összegét. Bár ellentmondásos a kincstár levele, hiszen a MÁK azt is írta, hogy még nem végezte el "a kiadhatóság jogi vizsgálatát".

Ligeti azt is jelezte, hogy a megállapított 5,4 millió forintot "jelentősen eltúlzottnak" tartja. Az adatkérések ugyanis olyan információkat érintenek, amelyek egy korábbi Kúria-ítélet értelmében egyértelműen közérdekű adatok.

Ezen adatok összeállítása, figyelemmel a kért adatok Magyar Államkincstár számára ismert struktúrájára, valamint az összeállítás szintén ismert szempontjaira, nem okozhat számottevő munkaterhet

– írta Ligeti, aki továbbra is kéri adatok kiadását. Ha pedig a kincstár nem közli ezeket az adatokat, bíróságon folytatódik az ügy.

Addig pedig csak tippelgethetünk, hogy a pártok, kamupártok mennyi pénzt utaltak vissza a magyar államnak. 

A K-Monitortól egymilliót kértek az egyéni jelöltek adataiért

Két hete a K-Monitor közérdekű adatigénylést küldött az Államkincstárnak, hogy megkapják az egyéni jelöltek számlaösszesítőit, tőlük ezért 1.062.000 Ft-ot kértek. Az összeg kalkulálására vonatkozó kérdésére a civil szervezet nem kapott választ. 4 éve a K-Monitor pert nyert az Államkincstárral szemben ugyanezért az adatért, igaz, akkor még nem lehetett költségtérítést kérni az adatszolgáltatásért.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)